A levendula tea hatása – 4 elképesztő hatás

A levendula tea készítése során a Lavandula angustifolia növény lila bimbóit forró vízzel forrázzák le. Úgy gondolják, hogy a levendula tea hatása megnyugtatja az idegeket, jobb alvást eredményez, javítja a bőr egészségét és számos más előnnyel jár, bár a kutatások mennyisége kevés és többnyire a levendulakivonatokra összpontosítanak.

A következő cikkben megismerheti a 4 egészségügyi előnyét a levendulából készült teának és kivonatnak.

1. Javíthatja a hangulatingadozásokat

A levendulát széles körben használják aromaterápiás szerként és kiegészítőként, alkalmazva a szorongás, a depresszió és a fáradtság ellen.

Tanulmányok szerint a levendulában található vegyületek serkenthetik az agy bizonyos területeinek aktivitását és befolyásolhatják az agysejtek közötti impulzusok továbbítását olyan módon, hogy fokozzák a hangulatot és nyugtató hatást fejtenek ki.

Míg mind a levendulakivonat illata, mind pedig a levendulaolaj-készítményekről kimutatták, hogy javítják a hangulatot és megnyugtatják az elmét, kevésbé egyértelmű, hogy a levendula tea hasonló előnyökkel jár-e.

Egy 80 tajvani kismamán végzett vizsgálat szerint azok, akik 2 héten keresztül naponta 1 csésze (250 ml) levendula teát ittak, és közben orron belélegezték a tea kellemes illatát, kevesebb fáradtságról és depresszióról számoltak be, mint azok, akik nem fogyasztották azt.

A fáradtságról és a depresszióról azonban a két csoportban 4 hét után hasonlóan számoltak be, ami arra utal, hogy az előnyök a közvetlen fogyasztás után figyelhetők meg.

levendula tea hatása
A levendula tea hatása megnyugtathatja az idegeket

2. Fokozza az alvás minőségét

A levendula hatása nyugtatólag hat a szervezetre ezért javítja az alvás minőségét.

A levendula tea alvásminőségre gyakorolt hatásáról nincsenek konkrét tanulmányok, de a levendula más fajtáival végzett vizsgálatok ígéretesek.

Egy kismamákból álló 158 tagú csoporton végzett tanulmány megállapította, hogy a szülés utáni időszakban azok a nők, akik 8 héten keresztül heti 4 napon át 10 mély levegővételnyi levendula illatú gőzt lélegeztek be, jelentősen jobb alvásminőséggel rendelkeztek, mint a placebocsoport tagjai.

Egy másik, 79 főiskolás diákon végzett vizsgálat szintén kimutatta, hogy a levendula belélegzése javította az alvás minőségét.

Ezen eredmények alapján lehetséges, hogy egy csésze levendulatea elfogyasztása lefekvés előtt segíthet a jobb alvásban.

Ez különösen igaz lehet, ha időt szánunk arra, hogy értékeljük a pillanatot és belélegezzük az illatot, ahogy azt a levendula gőzével kapcsolatos kutatások is sugallják.

3. Enyhítheti a menstruációs görcsöket

Az alhasi görcsök a menstruáció előtt vagy alatt gyakori probléma a nők körében.

A levendula segíthet a kellemetlen érzések enyhítésében.

Konkrétan, egy 200 fiatal felnőtt iráni nőn végzett vizsgálat megállapította, hogy a menstruációs ciklus első 3 napján napi 30 percig tartó levendula illatnak való kitettség esetében 2 hónap után jelentősen kevesebb fájdalmas görcsöt okozott a menstruáció, mint a kontrollcsoportnál.

Más kutatások szerint a levendula illóolajos masszázs szintén segít a menstruációs görcsökön, de a levendula tea vagy étrend-kiegészítő formájában történő fogyasztásáról nem készültek tanulmányok.

A levendulatea fogyasztása és az illatának belélegzése mégis segíthet, bár még több átfogó kutatásra van szükség.

4. Javíthatja a bőr egészségét

A levendulaolajról kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.

Ennek eredményeképpen bőrfelületen használják a pattanások elleni küzdelemben, a gyulladásos bőrbetegségek, például a pikkelysömör javításában, valamint a sebek és horzsolások gyógyításában.

Egy patkányokon végzett vizsgálat megállapította, hogy a levendulaolaj alkalmazása 14 napon keresztül kétnapi rendszeresség esetén jelentősen csökkentette a sebek területét a kontrollcsoporthoz képest. Ez főként annak köszönhető, hogy a levendulaolaj elősegítette a szerkezeti fehérje, a kollagén szintézisét.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a levendula bizonyos formái elősegíthetik a bőr gyógyulását és a kollagénképződést.

Levendula tea készítése és óvintézkedések

Bár a levendula tea hatása szempontjából kevés a megbízható kutatás mennyisége, egy csésze tea fogyasztása nyugtató hatású lehet, és bizonyos további előnyökkel járhat.

Levendulatea készítéséhez forró vízben áztathatja a boltban kapható teafiltereket, vagy elkészítheti saját teáját. Öntsön 1 csésze (250 ml) vizet 1/2 teáskanálnyi levendulabimbóra, és hagyja néhány percig ázni.

Mint a legtöbb gyógytea esetében, a levendula teánál is figyelembe kell venni néhány óvintézkedést.

Legalább egy esetről számoltak be, amikor a levendula tea fogyasztása után abnormálisan gyors szívverés lépett fel.

Ami a levendulakivonatokat illeti, ezek olaj és étrend-kiegészítő formájában kaphatók. A kiegészítőkre nincsenek szabványosított dózisok, és a levendulaolajokat óvatosan kell használni, a levendulaolajat pedig nem szabad lenyelni.

Bőrfelületen történő használathoz keverjen össze néhány csepp levendulaolajat egy hordozóolajjal, például kókusz- vagy jojobaolajjal, mielőtt bedörzsölné a bőrét. Érdemes lehet egy tapaszpróbát is végezni, hogy megnézze, hogyan reagál a bőre a hígított levendulaolajra, mielőtt kiterjedtebb felületen használná.

Ne alkalmazza hígítatlanul a levendulaolajat a bőrén, mert ez irritációt és gyulladást okozhat. Fontos, hogy az illóolajat hígítsuk fel vivőolajjal, mielőtt helyileg alkalmaznánk!

A levendulaolaj aromaterápiás használatához tegyen néhány cseppet egy vattapamacsra vagy zsebkendőre, és lélegezze be, vagy akár használhat illóolaj diffúzort is.

Az idegrendszerre gyakorolt lehetséges hatásai miatt beszéljen háziorvosával, mielőtt a levendula bármilyen formáját használná, amennyiben bármilyen szívbetegségben, alapbetegségben szenved, vagy gyógyszereket szed.

Nem ismert, hogy a levendulaolajok vagy -teák biztonságosak-e a terhes és szoptató nők számára.

A levendula tea hatása összefoglalva

A levendula tea és az ebből készült különböző kivonatok elősegíthetik az alvást, a bőr egészségét, fokozhatják a hangulatot és csillapíthatják a szorongást.

A tea lehetséges előnyeiről azonban szinte semmilyen kutatás nem készült. Ha valami, akkor a levendula tea illatának megbecsülése lehet a legnagyobb potenciális előny, mivel a legtöbb tanulmány a levendula aromaterápiában való felhasználására utal.

Mégis, a levendulatea fogyasztása nyugtató hatású és remek módja a kikapcsolódásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Hibiszkusz tea hatása - Ezeket érdemes tudni róla!

vas dec 11 , 2022
A hibiszkusz tea, amelyet a hibiszkusz növény szárított részeiből készítenek, mélyvörös színű. Íze édes és savanykás, az áfonyához hasonló, és forrón vagy jegesen is fogyasztható. De vajon a hibiszkusz tea hatása jár bármilyen egészségügyi előnnyel? Sokan ismerik a hibiszkusz (Hibiscus […]
hibiszkusz tea hatása

Ez is érdekelheti