A kókuszolaj vagy másnéven kókuszzsír kiemelt figyelmet kapott az elmúlt években egészségünkre gyakorolt jótékony tulajdonságai miatt. Rendelkezésre álló kutatások már azt sugallják, hogy néhány országban már népszerűbb, mint a hagyományos étolaj.
Cikkünkben most a kókuszolaj(kókuszzsír) 7 pozitív tulajdonsága kerül bemutatásra, amivel támogathatja az egészségünket.
1. Támogathatja a zsírégetést
A kókuszolaj gazdag forrása a közepes szénláncú triglicerideknek (MCT), egyfajta telített zsírnak. Általánosságban elmondható, hogy a telített zsírok három alcsoportra oszthatók, amelyek mindegyike eltérő hatással van a szervezetre. Ezek a csoportok az alábbiak:
- hosszú láncú trigliceridek (LCT)
- közepes láncú trigliceridek (MCT)
- rövid láncú trigliceridek (SCT)
A három láncú triglicerid közül az MCT kapott a legnagyobb figyelmet tudományos körökben, ami a kókuszolajban is megtalálható. Már rendelkezésre álló kutatások megerősítették, hogy az MCT fogyasztása növelheti a szervezetben az elégetett kalóriák számát, ezáltal pedig hatékonyan fokozhatja a zsírégetést.
A kókuszolaj(kókuszsír) közel 65%-a tiszta MCT és pontosan emiatt vált igazán népszerűvé a sportolók körében a rendszeres alkalmazása. Fontos azonban megemlítenünk, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre olyan kutatás, ami azt mutatná, hogy a kókuszolaj fogyasztása már önmagában növelné az elégett kalóriák számát.
Továbbá azt is fontos kiemelnünk, hogy a kókuszolaj nagyon magas kalóriatartalommal rendelkezik, így nagy mennyiségű fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet.
2. Gyors energiaforrásként működhet
A kókuszolaj(kókuszsír) gazdag MCT-ben, ami pedig gyors energiaforrásként szolgálhat. A hosszú láncú trigliceridek (LCT) esetében a zsírmolekulák a véren keresztül jutnak el az olyan szövetekbe, ahol szükség van rájuk például izom vagy zsírszövetek.
Ezzel szemben az MCT egyenesen a májba kerül és a szénhidratáokhoz hasonlóan gyors felszívódású energiaforrás válik. Hasonlóan a zsírégető tulajdonságához ez a jellemző is leginkább az aktív sportolók számára lehet kiemelten fontos, akik szeretnének edzéseik előtt vagy után gyorsan energiához jutni.
3. Antimikrobiális hatással rendelkezhet
A kókuszolaj(kókuszzsír) antimikrobiális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik köszönhetően az MCT-ben megtalálható laurinsavnak. Ez a speciális sav a kókuszolajban megtalálható MCT mennyiségének körülbelül az 50%-át teszi ki.
Kezdetleges kutatások úgy gondolják, hogy a laurinsav antimikrobiális hatása olyan mikroorganizmusokkal szemben is segítséget nyújthat, mint a helicobacter pylori-t okozó organizmusok. Többek között a laurinsav segíthet megakadályozni a baktériumok elszaporodását.
4. Csökkentheti az étvágyat
A kókuszolaj(kókuszzsír) egyik érdekessége, hogy rendszeres fogyasztása akár az étvágyat is csökkentheti. Ez a tulajdonsága összefügghet azzal, ahogy a szervezetünk lebontja őket. Az elfogyasztott MCT-k egy része egy olyan folyamat során bomlik le, amely ketonoknak nevezett molekulákat termel.
A ketonokról már több alkalommal is bebizonyították, hogy képesek csökkenteni az étvágyat. Ezt úgy érik el, hogy megváltoztatják az éhséget kiváltó hormonokat, például a ghrelin szintjén. A ketonok hasonlóan a kókuszolajhoz igen népszerűvé váltak a közelmúltban, biztosan Te is hallottál már korábban a ketogén diétáról vagy keto-ról.
Ezeknek a diétáknak az alapját az adja, hogy a követőik nagyon kevés szénhidrátot fogyasztanak, azonban nagyobb mennyiségű zsírt visznek be szervezetükbe. Végső soron ez a táplálkozás azt eredményezheti, hogy a testük a ketonokat fogja üzemanyagként használni a szénhidráttal szemben, aminek egyik pozitív mellékhatása lehet a zsírtömeg csökkenése.
5. Javíthatja a bőr egészségét
Kevesen tudják, de a kókuszolaj(kókuszzsír) még a bőrünk egészségére is jótékonyan hathat. Előszeretettel alkalmazzák különböző kozmetikai célokra, mivel több tanulmány is kimutatta, hogy növelheti a száraz bőr nedvességtartalmát, illetve védelmet nyújthat bizonyos fertőzésekkel szemben.
Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy 6-8 csepp kókuszolaj alkalmazása a kéz felületén jelentősen mérsékelheti az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők gyakori használatából keletkező bőrszárazságot.
6. Védelmet nyújthat a haj számára
A kókuszolaj(kókuszzsír) akár a hajunk védelménél is segítségünkre lehet. Egy kisebb csoporton végzett megfigyelés azt találta, hogy a kókuszolaj képes mélyen behatolni a hajszálakba, ennek köszönhetően pedig rugalmasabbá és erősebbé teheti őket. Sőt, néhány esetben megfigyelhető volt a haj töredezettségének csökkenése is.
7. Javíthatja a száj egészségét
Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre a kókuszolaj(kókuszzsír) szájunkra gyakorolt jótékony hatásával kapcsolatban. Szájvízként történő alkalmazása csökkentheti a szájban található káros baktériumok mennyiségét. Ez a jótékony hatása feltehetően a laurinsav antibakteriális tulajdonságának köszönhető.
Sőt, a laurinsav még a nyállal is reakcióba léphet, aminek köszönhetően egy szappanszerű anyagot hozz létre, amely megakadályozhatja a fogszuvasodást, az ínygyulladást és a lepedékképződést. Fontos azonban megemlíteni, hogy a kókuszolaj(kókuszzsír) szájegészséggel kapcsolatos tanulmányai igen kezdetlegesek, így mindenképpen további kutatásra lesz szükség a már rendelkezésre álló eredmények igazolásához.
Összegzés
A kókuszolaj (kókuszzsír) rendszeres fogyasztása és használata több jótékony hatást is eredményezhetnek egészségünkre nézve. Többek között támogathatja a zsírégetést, csökkentheti az étvágyat és akár a bőrünk és hajunk egészégének megőrzésében is szerepet játszhat. A felsoroltak ellenére azonban mindenképpen javasoljuk, hogy kizárólag korlátozott mennyiségben fogyaszd, hiszen néhány területen még továbbra sem állnak rendelkezésre egybehangzó kutatási eredmények a hatásával kapcsolatban.