Kókuszolaj (kókuszzsír) – 7 jótékony hatása

A kókuszolaj vagy másnéven kókuszzsír kiemelt figyelmet kapott az elmúlt években egészségünkre gyakorolt jótékony tulajdonságai miatt. Rendelkezésre álló kutatások már azt sugallják, hogy néhány országban már népszerűbb, mint a hagyományos étolaj.

Cikkünkben most a kókuszolaj(kókuszzsír) 7 pozitív tulajdonsága kerül bemutatásra, amivel támogathatja az egészségünket.

1. Támogathatja a zsírégetést

A kókuszolaj gazdag forrása a közepes szénláncú triglicerideknek (MCT), egyfajta telített zsírnak. Általánosságban elmondható, hogy a telített zsírok három alcsoportra oszthatók, amelyek mindegyike eltérő hatással van a szervezetre. Ezek a csoportok az alábbiak:

  • hosszú láncú trigliceridek (LCT)
  • közepes láncú trigliceridek (MCT)
  • rövid láncú trigliceridek (SCT)

A három láncú triglicerid közül az MCT kapott a legnagyobb figyelmet tudományos körökben, ami a kókuszolajban is megtalálható. Már rendelkezésre álló kutatások megerősítették, hogy az MCT fogyasztása növelheti a szervezetben az elégetett kalóriák számát, ezáltal pedig hatékonyan fokozhatja a zsírégetést.

A kókuszolaj(kókuszsír) közel 65%-a tiszta MCT és pontosan emiatt vált igazán népszerűvé a sportolók körében a rendszeres alkalmazása. Fontos azonban megemlítenünk, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre olyan kutatás, ami azt mutatná, hogy a kókuszolaj fogyasztása már önmagában növelné az elégett kalóriák számát.

Továbbá azt is fontos kiemelnünk, hogy a kókuszolaj nagyon magas kalóriatartalommal rendelkezik, így nagy mennyiségű fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet.

2. Gyors energiaforrásként működhet

A kókuszolaj(kókuszsír) gazdag MCT-ben, ami pedig gyors energiaforrásként szolgálhat. A hosszú láncú trigliceridek (LCT) esetében a zsírmolekulák a véren keresztül jutnak el az olyan szövetekbe, ahol szükség van rájuk például izom vagy zsírszövetek.

Ezzel szemben az MCT egyenesen a májba kerül és a szénhidratáokhoz hasonlóan gyors felszívódású energiaforrás válik. Hasonlóan a zsírégető tulajdonságához ez a jellemző is leginkább az aktív sportolók számára lehet kiemelten fontos, akik szeretnének edzéseik előtt vagy után gyorsan energiához jutni.

3. Antimikrobiális hatással rendelkezhet

A kókuszolaj(kókuszzsír) antimikrobiális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik köszönhetően az MCT-ben megtalálható laurinsavnak. Ez a speciális sav a kókuszolajban megtalálható MCT mennyiségének körülbelül az 50%-át teszi ki.

Kókuszolaj (kókuszzsír) – 7 jótékony hatása
1. kép – A kókuszolaj (kókuszzsír) még antimikrobiális hatásokkal is rendelkezhet

Kezdetleges kutatások úgy gondolják, hogy a laurinsav antimikrobiális hatása olyan mikroorganizmusokkal szemben is segítséget nyújthat, mint a helicobacter pylori-t okozó organizmusok. Többek között a laurinsav segíthet megakadályozni a baktériumok elszaporodását.

4. Csökkentheti az étvágyat

A kókuszolaj(kókuszzsír) egyik érdekessége, hogy rendszeres fogyasztása akár az étvágyat is csökkentheti. Ez a tulajdonsága összefügghet azzal, ahogy a szervezetünk lebontja őket. Az elfogyasztott MCT-k egy része egy olyan folyamat során bomlik le, amely ketonoknak nevezett molekulákat termel.

A ketonokról már több alkalommal is bebizonyították, hogy képesek csökkenteni az étvágyat. Ezt úgy érik el, hogy megváltoztatják az éhséget kiváltó hormonokat, például a ghrelin szintjén. A ketonok hasonlóan a kókuszolajhoz igen népszerűvé váltak a közelmúltban, biztosan Te is hallottál már korábban a ketogén diétáról vagy keto-ról.

Ezeknek a diétáknak az alapját az adja, hogy a követőik nagyon kevés szénhidrátot fogyasztanak, azonban nagyobb mennyiségű zsírt visznek be szervezetükbe. Végső soron ez a táplálkozás azt eredményezheti, hogy a testük a ketonokat fogja üzemanyagként használni a szénhidráttal szemben, aminek egyik pozitív mellékhatása lehet a zsírtömeg csökkenése.

5. Javíthatja a bőr egészségét

Kevesen tudják, de a kókuszolaj(kókuszzsír) még a bőrünk egészségére is jótékonyan hathat. Előszeretettel alkalmazzák különböző kozmetikai célokra, mivel több tanulmány is kimutatta, hogy növelheti a száraz bőr nedvességtartalmát, illetve védelmet nyújthat bizonyos fertőzésekkel szemben.

Egy 2019-es tanulmány megállapította, hogy 6-8 csepp kókuszolaj alkalmazása a kéz felületén jelentősen mérsékelheti az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők gyakori használatából keletkező bőrszárazságot.

6. Védelmet nyújthat a haj számára

A kókuszolaj(kókuszzsír) akár a hajunk védelménél is segítségünkre lehet. Egy kisebb csoporton végzett megfigyelés azt találta, hogy a kókuszolaj képes mélyen behatolni a hajszálakba, ennek köszönhetően pedig rugalmasabbá és erősebbé teheti őket. Sőt, néhány esetben megfigyelhető volt a haj töredezettségének csökkenése is.

7. Javíthatja a száj egészségét

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre a kókuszolaj(kókuszzsír) szájunkra gyakorolt jótékony hatásával kapcsolatban. Szájvízként történő alkalmazása csökkentheti a szájban található káros baktériumok mennyiségét. Ez a jótékony hatása feltehetően a laurinsav antibakteriális tulajdonságának köszönhető.

Sőt, a laurinsav még a nyállal is reakcióba léphet, aminek köszönhetően egy szappanszerű anyagot hozz létre, amely megakadályozhatja a fogszuvasodást, az ínygyulladást és a lepedékképződést. Fontos azonban megemlíteni, hogy a kókuszolaj(kókuszzsír) szájegészséggel kapcsolatos tanulmányai igen kezdetlegesek, így mindenképpen további kutatásra lesz szükség a már rendelkezésre álló eredmények igazolásához.

Összegzés

A kókuszolaj (kókuszzsír) rendszeres fogyasztása és használata több jótékony hatást is eredményezhetnek egészségünkre nézve. Többek között támogathatja a zsírégetést, csökkentheti az étvágyat és akár a bőrünk és hajunk egészégének megőrzésében is szerepet játszhat. A felsoroltak ellenére azonban mindenképpen javasoljuk, hogy kizárólag korlátozott mennyiségben fogyaszd, hiszen néhány területen még továbbra sem állnak rendelkezésre egybehangzó kutatási eredmények a hatásával kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A szerecsendió 7 bizonyított jótékony hatása

csü jún 1 , 2023
A szerecsendió egy népszerű fűszer, amelyet egy Indonéziában őshonos trópusi örökzöld fa magjából készítenek. Egész mag formájában is megtalálható, de leggyakrabban őrölt fűszerként értékesítik. Ízét tekintve enyhén diós ízű, gyakran használják desszertekben és curry-ben, valamint olyan italokban, mint a forralt […]
A szerecsendió 7 bizonyított jótékony hatása

Ez is érdekelheti