Jobb váll fájdalom lelki okai – a testünk nem hazudik!

Vajon mik lehetnek a jobb váll fájdalom lelki okai?

„Világ súlyát a vállán hordja!” – tartja a régi mondás, ami meglepő módon a XXI. században időszerűbb, mint valaha. Néha a testünk kiszámíthatatlan módon fellángol, megfeszül, máskor ezt kiszámítható mintákon keresztül teszi. Amikor fájdalmat érzünk a jobb vállunkban szinte azonnal orvoshoz, masszőrhöz vagy csontkovácshoz fordulunk. Akkupunktúra, köpölyözés, masszázspisztoly – szinte bármilyen eszközt és módszert bevetünk, hogy enyhítsük a fájdalmat.

De mi történik akkor, ha a testünk nem válaszol a kezelésekre? A fájdalom nem enyhül, de papíron minden rendben van? Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk a jobb vállfájdalom lelki okain.

Amikor valamilyen komoly stressz hatás éri a testünket öntudatlan módon magunk felé fordulunk. Képzeld el, ahogy egy medicin labdát dobnak feléd. Hogyan történik a védekezés? Automatikusan oldalra fordulunk, összehúzzuk magunkat és vállunkkal próbáljuk védeni testünk fontosabb szerveit. Amikor a jobb vállfájdalom lelki okai kerülnek kivizsgálásra, akkor pontosan ez a metafora nyújthat alapot – a jobb váll fájdalom azt jelezheti, hogy mentális ütést készülünk kivédeni.

A kínai orvoslástanban minden az egyensúlyról, a yin és yang közötti kölcsönös kapcsolatról szól. Az egyensúlyhoz mindkettőnek jelen kell lennie, azonban vannak esetek, amikor az egyik dominánsabb lesz, mint a másik. Általában testünk jobb oldala yang domináns – a cselekvéshez, a döntéshozatalhoz, a fényhez és az energiához kapcsolódik, vagy másszóval a „megtudom csinálni” oldalunk.

Jobb váll fájdalom lelki okai – a testünk nem hazudik!
1. kép – a jobb vállfájdalom lelki okai között több érzelem is megjelenhet

Néha valamit meg kell tennünk, aminek ellenállunk, de általában a jobb váll fájdalom lelki okai között a túl sokat akarás húzódik meg. Túl sok minden vállalunk vagy túl sok rosszat próbálunk tenni. A jobb vállfájdalom lelki okainak jobb megértéséhez mindenképpen érdemes feltenni maguknak az alábbi kérdéseket:

  • Van valami az életemben, amit nagyon szeretnék megvalósítani, de minden igyekeztem ellenére nem sikerül?
  • Túlhajtom magam annak ellenére, hogy a testem folyamatos fizikai jeleket küldd számomra?
  • Folyamatosan egy olyan problémával küzdök, amire nem találom a megfelelő megoldást?
  • Valamilyen olyan dolgot próbálok irányítani, amit nem lehetséges (például egy kapcsolatot vagy személyt)

A kérdések őszinte megválaszolása nagyba hozzájárulhat a jobb vállfájdalom lelki okainak megértéséhez és megismeréséhéhez. A kérdések megválaszolását természetesen cselekvések sorozata kell hogy kövesse, ami ez esetben igen egyértelmű: lassítás, nyugalom és pihenés.

Amennyiben úgy érezzük, hogy valamit nagyon régóta szeretnék megvalósítani, de nem sikerül úgy talán érdemes egy kicsit megállnunk és pihenünk, végiggondolni, hogy a kitűzött célunk mennyire valós és elérhető jelenlegi élethelyzetünk tekintetében.

A túlhajtás szinte rendszeresen fennálló probléma az irodai munkát végzők körében (gyakran ehhez társul a burnout-szindróma megjelenése is). Amennyiben ilyen esettel szembesülünk, úgy érdemes elgondolkodni, hogy karrierünk valóban megér-e annyit, hogy feláldozzuk érte egészségünket.

A folyamatosan fennálló, megoldatlan problémák gyakran egy rövidke pihenővel teljesen más megvilágításba helyezhetők. Nem ritka, hogy a probléma nem is probléma, csupán mi nagyítjuk fel a dolgok súlyát. Az említett pihenő nagyban segíthet átgondolni a helyzetünket és tisztább fejjel belevágni a folytatásba.

Összefoglalva, a jobb vállfájdalom lelki okai igen széleskörűek lehetnek, azonban az okokra adott válasz szinte minden esetben ugyan az: pihenés. Próbáljon meg kikapcsolódni mentálisan és fizikailag egyaránt. Sportoljon, meditáljon vagy próbálja ki a jógát – számtalan olyan aktivitás áll rendelkezésére, ami hozzájárulhat szellemi és fizikai feltöltődéséhez, ami végső soron kihatással lesz a vállfájdalom gyógyulására is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mi az a Fanconi-szindróma? - Ezeket érdemes tudni róla!

vas szept 12 , 2021
A Fanconi-szindróma (FS) egy ritka betegség, amely a vese szűrőcsöveit (proximális tubulusokat) érinti. Normális esetben a proximális tubulusok újra felszívják a megfelelő működéshez szükséges ásványi anyagokat és tápanyagokat (metabolitokat) amik bekerülnek véráramba. A Fanconi-szindróma esetén a proximális tubulusok ehelyett nagy […]
fanconi-szindróma

Ez is érdekelheti