Infralámpa hatásai a szervezetre

Az infralámpás kezelés egy jelenleg vitatott terápiás technikának számít, amely vörös, alacsony szintű hullámhosszú fényt alkalmaz a bőrproblémák, például a ráncok, hegek és a tartós sebek kezelésére. Az 1990-es években eleinte arra használták, hogy segítse a növények termesztését az űrben, mivel megállapították, hogy a vörös fénykibocsátó diódák (azaz LED-ek) intenzív fénye elősegíti a növényi sejtek növekedését, valamint a fotoszintézist, így az infralámpa hatásai a környezetére nem elhanyagolható.

Mivel ez a megállapítás több szempontból felkeltette az érdeklődést, az infralámpa hatásaival kapcsolatban az orvostudomány területén is felmerült a kérdés: vajon tudja-e növelni az energiát az emberi sejtekben? A kutatók azt remélték, hogy az infralámpás kezelés hatékony módszer lehet az űrutazás során a súlytalanság okozta izomsorvadás, lassú sebgyógyulás és csontsűrűséggel kapcsolatos problémák kezelésére.

Az infralámpás kezelés sokféle lehet: kozmetikai szalonokban találkozhatunk a készülékkel, amely állítólag segít csökkenteni a kozmetikai bőrproblémákat, beleértve a striákat és a ráncokat. Azonban az orvosi rendelőkben az infralámpa hatásai más módon nyilvánulnak meg: súlyosabb állapotok, például pikkelysömör, lassan gyógyuló sebek és még a kemoterápia mellékhatásainak kezelésére is használható.

Habár ezen feltevések ígéretesen hangzanak, még mindig sok mindent kell megtudni a terápia működéséről.

Hogyan működik az infralámpás kezelés?

A kutatók úgy gondolják, hogy a sejtekben biokémiai hatást vált ki, amely megerősíti a mitokondriumokat. A mitokondrium a sejt erőműve – itt keletkezik a sejt energiája. Amennyiben növeljük a mitokondriumok funkcióját, több energiával a sejtek hatékonyabban működhetnek, amivel megújulhatnak, valamint helyrehozhatnak különféle károkat a szervezetben.

1. kép – az infralámpa hatásai ráncok ellen

A különbség a lézeres vagy intenzív pulzáló fény terápiával szemben az, hogy az infralámpás kezelés nem okoz kárt a bőrfelületen. A lézeres és pulzáló fényterápiák úgy működnek, hogy ellenőrzött károsodásokat okoznak a bőr külső rétegében, ami ezután szöveti helyreállítást indukál. Ellenben az infralámpa hatásai azonnal érvényesülnek, tehát stimulálja a bőr regenerálódását anélkül, hogy az említett károsodást véghez vinné.

Hogyan alkalmazzák?

Az 1990-es évek óta több ezer laboratóriumi vizsgálatot végeztek annak megállapítására, hogy az infralámpás kezelésnek valóban van-e orvosi előnye. Számos tanulmánynak ígéretes eredményei voltak, de a vörös fényterápia előnyei továbbra is viták forrása. A vita forrása továbbra is az, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ezek az eszközök jobbak, mint a sebek, fekélyek és fájdalom kezelésére jelenleg alkalmazott kezelések.

Jelenleg azonban van néhány bizonyíték arra, hogy az infralámpás kezelés a következő előnyökkel járhat:

 • elősegíti a sebgyógyulást és a szövetek regenerálódását
 • javítja az androgén alopeciában szenvedő emberek hajnövekedését
 • segítséget nyújt a carpalis alagút szindrómájának rövid távú kezelésében
 • serkenti a lassan gyógyuló sebek, például a diabéteszes lábfekély gyógyulását
 • csökkenti a pikkelysömör elváltozásait
 • csökkenti a rákkezelések egyes mellékhatását
 • javítja a bőr arcszínét és kollagént épít (a ráncok ellen hatékony fegyver lehet)
 • segít a nap okozta károk enyhítésében
 • megakadályozza a bizonyos vírusfertőzésekből kiújuló herpesz kialakulását
 • javítja az ízületek egészségét a degeneratív térdízületi gyulladásban szenvedőknél
 • segíti a hegek gyógyulási folyamatát
 • enyhíti a fájdalmat és a gyulladást

Vajon valóban észlelhetők az infralámpa hatásai?

Az internet világa gyakran tele van olyan csoda elixírekkel, amelyek szinte minden egészségi állapotra kiterjednek, az infralámpás kezelés azonban nem jelent gyógyírt minden problémára.

Abban biztosak lehetünk, hogy az alábbi tényezőkre önmagában nincs hatással az infralámpás kezelés:

 • depresszió
 • méregtelenítés a nyirokrendszer aktiválásával
 • immunerősítés
 • narancsbőr csökkentése
 • fogyás
 • hát vagy nyaki fájdalmak enyhítése
 • fogászati fertőzések
 • pattanások
 • rák

Fontos tudni, ha az infralámpás terápiát rákkezelés során alkalmazzák, a fényt csak egy másik gyógyszer aktiválására használják. Az is előfordulhat, hogy a fent említett problémákra más jellegű fényterápiát alkalmaznak, például kimutatták, hogy a fehér fényterápia hatékonyabb a depresszió tüneteinek kezelésében, valamint a kék fényterápia a pattanások eltűntetésében lehet hatékony.

Esetleges mellékhatások

Ezt a fajta fényterápiát biztonságosnak és fájdalommentesnek tekintik. Azonban előfordult már, hogy néhányan égési sérülést szenvedtek a nem megfelelő alkalmazás során. Ennek oka lehet a vezetékek törése vagy a készülék korróziója is.

Emellett a szem károsodásának kockázata is fennállhat, így megfelelő szemvédelemre lehet szükség a készülék használata során.

Összességében…

Az infralámpa hatásai ígéretesek egyes bőrbetegségek kezelésében, de a tudományos közösségen belül nincs sok egyetértés a kezelés előnyeiről. A tapasztalatok alapján a bőrápolási folyamat kiegészítéséhez azonban rendkívül kiváló eszköz lehet. Egy dolog azonban biztos: használat előtt mindig konzultáljon orvosával vagy bőrgyógyászával.

Infralámpás eszközökhöz könnyedén hozzájuthat, ám a legjobb, ha kikéri orvosa véleményét is, mielőtt kezelné önmagát. A súlyosabb bőrproblémákat mindig az orvosnak kell ellenőriznie!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Reflux diéta [2020] - 7 étel ami segíthet az enyhülésben

pén okt 23 , 2020
A savas reflux akkor fordul elő, ha a gyomorból a benne lévő tartalom visszafolyik a nyelőcsőbe. Ez gyakori jelenség, viszont hosszútávon komplikációkat is okozhat. A reflux tünetei különböző módon okozhatnak kellemetlenséget bárki számára. A reflux diéta pedig segíthet ezen tünetek […]
reflux diéta

Ez is érdekelheti