Hónalj fájdalom – mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A hónalj fájdalom megjelenhet az egyik vagy mindkét hónaljban és több, különböző tényező is kiváltja. Néhány kiváltó ok nem súlyos például a borotválkozás okozta irritáció, azonban előfordulnak olyan állapotok is, amelyek orvosi beavatkozást igényelnek, mint a mellrák.

A hónalj fájdalom lehetséges kiváltó okai az alábbiak lehetnek.

1. Meghúzódott izom

A mellkasnak és a karoknak több olyan izomzata is van, amelyek a hónalj fájdalmát okozhatják túlzott használat vagy sérülés miatt.

Ha a mellkas vagy a felkar bármilyen ilyen vagy más izma kificamodik vagy begyullad annak mellékhatásaként megjelenhet az említett fájdalom.

2. Bőrbetegségek

A borotválkozás vagy gyantázás egyaránt irritációt okozhat a bőr felületén, ami később hónaljfájdalomhoz is vezethet. Továbbá bizonyos dezodorok vagy testápolók, tusfürdők allergiás reakciókat válthatnak ki, azonban ezek az állapotok csak rövid ideig állnak fent és kisebb fájdalmat okoznak.

3. Övsömör

Az övsömör egy vírusos fertőzés, amely fájdalmas kiütéseket okozhat, leggyakrabban a törzs bal vagy jobb oldalán jelenik meg egyetlen hólyagcsík formájában. Az övsömör tüneteinek kialakulása mögött a varicella-zoster vírus áll, ami ugyan az a vírus, ami a bárányhimlőért felelős.

Hónalj fájdalom – mikor érdemes orvoshoz fordulni?
1. kép – A hónalj fájdalom akár az övsömör következményeként is megjelenhet

Az övsömör által okozott kellemetlen, viszkető pikkelyek a legtöbbször a háton, mellkason vagy a hónaljban jelennek meg. Az övsömörre nincs gyógymód, azonban a különböző vényköteles gyógyszerek felgyorsíthatják a gyógyulási folyamatot, illetve csökkenthetik a további szövődmények kialakulását.

4. Duzzadt nyirokcsomók

A nyirokrendszer mirigyek hálózata, amely az egész testben megtalálható. A nyirok egy olyan folyadék, ami segít leküzdeni a szervezetnek a különböző fertőzéseket illetve felelős a felgyülemlett méreganyagok összegyűjtéséért és szállításáért.

A nyirokcsomók koncentrációja mindkét hónaljban megtalálható, általában a duzzadás megfázást, influenzát követően jelentkezhet, amikor a szervezet immunrendszere kissé legyengül. A hónaljban lévő duzzanat lehet kisebb vagy nagyobb, kemény vagy puhább tapintású.

Többféle nyirokrendszeri állapot is létezik, ami hónalj fájdalommal járhat. Lymphedema például akkor fordul elő, ha elzáródás van a nyirokcsomóban, és a benne lévő folyadék felhalmozódik. Ez a duzzanat nagyon fájdalmas lehet és emlőák okozta kezelés mellékhatásként is megjelenhet.

Egy másik állapot, a limfadenopátia szintén a nyirokcsomók megnagyobbodását okozza. Ennek oka a nyirokrendszer fertőzése, az úgynevezett lymphadenitis.

5. Emlőrák

Az emlőrák korai stádiumban nem jár semmilyen fájdalommal, azonban a hónalj fájdalom akár az egyik jele is lehet a kialakulásának. Nem szabad azonnal a legrosszabbra gondolni, a fájdalmat akár okozhatja egy jó indulatú daganat is azonban mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia, ha bármilyen elváltozást észlel hónalja területén.

6. Perifériás artériás betegség (PAD)

A perifériás artériás betegség esetén a karokban és lábakban lévő kisebb artériák leszűkülnek, ezáltal kevesebb oxigénnel telített vér jut az izmokhoz és szövetekhez. A PAD-tól érintett izomzat fájdalmat és a fájdalom akár kisugározhat a hónaljba is.

Összegzés

A hónalj fájdalom több okból is származhat. Bizonyos állapotok rövid ideig tartanak és viszonylag könnyedén kezelhetők, mint például a meghúzódott izom vagy az övsömör. Sajnos azonban előfordulhatnak olyan betegségek is, mint például az emlőrák, ahol az időben történő orvosi beavatkozás akár életet is menthet.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Sarok fájdalom - okok, kezelése és megelőzése

csü szept 30 , 2021
A sarok a lábfej legnagyobb csontja. A lábfej és a boka 26 csontból, 33 ízületből és több mint 100 ínből áll. A túlzott sarok használat azonban könnyen vezethet sarok fájdalomhoz, amely az enyhe tünetektől kezdve akár a járásképtelenségig terjedhet. Amennyiben […]
Sarok fájdalom - okok, kezelése és megelőzése

Ez is érdekelheti