Herpesz – Minden amit érdemes tudni róla!

Mi a herpes simplex?

A herpesz közvetlen kiváltója a herpes simplex vírus, más néven HSV, egy vírusfertőzés, amely nemi szervi és ajakherpeszt okoz.

Sokan tünetmentes HSV-vel élnek, ami azt jelenti, hogy a vírust anélkül hordozzák, hogy valaha is kitörne vagy aktív herpeszes epizódjuk lenne.

Másoknál időnként apró, folyadékkal teli hólyagok vagy sebek jelentkezhetnek. Ezek a hólyagok leggyakrabban a nemi szerveken vagy a szájban és az ajkakon jelennek meg, de megjelenhetnek a kezeken vagy az ujjakon és a test más részein is.

A HSV szexuális úton terjedhet, de a vírus más módon is átvihető. A herpesz körül sok a megbélyegzés, de a vírus valójában nagyon gyakori – és nincs mit szégyellni rajta.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint:

 • 2016-ban a világ 50 év alatti lakosságának mintegy 67 százaléka szenvedett orális vagy genitális HSV-1 vírusban.
 • 2016-ban a 15 és 49 év közötti emberek mintegy 13 százalékának volt HSV-2 vírusa.

Más kutatások szerint a felnőttek több mint 90 százalékának van HSV-1 antitestje, mire elérik az 50-es éveiket.

A szakértők még nem találták meg a herpesz gyógymódját, de a vírusellenes szerek és az otthoni gyógymódok segíthetnek enyhíteni a tünetek súlyosságát. A vírusellenes gyógyszerek kevesebb herpeszes epizódot is eredményezhetnek.

Olvasson tovább, hogy többet megtudjon a HSV-1 és a HSV-2 közötti különbségről, valamint a legfontosabb tünetekről, a diagnózisról és a kezelésről.

HSV-1

A HSV-1 vagy szájüregi herpesz a herpeszes sebbel, nyállal vagy más testváladékkal való közvetlen érintkezés útján terjedhet vagy fertőződhet meg egy epizód során. Ha Önben megtalálható a vírus, valaki a fertőzés helyével való közvetlen érintkezés révén is megfertőződhet.

Példák a közvetlen kapcsolatfelvételre:

 • csókolózás
 • orális szex
 • egyéb bőrrel való érintkezés

Más szóval, ha megérinti partnere ajakherpeszét, majd nem sokkal később megérinti saját arcát vagy nemi szervét, akkor elkaphatja a vírust. Sok gyermek azután kapja el a vírust, hogy egy herpeszes felnőtt megcsókolja vagy az arcán megérinti.

A vírus elméletileg átvihető közös ajakápolóval, borotvával, ital- és evőeszközökkel, de ez meglehetősen ritka – a régebbi becslések szerint a vírus csak néhány órától néhány napig élhet a testen kívül.

A vírus legtöbbször a sebek érintkezésével vagy a fertőzés helyével való érintkezéssel terjed a vírusürítés során.

HSV-2

A HSV-1-hez hasonlóan a HSV-2-t, vagyis a genitális herpeszt is átviheti vagy megfertőzheti a herpeszes sebbel, nyállal vagy más testváladékkal való közvetlen érintkezés útján egy epizód során. A HSV-2 vírusürítés során is átvihető.

A közvetlen kapcsolatfelvétel magában foglalhatja:

 • csókolózás
 • orális szex
 • szexuális játékok megosztása szexuális együttlét közben
 • átható szex
 • egyéb bőr a bőrel való érintekzés a fertőzés helyén

Ne feledje: Bár sokan a HSV-1-et szájüregi herpesznek, a HSV-2-t pedig nemi szervi herpesznek tartják, a vírus mindkét típusa okozhat szájüregi vagy nemi szervi epizódokat.

Ki az, aki ki van téve a herpesz fertőzések kialakulásának kockázatának

Bárki megfertőződhet a HSV-vel, életkortól függetlenül. Ha HSV-vel érintkezik, akkor valószínűleg elkapja a vírust.

Ne feledje, a HSV nagyon gyakori. De mivel gyakran tünetmentes, sok vírussal élő embernek soha nem jelentkezik epizódja, vagy nem veszi észre, hogy elkapta a HSV-t.

Nagyobb eséllyel kaphatja el a vírust, ha:

 • van olyan szexuális partnere, aki HSV-vel él
 • nők esetében nagybb eséllyel elkpaható
 • immunhiányosak

Egyes régebbi kutatások szerint a HSV-1 antitestek némi védelmet nyújthatnak az AFAB-osok számára a HSV-2 fertőzéssel szemben. Mégis, sokan, akik a vírus egyik típusával élnek, később a másik típussal is megfertőződnek. A vírusnak ugyanazt a típusát azonban nem fogja újra elkapni, mivel a vírus szunnyadó állapotban marad a szervezetben, ha egyszer már elkapta.

Kicsit nagyobb eséllyel fertőződhet meg a genitális HSV-vel, ha óvszer vagy más gátló módszer használata nélkül él nemi életet. Ne feledje azonban, hogy az óvszer és más gátló módszerek nem mindig fedik le a fertőzés helyét, mivel a sebek megjelenhetnek a fenéken vagy a comb belső részén is.

Átvihető-e a vírus a szülés során?

Egy 2021-es kutatás szerint az Egyesült Államokban született 1000 csecsemőből körülbelül 1-ben alakul ki újszülöttkori HSV.

Ha Ön a terhesség előtt kapta el a genitális HSV-t, és visszatérő fertőzése van, akkor nem valószínű, hogy a szülés során átadja a vírust a gyermekének. Ha azonban a terhesség alatt, különösen a terhesség végén kapta el a vírust, ez a kockázat megnő.

Mivel a vírus súlyos szövődményeket okozhat, beleértve a koraszülést is, fontos, hogy tájékoztassa a kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy HSV-vel fertőzött lehet.

A herpesz tünetei

A HSV nem mindig okoz tüneteket.

Az Ön által észlelt tünetek és azok súlyossága általában attól függ, hogy elsődleges vagy visszatérő fertőzésről van-e szó.

Elsődleges HSV tünetek

Az elsődleges herpesz epizódok gyakran influenzaszerű tünetekkel járnak, mint például:

Az elsődleges fertőzés vagy az első epizód tünetei általában a vírusnak való kitettség után néhány naptól néhány hétig figyelhető meg.

 • láz
 • duzzadt nyirokcsomók
 • testfájdalmak és -fájdalmak, beleértve a fejfájást is
 • szokatlan fáradtság vagy kimerültség
 • étvágytalanság
 • nyilalló fájdalom a fertőzés helyén

A fertőzés helyén bizsergést, égést vagy viszketést észlelhet, mielőtt apró, fájdalmas hólyagok jelennek meg. Lehet egy hólyag vagy egy kis csomó. Ezek a hólyagok végül kipukkadnak és elkéregtelenednek, mielőtt elkezdenének gyógyulni.

Az elsődleges herpesz fertőzés során kialakuló hólyagok teljes gyógyulása akár 6 hétig is eltarthat. Ezek a hólyagok még mindig továbbadhatják a vírust, amíg teljesen be nem gyógyulnak.

A sebek gyakran viszketnek, és a nemi szervi sebek fájdalmat okozhatnak vizelés közben.

Visszatérő HSV tünetek

Néhány HSV-vel élő embernek csak egy-egy epizódja van, míg másoknak több havonta vagy havonta vannak alkalmi epizódjai.

Mivel a szervezet elkezd antitesteket termelni a vírus ellen, a visszatérő epizódok idővel gyakran ritkábbak lesznek. Ezek általában kevésbé súlyos tünetekkel is járnak, amelyek gyorsabban javulnak:

 • A visszatérő epizódok során megjelenő hólyagok nem több héten, hanem néhány napon belül teljesen begyógyulhatnak.
 • A hólyagok kevésbé észrevehetőek vagy fájdalmasak lehetnek az ismétlődő epizódok során.

Ha már volt néhány epizódja, akkor a fertőzés helyén kezdheti észrevenni a korai jeleket. Ezek a jelek, amelyek általában néhány órával vagy nappal a hólyagok megjelenése előtt jelentkeznek, a következők lehetnek:

 • fájdalom
 • viszketés
 • égő
 • bizsergés

A vírusellenes gyógyszerek szedése, amint észleli a tüneteket, segíthet megelőzni vagy lerövidíteni az epizódot – erről bővebben olvashatt lentebb.

A tünetek helytől függően eltérőek?

Valószínűleg hasonló hólyagokat és prodromális tüneteket fog észlelni, függetlenül attól, hogy milyen típusú a vírus, vagy hol jelenik meg. A HSV két különböző típusa hasonló DNS-t használ.

Az egyetlen jelentős különbség természetesen az, hogy hol jelentkeznek a tünetek:

 • Ha a HSV a nemi szerveket érinti, előfordulhat, hogy vizelés közben fájdalmat vagy égő érzést észlel.
 • Ha a HSV a száját érinti, előfordulhat, hogy nehezen eszik fűszeres vagy savas ételeket, amíg nyílt sebek vannak.

Kisebb különbség van abban is, hogy a szájüregi hólyagok hol jelennek meg, attól függően, hogy elsődlegesek vagy visszatérőek. Az első epizód során hólyagok jelenhetnek meg a száján és az ajkain, de a későbbi epizódok során nagyobb valószínűséggel jelennek meg az ajka határán.

Hogyan diagnosztizálják a herpes simplexet?

Bizonyos esetekben az orvos vagy a klinikus a hólyagok vizsgálatával diagnosztizálhatja a HSV-t. Más tünetekre is rákérdezhetnek, beleértve az influenzaszerű tüneteket és a korai jeleket, mint például a bizsergést vagy égést.

Valószínűleg tenyésztést kérnek a diagnózis megerősítésére. A tenyésztés során a sebből kenetet vesznek, és azt elküldik egy laboratóriumba vizsgálatra.

Ha úgy gondolja, hogy érintkezett a HSV-vel, de nincsenek tünetei, egy vérvizsgálattal megállapítható, hogy rendelkezik-e HSV-antitestekkel. Csak tudnia kell, hogy a vérvizsgálat nem mutathatja ki pontosan a HSV-t 12 hétig.

Az általános STI-szűrések jellemzően nem tartalmaznak HSV-vizsgálatot, ezért kérdezze meg orvosát vagy klinikusát a HSV-vizsgálat elvégzéséről, ha úgy gondolja, hogy Önnél lehet a vírus.

Ön is tesztelheti magát HSV-antitestekre egy otthoni tesztkészlettel. 

Az otthon is elvégeztető teszt egyik formája

Hogyan kezelik a herpes simplexet?

A szakértők még nem találták meg a herpesz gyógymódját. De a különböző kezelések segíthetnek a tünetek enyhítésében.

A HSV kezelése a következőket foglalja magában.

Gyógyszeres kezelés

A hólyagok általában maguktól, orvosi kezelés nélkül is javulnak. Ha azonban súlyos vagy gyakori kitöréseket tapasztal, az orvos vagy a klinikus felírhat vírusellenes gyógyszereket. A vírusellenes szerek segíthetnek csökkenteni a megtapasztalt epizódok számát és enyhíteni a tünetek súlyosságát.

Az opciók közé tartoznak:

 • acyclovir
 • famciclovir
 • valacyclovir
 • foszkarnet vagy cidofovir más gyógyszereknek ellenálló HSV-fertőzések esetén

A vírusellenes gyógyszerek is segíthetnek csökkenteni a vírus átvitelének esélyét egy epizód alatt, vagy ha tünetmentes állapotban van a vírus.

Megjegyzés: Nincs bizonyíték arra, hogy a vírusellenes szerek szedése csökkentené a vírusfertőzés esélyét, ha Ön nem rendelkezik HSV-vel.

Ezek a gyógyszerek általában tabletták és krémek formájában kerülnek forgalomba. Orvosa vagy klinikusa a súlyos tünetek kezelésére gyógyszeres injekciót is javasolhat.

Otthoni gyógymódok

Rengeteg otthoni jogorvoslat segíthet enyhíteni a herpeszes hólyagokkal járó fájdalmat és kellemetlenséget.

Az enyhülés érdekében próbálja meg a következőket alkalmazni a sebeken:

 • meleg vagy hideg borogatás
 • szódabikarbónából vagy kukoricakeményítőből és vízből készült paszta.
 • zúzott fokhagyma és olívaolaj keveréke
 • aloe vera
 • teafa-, eukaliptusz- vagy borsmentaolaj(először mindig hígítsuk fel átvivőolajjal).

Egyes kutatások szerint a napi lizin-kiegészítő szedése szintén segíthet a herpeszes epizódok megelőzésében. Az adagolásra vonatkozó becslések eltérőek, de úgy tűnik, hogy a napi 1-3 gramm lizin szedése jótékony hatással van a tünetek kezelésére és a visszatérő epizódok csökkentésére.

Lehetséges komplikációk herpesz esetében

A HSV vírus az idegsejtekben maradandóan megmarad. Többnyire szunnyadó állapotban marad, de időről időre reaktiválódhat, és tüneteket okozhat.

Egyeseknél bizonyos kiváltó okok vezethetnek epizódhoz, például:

 • stressz
 • menstruációs időszakok
 • láz vagy betegség
 • napozás vagy leégés

Míg sok HSV-vel élő embernek csak egy elsődleges epizódja van, vagy egyáltalán nincs, másoknál néhány havonta jelentkeznek a tünetek. A HSV-vel való együttélés első évében több epizód is előfordulhat, de a gyakoriság idővel általában csökken.

Az esetek nagy részében a HSV nem ad komolyabb okot aggodalomra, és a tünetek orvosi kezelés nélkül is javulnak.

A vírus azonban bizonyos embercsoportoknál szövődményeket okozhat, többek között:

 • újszülöttek
 • immunhiányos emberek
 • krónikus egészségi állapotú emberek, például rákos vagy HIV-fertőzöttek.

Az is lehetséges, hogy a szemen herpesz alakul ki. Ez a herpeszkeratitis néven ismert állapot akkor alakulhat ki, ha megérint egy herpeszes sebet, majd hozzáér a szeméhez.

A herpeszkeratitis tünetei a következők:

 • szemfájdalom és bőrpír
 • váladékozás vagy túlzott könnyezés a szemben
 • homályos látás
 • fényérzékenység
 • szemcsés érzés a szemben

Ha HSV-vel él, és ezeket a tüneteket észleli, forduljon minél hamarabb orvoshoz vagy szemészhez. Az azonnali kezelés segíthet megelőzni a szövődményeket, beleértve a szaruhártya hegesedését és a látásvesztést.

Az mindennapi élet herpesz fertőzéssel

Általában a HSV nem tekinthető súlyos egészségügyi problémának, bár ez egy élethosszig tartó állapot.

A herpeszes hólyagok fájdalmat és kellemetlenséget okozhatnak, de az otthoni gyógymódok segíthetnek enyhíteni ezeket a tüneteket, és segíthetnek a sebek gyorsabb gyógyulásában.

A vírusellenes gyógyszerek csökkenthetik a visszatérő epizódok előfordulásának esélyét, és csökkenthetik a vírus másokra való átvitelének kockázatát.

Bár a HSV nem gyógyítható, a vírussal élők közül sokan évekig nem kapnak epizódot. Más szóval, a vírus nem befolyásolja annyira a mindennapi életet.

Mindezek ellenére elengedhetetlen, hogy a szexuális partnerekkel beszélgessenek a HSV-ről, mielőtt bármilyen szexuális tevékenységre sor kerülne. 

Néhány megelőző lépés is segíthet csökkenteni a HSV átvitelének esélyét:

 • Kerülje a borotva vagy fogkefe közös használatát.
 • Ha orális HSV-vel él, kerülje az orális szexet és a csókolózást a korai tünetek észlelésétől kezdve a sebek teljes gyógyulásáig.
 • Ha genitális HSV-vel él, kerülje a bőr és a nemi szervek közötti érintkezést a korai tünetek észlelésétől a sebek teljes gyógyulásáig.
 • Alaposan mosson kezet, miután megérintette a sebeket, vagy gyógyszerrel kezelte őket.
 • Alkalmazzon gyógyszert vattapamacsokkal, hogy csökkentse a sebekkel való érintkezését.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Teafaolaj hatása – 11 egészségügyi előny, amiről érdemes tudnia

ked febr 22 , 2022
A teafaolaj hatása az elmúlt évtizedekben sokkal nagyobb hangsúlyt kapott világszerte. A modern orvostudomány kétségei és kérdései egyre több egészségügyi szakértőt a természetes és alternatív gyógymódok felé terel, aminek köszönhetően a teafaolaj is nagyobb teret nyert világszerte. Manapság a teafaolaj […]
Teafaolaj hatása – 11 egészségügyi előny, amiről érdemes tudnia

Ez is érdekelheti