Herpesz terhesség alatt – Ezeket kell tudni róla!

A herpesz az egyik leggyakoribb vírus által okozott egészségügyi állapot. A herpesz tünetei kellemetlenek lehetnek, de a vírus nem veszélyezteti az egészségét. És mi a helyzet azzal, ha a herpesz terhesség alatt jelen van?

A herpes simplex vírus (HSV) genitális herpeszt okoz. Ha genitális herpeszben szenved, lehetséges, hogy a HSV-t átadja a babának, ezért feltétlenül meg kell beszélnie orvosával, hogy ez ne forduljon elő.

De megnyugodhat, a legtöbb genitális herpeszben szenvedő ember egészséges babát szül, és nem adja tovább a vírust.

Mi az a herpesz?

A herpes simplex vírusnak két fő kategóriája vagy típusa van:

 • HSV-1. Az elsősorban szájon át terjedő HSV-1 általában szájüregi sebeket okoz, amelyeket gyakran ajakherpesznek vagy lázas hólyagnak neveznek. A HSV-1 azonban a nemi szervek hólyagát is okozhatja, ha orális szex közben terjed.
 • HSV-2. Általában szexuális érintkezés útján terjed, a HSV-2 leggyakrabban genitális herpeszt okoz – sebeket vagy hólyagokat a nemi szervek területén. A HSV-2 szájüregi fertőzést is okozhat az orális szex során, de a szülés során a nemi szervek sebek jelentenek veszélyt.

A genitális herpesz a nemi szervek területén lévő herpesz hólyagokra vagy sebekre utal. A herpeszvírus átterjedhet a csecsemőre a hüvelyi szülés során, ha a baba genitális herpesz hólyagokkal vagy sebekkel érintkezik.

Becslések szerint az Egyesült Államokban a terhes nők 22 százaléka HSV-2-ben szenved, és 2 százalékuk genitális herpeszfertőzést szerez terhesség alatt. Ez azt jelenti, hogy biztosan nem Ön az első, akinek kérdései vannak ezzel a témával kapcsolatban.

Bár a genitális herpeszre nincs gyógymód, vannak olyan gyógyszerek, amelyeket bevehet a tünetek enyhítésére, a jövőbeli megjelenések és kitörések megelőzésére és az átvitel kockázatának csökkentésére.

A herpesz a fertőzött személy folyadékával, vérével vagy nyállal való közvetlen érintkezés útján terjed. A genitális herpesz szexuális érintkezés útján terjed, beleértve az orális szexet is. Ezért a genitális herpeszre elsősorban nemi úton terjedő vírusnak tekintik.

Herpes fertőzést kaphat anélkül, hogy tudná. A vírus tünetmentes lehet, ami azt jelenti, hogy nincsenek észrevehető tünetek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint az új herpeszfertőzésben szenvedők kétharmadának nincsenek tünetei.

A herpes simplex kezdeti kitörése után a vírus jelen marad a szervezetében. A herpesz sebek jövőbeni kitörései nagy valószínűséggel a vírusfertőzés első néhány hónapjában vagy évében jelentkeznek.

Az idő előrehaladtával szervezete egyre több antitestvédelmet fejleszt ki a vírus ellen. Ezek az antitestek azt jelentik, hogy a vírus kevésbé aktív, ha egy ideig herpeszben szenved.

A genitális herpesz rendkívül gyakori szexuális úton terjedő fertőzés. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az Egyesült Államokban minden hatodik 14 és 49 év közötti ember közül 1 szenved genitális herpeszben.

Mik a genitális herpesz tünetei a terhesség alatt?

A genitális herpesz terhesség alatti tünetei hasonlóak a nem terhesség alatt bekövetkező tünetekhez.

A genitális herpesz megjelenésének tünetei a következők:

 • fájdalmas sebek a nemi szervek területén
 • láz
 • égő érzés vizelés közben
 • duzzadt nyirokcsomók
 • testi fájdalmak

Ha a terhesség alatt először alakul ki herpeszfertőzés, tünetei súlyosabbak vagy észrevehetőbbek lehetnek, mint egy nem terhes személynél.

herpesz terhesség alatt 2
Fontos, hogy amennyiben herpesszel rendelkezik, konzultáljon orvosával a szüléssel kapcsolatban

Hogyan diagnosztizálható?

Az American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) jelenleg nem javasolja, hogy minden terhes személyt terhesség alatt vizsgáljanak meg herpeszre. Az javasolják, hogy akkor végezzen herpeszvizsgálatot, ha:

 • tudja vagy gyanítja, hogy szexuális partnerének genitális herpesze van
 • észreveszi, hogy mik lehetnek a herpesz tünetei
 • még soha nem teszteltek herpeszre

Természetesen egyszerűen kérhet orvosától vagy egészségügyi szakemberétől egy herpesztesztet, ha attól tart, hogy Ön fertőzött.

A herpesz diagnosztizálásához vírustenyészetet lehet venni a nemi szervéből egy vattacsomóval. A tampont egy laboratóriumba küldik, ahol megvizsgálják a vírusokat és baktériumokat.

Antigén vérvizsgálatot is végezhetnek annak megállapítására, hogy van-e herpeszvírus a rendszerében.

Mi a genitális herpesz kezelése terhesség alatt?

Ha genitális herpeszben szenved, szájon át bevehető vírusellenes gyógyszert, például acyclovirt, valacyclovirt vagy famciklovirt írhatnak fel körülbelül a 35. héttől kezdődően, hogy csökkentsék a genitális herpesz kitörésének esélyét a szülés időpontjában. A gyógyszerek nem képesek meggyógyítani a genitális herpeszt, de segíthetnek felgyorsítani a gyógyulást, ha genitális herpesz kitörése van, és elnyomják a jövőbeli járványokat, miközben Ön felkészül a gyermekvállalásra.

A szülés megkezdésekor kezelőorvosa gondosan ellenőrizni fogja, hogy vannak-e nemi szervi herpesz elváltozások – hólyagok vagy sebek. Ha a szülés kezdetekor nem észleli a genitális herpesz aktív kitörésének jeleit, akkor valószínűleg hüvelyi szülést fog végezni.

Ha a szülés során genitális herpesz elváltozások jelennek meg, valószínűleg császármetszéssel kell szülnie, hogy megakadályozza a herpeszvírus átjutását a babára a szülés során. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel a lehetőségeit a határidő lejárta előtt.

Melyek a terhesség alatti genitális herpesz fertőzés kockázati tényezői?

A genitális herpesz megfertőződésének kockázati tényezői a terhesség alatt ugyanazok, mint általában. A HSV kockázati tényezői a vírusnak való közvetlen kitettséghez kapcsolódnak. A kockázati tényezők a következők:

 • károsodott vagy legyengült immunrendszere van
 • több szexpartnerrel rendelkezik

Terhesség vagy szülés közben átadható-e a herpesz csecsemőnek?

Amikor a csecsemők herpeszt kapnak, újszülöttkori herpesznek nevezik. Születéskor szerzett herpesznek is nevezik, az újszülöttkori herpesz akkor fordulhat elő, ha babája nemi herpesznek van kitéve a hüvelyi szülés során.

Az újszülöttkori herpesz ritka, de ha megtörténik, súlyos szövődmények léphetnek fel, mint például a baba idegrendszerének maradandó sérülése, fejlődési rendellenességei és halála.

A baba kockázata akkor a legnagyobb, ha a terhesség harmadik trimeszterében először szerez HSV-t. Ennek az az oka, hogy a HSV szintje a rendszerben ez idő alatt lesz a legmagasabb, és kevesebb védő antitestet kell átadnia a babának a szülés előtt.

Ha a harmadik trimeszterben elkap egy genitális herpesz fertőzést, 30-50 százalék a kockázata annak, hogy a szülés során átadja a vírust a babának.

Összefoglaló

A genitális herpesz kihívásokat jelenthet a terhesség alatt. De hacsak nem nemrég szerezte meg a vírust, és terhessége késői szakaszában van, kicsi az esélye annak, hogy a herpesz átadja a babát.

Fontos, hogy megfelelő diagnózist kapjon, ha genetikai herpesznek volt kitéve, hogy Ön és orvosa vagy egészségügyi szakembere tervet készíthessenek a herpeszvírus csecsemőjének való átadása elkerülésére.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Nyelv herpesz - Diagnosztizálás és kezelés

vas febr 27 , 2022
A herpes simplex egy olyan vírustípus, amelyről ismert, hogy a szájat és a nemi szerveket egyaránt érinti. Nyelv herpesz alakulhat ki, amikor a vírusfertőzés a nyelvet érinti. Két különböző típusú vírus okozhat herpeszt a nyelven: Általában a HSV-1 okozza a […]
nyelv herpesz

Ez is érdekelheti