Gerincsérv tünetei – ezekre a jelekre figyeljen oda!

Mik lehetnek a gerincsérv tünetei? A gerincoszlop egy sor csigolyából áll, amelyek egymásra épülnek. Felülről lefelé ez az oszlop 7 csontot tartalmaz a nyaki gerincben, 12 a mellkasi gerincben és öt az ágyéki gerincben, ezt követi a keresztcsont és a farkcsont az alján. Ezeket a csontokat korongok párnázzák ki.

Ez védelemmel szolgál a csontok számára: megvédi őket a mindennapi tevékenységek okozta ütésektől, mint a járás, emelés vagy csavarodás. A gerincsérv tünetei akkor jelenhetnek meg, ha egy megcsúszott porckorong összenyomja valamelyik gerincideget. Ilyenkor gyakori a zsibbadás és az erős fájdalom az idegek mentén.

Minden korongnak két része van: egy puha, zselatinos belső rész és egy kemény külső gyűrű. Sérülés vagy gyengeség miatt a lemez belső része kinyúlhat az említett külső gyűrűn, ezt nevezik porckorongsérvnek.

Súlyos esetekben akár műtétre is szükség lehet, hogy az elcsúszott lemezt szakszerűen eltávolítsák vagy javítsák.

Mik lehetnek gerincsérv tünetei?

A gerincoszlop bármely részén elmozdulhat a porckorong. Azonban a hát alsó része az egyik leggyakrabban érintett terület. A gerincoszlop idegek és erek bonyolult hálózata, így egy elcsúszott lemez extra nyomást gyakorolhat a körülötte lévő idegekre és izmokra.

A lemez elcsúszásának tünetei a következők lehetnek:

 • fájdalom és zsibbadás, leggyakrabban a test egyik oldalán
 • fájdalom, amely kiterjed a karokra vagy a lábakra
 • éjszaka vagy bizonyos mozdulatokkal súlyosbodó fájdalom
 • felállás vagy ülés után súlyosbodó fájdalom
 • fájdalom rövid séta közben
 • megmagyarázhatatlan izomgyengeség
 • bizsergés, fájdalom vagy égő érzés az érintett területen

A gerincsérv tünetei és a fájdalom típusai egyénenként változhatnak. Ha a fájdalom mellett zsibbadás vagy bizsergés is jelentkezik, mindenképp konzultáljon orvosával.

Mi okozza a lemezek elcsúszását?

Ha a porckorong külső gyűrűje meggyengül vagy elszakad, lehetővé teszi a belső rész kicsúszását. Ekkor már lemez elcsúszásról beszélünk. Bizonyos mozgások is kiválthatják vagy akár a kor előrehaladtával is jellemző problémaként merülhet fel. Az életkor előrehaladtával lemezei elveszítik védő víztartalmuk egy részét, így könnyebben kicsúszhatnak a helyükről.

Gerincsérv tünetei - ezekre a jelekre figyeljen oda!
1. kép – Gerincsérv tünetei – ezekre a jelekre figyeljen oda!

Mozgás során egy egyszerű tárgy megemelése is bajt okozhat – egy nagyon nagy, nehéz tárgy emelése hatalmas terhelést okozhat a hát alsó részén, ami a lemez megcsúszását eredményezheti. Megterhelő fizikai munka esetén nagyobb eséllyel alakulhat ki korong elcsúszás.

Emellett a túlsúllyal küzdők körében is gyakori a gerincsérv, mivel a porckorongjaiknak el kell viselniük a többletsúlyt. Az izomgyengeség és a mozgásszegény életmód szintén okozhat porckorong elcsúszást.

Hogyan diagnosztizálható a gerinc sérv?

A fizikai vizsgálat során a fájdalom vagy kényelmetlenség forrását próbálják felkutatni. Ez magában foglalja az idegfunkciók és az izomerő ellenőrzését, ezenfelül az érintett terület érzékenységét is megvizsgálják.

A diagnózis során fontos lehet, hogy milyen tevékenységek okozzák a fájdalom súlyosbodását.

Képalkotó vizsgálatok segítségével a gerinc izmai és csontjai könnyedén feltérképezhetők, és a sérülések is egyszerűen azonosíthatók. Az alábbi vizsgálatokra kerülhet sor:

 • röntgen
 • CT-vizsgálat
 • MRI vizsgálat
 • diszkogram

Fontos, hogy amint jelentkeznek a gerincsérv tünetei, azonnal forduljon orvoshoz, hogy orvosa időben diagnosztizálhassa a problémát és annak forrását.

Mik lehetnek a szövődmények?

A kezeletlen, súlyosan elcsúszott porckorong maradandó idegkárosodáshoz vezethet. Ritka esetben az elcsúszott porckorong akár el is vághatja az idegimpulzusokat. Ennek hatására a beteg elveszítheti a bél- vagy hólyagkontrollt.

Természetesen a gerincsérv tünetei javulhatnak is, ám sok esetben inkább súlyosbodhatnak. Amennyiben a szokásos, mindennapi tevékenységek problémát okoznak, keresse fel orvosát.

Hogyan kezelhető a gerinc sérv?

A kezelés függhet a beteg által érzékelt kellemetlenségek mértékétől, valamint attól, hogy a lemez mennyire csúszott ki a helyéről.

A fájdalom enyhíthető olyan edzéssel, amely nyújtja és erősíti a hátat és a környező izmokat. A fizikoterapeuta olyan gyakorlatokat javasolhat, amelyek erősíthetik a hátat, miközben csökkentik a fájdalmat.

A fájdalom enyhítésére a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is nyújthatnak megoldást, viszont arra is fontos ügyelni, hogy az érintett kerülje a nehéz tárgyak emelését és a fájdalmat okozó pozíciókat.

Nem árt azonban odafigyelni arra, hogy a mindennapi fizikai tevékenységeket ne szüntessük meg teljesen, hiszen ez izomgyengeséghez és ízületi merevséghez vezethet. A tevékenységek kerülése helyett próbáljon aktív maradni nyújtással vagy egyéb, kevés erőt kifejtő tevékenységekkel, például gyaloglással.

Ha a fájdalom még a gyógyszerek hatására sem enyhül, orvosa erősebbeket is javasolhat:

 • izomlazítók az izomgörcsök enyhítésére
 • kábítószerek a fájdalom enyhítésére
 • idegfájdalmakat kezelő gyógyszerek

Amennyiben a tünetek 6 héten belül nem enyhülnek, vagy ha az elcsúszott porckorong befolyásolja az izomműködést, műtétre is sor kerülhet. Sebészeti úton eltávolítható a lemez sérült vagy kiálló része anélkül, hogy a teljes lemezt eltávolítanák.

Súlyos esetekben a porckorong kicserélhető egy mesterségesen kialakítottra, vagy eltávolíthatják a lemezt és összeilleszthetik a csigolyáit.

Megelőzhető a lemez elcsúszása?

Számtalan esetben a lemez elcsúszása nem akadályozható meg, ám számos lépéssel segíthetjük a kockázat csökkentését. Az alábbi tevékenységekkel Ön is hozzájárulhat a gerinc sérv elkerüléséhez:

 • Biztonságos emelési technikák alkalmazása: emeljen térdből, ne a derekából.
 • Egészséges testsúly fenntartása.
 • Hosszan tartó ülőmunka kerülése, vagy rendszeres nyújtás bizonyos időközönként.
 • Gyakorlatok elvégzés a hát, a láb és a has izmainak erősítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Csonthártyagyulladás (periostitis) – Kialakulása, tünetek és diagnózisa

csü ápr 28 , 2022
A csonthártyagyulladás (periostitis) egy olyan állapot, amelyben a csontokat körülvevő szövetszalagok gyulladttá válnak. Ez az állapot jellemzően azokat az embereket érinti, akik rendszeresen végeznek olyan fizikai mozgásokat, mint az ugrás, futás vagy nehéz súlyok emelése. Amennyiben Ön rendszeresen fut, úgy […]
Csonthártyagyulladás (periostitis) – Kialakulása, tünetek és diagnózisa

Ez is érdekelheti