A már rendelkezésre álló kutatások szerint a fokhagyma fogyasztása valódi egészségügyi előnyökkel járhat, például védelmet nyújthat megfázás ellen, valamint képes csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet.
Már az ókorban is sokféle egészségügyi állapot kezelésére javasolták a fokhagymát, azonban mára már a modern orvostudomány is megerősítette annak jótékony hatásait.
Cikkünkben bemutatásra kerül, hogy milyen egészségügyi előnyökkel járhat a fokhagyma fogyasztása.
1. Erős gyógyászati tulajdonságokkal rendelkező vegyületeket tartalmaz
A fokhagyma a hagymák családjába tartozó növény. Szoros rokonságban áll a hagymával, a medvehagymával és a póréhagymával.
A fokhagyma a világ számos részén nő, erős illata és finom íze miatt szinte minden konyha egyik kedvenc alapanyaga, viszont az ókorban főként egészségügyi és gyógyászati tulajdonságai miatt használták.
A tudósok ma már tudják, hogy a fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony hatásának nagy részét azok a kénvegyületek okozzák, amelyek a fokhagymagerezd aprítása, zúzása vagy rágása során keletkeznek.
Ezek közül a vegyületek közül az egyik legismertebb az allicin. Az allicin azonban egy instabil vegyület, amely csak rövid ideig van jelen a friss fokhagymában, miután feldarabolták vagy összetörték.
Ezenkívül a diallil-diszulfid és az s-allil-cisztein is szerepet játszhat a fokhagyma egészségre gyakorolt hatásában.
A fokhagymából származó kénvegyületek az emésztőrendszerből kerülnek be a szervezetbe, majd Ezután az egész testet bejárják, és erős biológiai hatást fejtenek ki.
2. Tápláló, és kevés kalóriát tartalmaz
A fokhagyma elképesztően tápanyagdús: 1 gerezd nyers fokhagyma tartalmaz mangánt, B6-vitamint, C-vitamint, szelént és rostokat is.
Ez mindösszesen 4,5 kalóriát, 0,2 gramm fehérjét és 1 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Sőt, a fokhagyma nyomokban számos egyéb tápanyagot is tartalmaz.
3. Segíthet a megfázás ellen
A fokhagymáról köztudott, hogy fokozza az immunrendszer működését.
Egy 12 hetes tanulmány során kiderült, hogy a napi fokhagyma-ételkiegészítők 63%-kal csökkentették a megfázások számát. Emellett a megfázás tünetei 70%-os arányban csökkentek 1,5 napra.
Más kutatás rámutatott arra, hogy az érlelt fokhagyma kivonat nagy adagja 61%-kal csökkentette a megfázással vagy influenzával megbetegedett napok számát.
Sajnos azonban mégis úgy gondolják, hogy ezek a bizonyítékok nem elegendőek, és további kutatásra van szükség ahhoz, hogy kijelentsük, a fokhagyma valóban hatékony megfázás vagy influenza ellen.
Ennek ellenére azzal senki sem árt a szervezetének, ha megpróbál egy kis fokhagymát hozzáadni az étrendjéhez.
4. Csökkentheti a vérnyomást
A szív- és érrendszeri betegségek, például a szívinfarktus és a szélütés több halálesetért felelősek, mint szinte bármely más állapot. A magas vérnyomás pedig az egyik legfontosabb tényező, amely ezekhez a betegségekhez vezethet.
Embereken végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a fokhagyma-kiegészítők jelentős hatással vannak a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásának csökkentésére.
600–1500 mg érlelt fokhagyma kivonat ugyanolyan hatékonyan csökkentette a vérnyomást 24 hetes időszak alatt, mint az Atenolol.
Azonban a kívánt hatás eléréséhez a kiegészítő adagoknak meglehetősen magasnak kell lenniük. Ez a mennyiség körülbelül négy gerezd fokhagymának felel meg naponta.
5. Javítja a koleszterinszintet
A fokhagyma csökkentheti a teljes, illetve a rossz koleszterinszintet. A magas koleszterinszinttel rendelkezők számára a fokhagyma-kiegészítők körülbelül 10-15%-kal csökkentik az össz- és LDL-koleszterinszintet.
A magas trigliceridszint a szívbetegség másik ismert kockázati tényezője, de úgy tűnik, hogy a fokhagymának nincs jelentős hatása a trigliceridszintre.
6. Segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt és a demenciát
A szabad gyökök oxidatív károsodása hozzájárul az öregedési folyamatokhoz, azonban a fokhagyma antioxidánsokat tartalmaz, amelyek támogatják a szervezet védekező mechanizmusait az oxidatív károsodásokkal szemben.
Kutatások során kimutatták, hogy a fokhagyma nagy dózisban növeli az antioxidáns enzimek szintjét az emberekben, valamint jelentősen csökkenti az oxidatív stresszt a magas vérnyomásban szenvedők esetében.
A koleszterinszintet és a vérnyomást csökkentő együttes hatások, valamint az antioxidáns tulajdonságok csökkenthetik az olyan gyakori agyi betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór és a demencia.
7. Meghosszabbíthatja a várható élettartamot
A fokhagyma ezen hatását nagyon nehéz bebizonyítani, azonban figyelembe véve a fontos kockázati tényezőkre, például a vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásokat, logikus, hogy a fokhagyma segíthet abban, hogy tovább éljünk.
Emellett az sem elhanyagolható, hogy képes felvenni a harcot a fertőző betegségekkel szemben, és mivel ezek gyakori halálokok, különösen az idősek vagy a nem megfelelően működő immunrendszerű emberek esetében, ezért szintén elmondható, hogy akár segíthet a várható élettartam meghosszabbításában.
8. Javítja a sportteljesítményt
A fokhagymát már az ókori kultúrákban is használták teljesítményfokozóként. Hagyományosan a fáradtság csökkentésére és a munkások munkaképességének javítására használták, de leginkább az ókori Görögország olimpiai sportolóinak adták.
Rágcsálókon végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a fokhagyma segíti az edzésteljesítményt, azonban az erre vonatkozó embereken végzett kísérletek nagyon limitáltak.
Egy kisebb kutatásban azoknak a szívbetegeknek, akik 6 hétig fokhagymaolajat szedtek, 12%-kal csökkent a pulzusuk, és jobb volt maga a testmozgás.
Kerékpározókon is vizsgálták ezen hatásokat, azonban ez a tanulmány nem talált teljesítményfokozó előnyöket.
Egyes tanulmányok viszont arra mutatnak rá, hogy az edzés okozta fáradtság fokhagymával csökkenthető.
9. Segíthet a méregtelenítésben
Nagy dózisokban a fokhagymában lévő kénvegyületekről kimutatták, hogy megvédenek a nehézfém-toxicitás okozta szervkárosodástól.
Egy autóakkumulátor-gyár alkalmazottai körében végzett 4 hetes vizsgálat azt találta, hogy a fokhagyma 19%-kal csökkentette a vér ólomszintjét. Sőt, csökkentette a toxicitás számos klinikai tünetét, beleértve a fejfájást és a vérnyomást.
10. Javíthatja a csontok egészségét
A rágcsálókon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a nőstények ösztrogénszintjének növelésével minimálisra csökkenthető a csontritkulás. Azonban az erre vonatkozó humán vizsgálat hiányosak.
Egy menopauzás nőkön végzett vizsgálat során kiderült, hogy a száraz fokhagyma kivonat napi adagja jelentősen csökkentette az ösztrogénhiány egyik markerét. Ez arra enged következtetni, hogy jótékony hatással lehet a nők csontjainak egészségére.
Az olyan ételek, mint a fokhagyma és a hagyma, szintén jótékony hatással lehetnek az osteoarthritisre.
11. Könnyű beilleszteni az étrendbe
Utolsó pontunk nem egészen az egészségügyi előnyökre utal, de mégis fontos tényező. A fokhagymát nagyon könnyű beilleszteni szinte bármilyen étrendbe: tökéletesen kiegészíti a legtöbb sós ételt, különösen a leveseket és szószokat.
A fokhagyma többféle formában létezik, beleértve a nyers, egész fokhagymát, a pasztáktól a porokig, valamint léteznek fokhagymakivonatok és olajok is.
A fokhagyma általános felhasználási módja, hogy a friss gerezdeket fokhagymanyomón átnyomjuk, majd extra szűz olívaolajjal és egy kis sóval keverjük össze. Ez egy nagyon egyszerű és tápláló salátaöntet is lehet.
Összefoglalva elmondható, hogy a fokhagymát évezredek óta használják gyógyászati tulajdonságai miatt, melyet a tudomány számos esetben alátámaszt.
Sokan hisznek vérhígító hatásában, de mielőtt ezt a módszert választaná, mindenképp konzultáljon orvosával!