Feketekömény Olaj Hatása – 9 Lenyűgöző Egészségügyi Előny

Ha megnézzük a több száz, tudományos szempontból lektorált cikket, amelyet a feketekömény olaj hatása szempontjából publikáltak, egy tény egyértelmű: segíthet a szervezetnek számos egészségügyi probléma leküzdésében. Nem csoda, hogy ezt az egészséget elősegítő olajat már évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban.

Gyakorlatilag mellékhatások nélkül, a fekete köménymagból készült feketekömény olaj gyógyító ereje valójában egészen hihetetlen, és megdöbbentő, hogy a legtöbb ember még csak nem is hallott róla.

Mi a feketekömény magolaj?

A feketeköménymagolajat a feketekömény (Nigella sativa) magjából nyerik, amely a futóvirágfélék (Ranunculaceae) családjába tartozik. A feketekömény Ázsia délnyugati részén, a Földközi-tenger térségében és Afrikában őshonos.

Évszázadok óta termesztik aromás és ízletes magjai miatt, amelyeket fűszerként vagy gyógynövényként lehet használni.

Ezt az olajat általában fekete köménymagolajnak is nevezik. Legyen óvatos, mivel a fekete mag nem tévesztendő össze a valódi köménymaggal (Cuminum cyminum), a fekete borssal vagy a fekete szezámmaggal.

Valószínűleg a legígéretesebb kutatásokat a Nigella sativa és a multirezisztens baktériumok között végezték. Ez igazán nagy dolog, mert ezek az úgynevezett „szuperbaktériumok” jelentős közegészségügyi kockázattá válnak.

feketekömény olaj hatása
A feketekömény olajat hatása miatt már régóta használják

A National Institute of Health által rendelkezésre álló információk szerint:

 • Az antimikrobiális szereknek ellenálló baktérium- és vírustörzsek, köztük a HIV, a staphylococcus, a tuberkulózis, az influenza, a gonorrhea, a candida és a malária ellen gyakorlatilag lehetetlenné válik a kezelésük.
 • A kórházi betegek 5-10 százalékánál alakul ki szuperbaktériumok okozta fertőzés.
 • Ezek közül évente több mint 90 000 beteg hal meg, szemben az 1992-es 13 300 beteghalállal.
 • A szuperbaktériumokkal fertőzött emberek általában hosszabb ideig maradnak kórházban, bonyolultabb kezelést igényelnek, és nem gyógyulnak fel olyan jól.

Az indiai Jawaharlal Nehru Medical College által végzett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a feketekömény hatása mennyire effektív néhány ilyen szuperbaktérium ellen és több antibiotikummal, például az amoxicillinnel, a gatifloxacinnal és a tetraciklinnel párosították. A tanulmány szerint „a 144 vizsgált törzsből, amelyek többsége számos antibiotikummal szemben rezisztens volt, 97-et gátolt a feketeköményolaj”.

Az oregánóolaj mellett kevés dolog büszkélkedhet a bolygón ezzel a mikrobákra gyakorolt hatással. A tanulmány feltárta, hogy különösen hatékony a P. aeruginosa és a S. aureus multirezisztens törzsei ellen.

A feketekömény olajok egészségügyi előnyeinek megértéséhez a kulcs a három kulcsfontosságú természetes fitonutriens: a timokinon (TQ), a timohidrokinon (THQ) és a timol jelenlétében rejlik. Ezek a hihetetlen fitokemikáliák mindenféle csodálatos előnyökhöz vezetnek.

Egészségügyi előnyök

A feketekömény olaj számos előnyös tulajdonsága közül a tudományos szakirodalomban kilenc kiemelkedik: segít megelőzni a rákot, a cukorbetegséget, az elhízást, a hajhullást, a bőrbetegségeket és az olyan fertőzéseket, mint az MRSA.

1. Segít a rák elleni küzdelemben

Erős fitokemikáliáinak és antioxidáns képességeinek köszönhetően a feketekömény olaj hatása bizonyítottan segít a rák természetes kezelésében. Horvát tudósok a timokinon és a timohidrokinon tumorellenes hatását értékelték egy állatmodell-vizsgálat segítségével, és felfedezték, hogy ez a két, a fekete magolajban található fitokemikália a tumorsejtek 52 százalékos csökkenését eredményezte.

Az utóbbi években végzett in vitro kutatások azt is kimutatták, hogy a timokinon, a feketekömény olaj hatása – a legnagyobb mennyiségben előforduló bioaktív összetevője miatt – segít apoptózist (programozott sejthalált) előidézni a leukémiasejtekben, az emlőrákos sejtekben és az agydaganatos sejtekben.

Emellett a Jefferson Health Sidney Kimmel Cancer Center kutatói megállapították, hogy a fekete mag nemcsak a hasnyálmirigyrák sejtjeit képes elpusztítani, hanem úgy tűnik, hogy gátolja a hasnyálmirigyrák kialakulását is. Ezt a rákmegelőző képességet a fekete mag timokinonnak és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak tulajdonítják.

2. Elősegíti a máj egészségét

A máj a szervezet egyik legfontosabb szerve. Szinte minden méreganyag a májon keresztül kerül feldolgozásra, és a májból származó epe a zsírok megemésztésének, valamint az elme és a test boldog és egészséges állapotban tartásának a kulcsa.

Azok számára, akik gyógyszeres mellékhatások, alkoholfogyasztás vagy betegség miatt rossz májműködéssel küzdenek, a feketekömény olaj hatása jelentősen felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot.

Egy nemrégiben végzett állatmodell-vizsgálat során a tudósok felfedezték, hogy a feketemagolaj jótékonyan hat a máj működésére, és segít megelőzni a károsodást és a betegségeket.

3. Küzd a cukorbetegség ellen

A Journal of Endocrinology and Metabolism című folyóiratban megjelent cikkben az Indiai Orvosi Kutatási Tanács kutatói kifejtették, hogy a feketekömény olaj hatása „a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek fokozatos részleges regenerációját okozza, növeli a csökkent szérum inzulin koncentrációt és csökkenti az emelkedett szérum glükózt”.

Ez valójában elég mélyreható, mivel a Nigella sativa egyike azon kevés anyagnak a bolygón, amely a javaslat szerint segít megelőzni mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegséget.

A tanulmány szerint a fekete mag „ugyanolyan hatékonyan javítja a glükóztoleranciát, mint a metformin; ugyanakkor nem mutatott jelentős káros hatásokat, és nagyon alacsony a toxicitása”. Ez azért óriási, mert a metformin, az egyik leggyakrabban felírt 2-es típusú cukorbetegség elleni gyógyszer és mellékhatások széles skáláját okozhatja. Ezek a mellékhatások a következők lehetnek:

 • Puffadás
 • Székrekedés/hasmenés
 • A bőr kipirulása
 • Gázok/emésztési zavarok
 • Gyomorégés
 • Fejfájás
 • Körömelváltozások
 • Fémíz a szájban
 • Izomfájdalom
 • Gyomorfájdalom

4. Segíti a fogyást

A feketekömény olaj hatása szempontjából segítheti a fogyást és e mögött az állítás mögött van némely tudományos kutatás is. A Journal of Diabetes and Metabolic Disorders című folyóirat közzétett egy tanulmányt, amely szisztematikusan áttekintette a szakirodalmat az elhízás elleni tulajdonságokkal rendelkező növényekről és felfedezte, hogy a feketekömény magból készült olaj használata a leghatékonyabb természetes gyógymódok közé tartozik a világon.

Egy másik, 2018-ban közzétett szisztematikus áttekintés és metaanalízis legalább 11 placebo-kontrollált klinikai vizsgálat eredményeit emeli ki, amelyekből kiderül, hogy a fekete mag-kiegészítő képes segíteni a testsúly csökkentésében.

Kimutatták, hogy a táplálékkiegészítés csökkenti a testtömegindexet (BMI) és a derékkörfogatot. Azt is fontos megjegyezni, hogy a feketekömény mag szedése során egyik vizsgálatban sem jelentettek súlyos mellékhatásokat.

5. Védi a bőrt

Egy iráni kutatók által végzett vizsgálatban a Nigella saliva ugyanolyan hatásosnak bizonyult az életminőség javításában és a kéz ekcéma súlyosságának csökkentésében, mint a Betamethasone bőrkrém.

Amíg nincs allergiás reakciója a feketekömény olajra, addig nem jár a rémisztő mellékhatások listájával, mint a hagyományos krémek.

A betametazon például duzzanatot okozhat az arcán vagy a kezén, vagy bizsergést a szájban vagy a torokban, mellkasi szorítást, légzési nehézségeket, bőrszín-változást, sötét szeplőket, könnyű véraláfutásokat és izomgyengeséget. A nyak, a hát felső része, a mell, az arc vagy a derék környékén bekövetkező súlygyarapodás szintén a lehetőségek között szerepel.

6. Jótékony hatás a hajjal

Amellett, hogy természetes bőrápolási segédanyag, a fekete magolaj a hajra is jótékony hatással van. Nem meglepő, hogy a feketekömény olaj hatása miatt gyakran szerepel a haj és a fejbőr egészségét számos módon fokozó természetes módszerek listáin.

Mivel nigellont tartalmaz, amely a kutatások szerint lenyűgöző antihisztamin, segíthet az androgén alopecia vagy az alopecia areata okozta hajhullásban. Antioxidáns, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén általában véve is segíthet a fejbőr egészségének megőrzésében, csökkentve a korpásodást és a szárazságot, és egyúttal javíthatja a haj egészségét.

7. Kezeli a fertőzéseket

A szuperbaktériumok közül, amelyeket ez az erős olaj képes elpusztítani, a meticillinrezisztens staphylococcus aureus (MRSA) az egyik legfontosabb. Az MRSA világszerte sújtja a kórházakat és az idősotthonokat, mivel a közönséges staphylococcus fertőzések ellenállóvá válnak az általános antibiotikumokkal szemben.

Az idősebb lakosság különösen veszélyeztetett, mivel ők általában invazív eljárásokon már részt vettek. Elsősorban a legyengült immunitás miatt az idősek növekvő népessége az MRSA-t globális közegészségügyi kockázattá tette.

Szerencsére az egyik legerősebb feketekömény olaj hatása segíthet. Pakisztáni tudósok több MRSA-törzset vételeztek és felfedezték, hogy mindegyik érzékeny a N. sativa-ra, ami bizonyítja, hogy a feketemagolaj segíthet lelassítani vagy megállítani az MRSA kontroll nélküli terjedését.

A fekete magolajban lévő vegyületeket gombaellenes tulajdonságaik szempontjából is elemezték. Annak érdekében, hogy megoldást kínáljanak az egyre növekvő gombaellenes rezisztencia problémára, amelyet az emberek az élesztőgombákkal és penészgombákkal szemben tapasztalnak. Egy nemrégiben végzett vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák, segíthet-e a Nigella sativa magolaj.

Az Egyptian Journal of Biochemistry & Molecular Biology című folyóiratban megjelent tanulmányukban a tudósok 30 emberi kórokozó ellen tesztelték a timolt, a TQ-t és a THQ-t, és meglepődve tapasztalták, hogy:

 • Mindegyik vegyület 100 százalékos gátlást mutatott a 30 vizsgált kórokozó esetében.
 • A timokinon volt a legjobb gombaellenes vegyület az összes vizsgált dermatofita és élesztőgomba ellen, ezt követte a timohidrokinon és a timol.
 • A timol volt a legjobb gombaölő szer a penészgombák ellen, amelyet a TQ és a THQ követett.

Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a Nigella sativa olaj olyan egyedi kémiai összetevőket tartalmaz, amelyek nem csak egyénileg, de ami még fontosabb, együttesen is hatékonyak. Lényegében azt bizonyítva, hogy a gombák és penészgombák nem tudnak létezni ezen fitokemikáliák jelenlétében, nem csoda, hogy a kutatók a szuperbaktérium-problémát a fekete magolajjal igyekeznek megoldani.

8. Javítja a termékenységet

Amellett, hogy esetleg segíthet a hajhullásban, van néhány más igazán lenyűgöző előnye is a feketekömény olaj hatásának, például az a képessége, hogy természetes módon javítja a termékenységet.

Egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált klinikai vizsgálatban azt tanulmányozták, hogy a fekete magolaj segíthet-e a rendellenes spermiumokkal küzdő terméketlen férfiaknak. A kontrollcsoport szájon át 2,5 milliliter feketemagolajat vett be, míg a placebocsoport két hónapon keresztül naponta kétszer ugyanennyi folyékony paraffint kapott.

Mit találtak a kutatók? Az eredmények azt mutatták, hogy a fekete magolaj csoportban javult a spermaszám, valamint a spermiumok mozgékonysága és a sperma térfogata.

A Journal of Herbal Medicine című szakfolyóiratban 2015-ben közzétett szisztematikus áttekintés szintén a fekete magvak hatását vizsgálta a férfi meddőségre. A kutatók áttekintették a 2000 és 2014 között készült tanulmányokat, és összességében arra a következtetésre jutottak, hogy a fekete mag „pozitívan befolyásolhatja a spermaparamétereket, az ondót, a Leydig-sejteket, a reproduktív szerveket és a nemi hormonokat”.

9. Kiegyensúlyozza a koleszterint

Tudta, hogy a feketekömény olaj hatása még a koleszterinszintre is jótékonyan hathat?

Egy 2017-ben közzétett, állati modellen végzett vizsgálat szerint a Nigella sativa vizes kivonata nemcsak antidiabetikus hatást fejtett ki az állatokra, hanem a koleszterinszintet is csökkentette. Miután hat hétig alacsony dózisban adtak a cukorbeteg állatalanyoknak fekete magot, az összkoleszterin, az LDL („rossz”) koleszterin és a glükóz szintje csökkent, míg a HDL („jó”) koleszterin szintje emelkedett.

Egy másik régebbi randomizált, kettős vak, placebokontrollált vizsgálatot végeztek enyhe magas vérnyomásban szenvedő embereken. Volt egy placebocsoport, egy csoport, amely naponta kétszer 100 milligramm fekete magot szedett, és egy csoport, amely naponta kétszer 200 milligrammot.

Nyolc hétig tartó szedést követően a kutatók megállapították, hogy a fekete magot szedő emberek szisztolés és diasztolés vérnyomása „dózisfüggő módon” csökkent. Ezenkívül a fekete mag kivonat-kiegészítő „jelentős csökkenést” okozott mind az összkoleszterin, mind az LDL-koleszterin szintjében.

Összességében úgy tűnik, hogy a fekete mag segíthet a koleszterinszint, valamint a vércukorszint és a vérnyomás csökkentésében.

Biztonságos? Kockázatok és mellékhatások

A feketekömény mag szájon át szedve vagy bőrre kenve allergiás kiütéseket okozhat. Mielőtt a fekete köményolajat helyileg használná bőrén és haján, érdemes egy tapaszpróbát végezni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem reagál negatívan az olajra.

A fekete magolaj használatakor mindig kerülje a szemet és a nyálkahártyát.

Belsőlegesen fogyasztva a feketemagolaj mellékhatásai közé tartozhat a gyomorpanaszok, hányás vagy székrekedés. Bizonyos egyének esetében növelheti a görcsrohamok kockázatát.

A feketemagolaj használata előtt beszéljen orvosával, ha terhes, szoptat, jelenleg gyógyszert szed vagy valamilyen egészségügyi problémája van (különösen cukorbetegség, alacsony vérnyomás vagy vérzési rendellenesség). Ha feketemagolajat szed és műtéten vesz részt a közeljövőben, ajánlott legalább két héttel a műtét időpontja előtt abbahagyni a szedését.

Mint minden olaj esetében, győződjön meg róla, hogy a feketekömény olajat hőtől és fénytől, valamint gyermekek elől elzárva tárolja.

Felhasználások

A fekete magolajnak nagyon sok felhasználási módja van. Kezdetnek a fekete köményolaj helyileg is használható, de mindig győződjön meg róla, hogy néhány teáskanál hordozóolajjal, például kókusz- vagy mandulaolajjal hígítja.

Hígítva antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően segíthet az olyan gyakori bőrproblémákon, mint a pattanások és az ekcéma. Egyesek a pikkelysömör és a rosacea esetében is hasznosnak találják.

Könnyen hozzáadható házi masszázsolajokhoz és testápolókhoz, hogy megtapasztalja a fekete köménymag számos egészségügyi előnyét. Melegítő masszázshoz egyszerűen adjon egy cseppet egy evőkanál hordozóolajhoz.

A haj és a fejbőr egészségének fokozása érdekében néhány csepp olaj hozzáadható a hajápoló termékekhez, például a samponhoz és a kondicionálóhoz.

Ha szeret házi illatokat készíteni olajokkal, jó tudni, hogy ennek az olajnak borsos illata van, és jól működik alapillatként.

A kiváló minőségű (100 százalékos tisztaságú, terápiás minőségű és USDA bio minősítésű) fekete magolaj fűszeres ízével mindenféle receptben felhasználható, a húsos főételektől kezdve a levesekig és pörköltekig. Olyan italokhoz is hozzáadhatja, mint a chai tea latte és a turmixok.

Egyes cégek azt is feltüntetik, hogy a feketemagolajuk hidegen sajtolt, ami általában azt jelenti, hogy az olajat a Nigella sativa magokból külső forrásból származó hő felhasználása nélkül nyerik ki.

Ha nem szeret folyékony táplálékkiegészítőket szedni, fekete magolaj kapszulát is találhat.

A megfelelő feketemagolaj adagolás egyénenként és egészségi állapottól függően változhat. Minden esetben tartsa be a kiegészítő címkéjén feltüntetett adagolási javaslatot!

Végső gondolatok

 • A feketemagolaj, más néven feketeköményolaj a fekete kömény (Nigella sativa) növényből származik, és évezredek óta használják a hagyományos gyógyászatban.
 • Számos tanulmány kimutatta, hogy a feketemag képes lehet a különböző rákfajták – többek között a mell-, a prosztata- és az agyrák – elleni küzdelemben és megelőzésben. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a fekete mag fokozhatja a máj egészségét és megölheti az antibiotikumoknak ellenálló „szuperbaktériumokat”.
 • Az olaj egyéb lehetséges egészségügyi előnyei közé tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és az elhízás elleni segítség. A fekete magolaj hajra és bőrre történő használata is népszerű. Még az olyan kozmetikai problémákon is segít javítani, mint az akne, az ekcéma és a hajhullás.
 • Mindig 100 százalékos tisztaságú, terápiás minőségű, USDA minősített bio fekete magolaj/fekete kömény magolajat vásároljon, mivel ennek az olajnak a legbiztonságosabb és leghasznosabb változatát kapja.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Zsálya tea hatása - Miért fogyasszuk?

vas nov 13 , 2022
Ha végigsétál a helyi élelmiszerboltan, valószínűleg észreveszi a közönséges zsályát (Salvia officinalis). A konyhai gyógynövényként jól ismert zsályalevelek vitaminokban (különösen K-vitaminban), valamint egyéb antioxidáns vegyületekben, például ellag- és rozmarinsavban gazdagok, amelyeknek egyéb előnyei mellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. […]
zsálya tea hatása

Ez is érdekelheti