A fekete retek beillesztése az étrendbe meglepően sokféleképpen segítheti az általános egészségi állapotot. Nem csak magas tápanyagtartalma, hanem a fekete retek hatása miatt is többféleképpen pozitív lehet az általános egészségre.
Mi az a fekete retek?
A fekete retek egy Ázsiában és Európában őshonos retekfajta, tudományos nevén Raphanus sativus L. var. niger, amelynek külseje sötétlila vagy fekete. A spanyol retekként is ismert zöldségfélék valamivel nagyobbak, mint a hagyományos retek, és az ízük erősebb, így a receptekben jobban észrevehetőek. A textúra általában kissé keményebb, mint a hagyományos reteké, és a belseje erősen fehér színű. Bár ez a zöldség nem minden élelmiszerboltban vagy piacon található meg, népszerűsége az utóbbi évtizedekben megnőtt, köszönhetően lenyűgöző tápanyagprofiljának és a hozzá kapcsolódó egészségügyi előnyöknek.
A fekete retekben lévő tápanyagok
A fekete retekben található számos tápanyag között nagy mennyiségű rost és C-vitamin, valamint mérsékelt mennyiségű vas, magnézium, kálium és más kulcsfontosságú vitaminok, például B-, A- és E-vitamin található. Kisebb mennyiségben, de megtalálható még a réz, a szelén, a cink, bizonyos antociánok, antioxidánsok, enzimek és hormonok is. Ez a zöldség nagyon alacsony kalóriatartalmú is, mindössze 10 kalória van egy 85 grammos adagban.

Fekete retek hatása – Előnyök
A fekete retek számos egészségügyi előnye közé tartozik többek között a májműködés javítása, a hormonszintek kezelése, a vérnyomás szabályozása, a koleszterinszint csökkentése, a bőr és a haj egészségének javítása, az emésztés javítása, a székrekedés és a puffadás kezelése, a skorbut megelőzése, a szellemi éberség javítása, az epekő csökkentése és a szervezet méregtelenítése. Nézzük meg a fentebb felsorolt tulajdonságokat egy kicsit részletesebben!
Bőr egészség
Méregtelenítő tulajdonságai, valamint magas B- és E-vitamin-tartalma révén ez a zöldség képes megvédeni a bőr egészségét a gyulladásos állapotoktól, és megakadályozza az oxidatív stresszt, amely ráncokhoz, öregségi és egyéb, nem kívánt foltokhoz vezethet.
Májfunkció
A glutation az egyik legfontosabb antioxidáns a szervezetben, és felelős azért, hogy a májban ne halmozódjon fel túl sok méreganyag. Ahogy azonban öregszünk, és a glutation szintje csökken, az egészség megőrzése szempontjából egyre fontosabbá válnak az olyan élelmiszerek, mint a fekete retek, amelyek képesek növelni ezt a szintet.
Immunrendszer
A zöldségben található nagy mennyiségű C-vitamin erősíti az immunrendszert, valamint a fehérvérsejtek termelődését, amelyek a szervezet első védelmi vonalát jelentik a nem kívánt kórokozók, baktériumok és toxinok ellen. Ezért elmondhatjuk, hogy a fekete retek hatása többek között az immunrendszer erősítése.
Fogyás
Ez a zöldség nagyon alacsony kalóriatartalmú, de viszonylag sok élelmi rostot tartalmaz, ami segíthet a jóllakottság érzésében, anélkül, hogy hozzájárulna a teljes kalóriabevitelhez. Emiatt a fekete retek hatása fogyáshoz és jobb anyagcseréhez vezet.
Pajzsmirigy túlműködés
Ha Ön pajzsmirigy-túlműködésben szenved, vagy Graves-kórral diagnosztizálták, akkor ennek a zöldségnek a főzésben való felhasználása segíthet a hormonszintek szabályozásában és a pajzsmirigy egészségének javításában.
Koleszterinszint és vérnyomás
Tanulmányok szerint ez a szokatlan zöldség segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és egészséges tartományban tartani a vérnyomást, ami csökkenti többek között az érelmeszesedés, a szívroham és a stroke kockázatát.
Csökkenti a rák kialakulását
A Phytotherapy Research című szaklapban megjelent tanulmány szerint a fekete retekben található egyes antioxidánsok, például az antocianinok, segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében és a szabad gyökök semlegesítésében, ami tovább csökkentheti a rák kockázatát és bármely más krónikus betegség valószínűségét. Az antociánok a természetben a gyümölcsökben és a zöldségekben glikozidok formájában fordulnak elő, glükózt, galaktózt és hasonlókat tartalmaznak. A legtöbb gyümölcsben és zöldségben mindenütt előfordulnak, és jellegzetes színt kölcsönöznek nekik.
Elkkészítési módok
Számos okos és ízletes módja van annak, hogy a fekete retket beépítsük az étrendünkbe, íme néhány javaslat az elkészítéshez:
- Megpirítjuk őket egy kis vajon
- Finomra szeletelve salátákhoz adjuk őket
- Fekete retek chipset sütünk belőle
Bár az állaga elég kemény, ezeket a zöldségeket levesekbe és mártogatósokba is belekeverhetjük. Ezek a zöldségek nyersen vagy főzve is biztonságosan fogyaszthatók.
Mellékhatások
A túl sok fekete retek fogyasztásának van néhány lehetséges mellékhatása, mivel ezekben a zöldségekben glükozinolátoknak nevezett potenciális toxinok találhatók. Ez a retek a káposztafélék családjába tartozik, amelyek mindegyike nyomokban tartalmazza ezt a vegyületet. Nagy mennyiségben fogyasztva ez megzavarhatja a pajzsmirigyhormon termelődését, és golyva kialakulásához vezethet. Egyesek emberek allergiásak is lehetnek erre a gyökérzöldségre, ezért nekik mindenképp kerülniük kell.