Fekete berkenyelé (arónia) – minden, amit tudnod kell róla

A fekete berkenyelé az arónia bogyókból származik. Az arónia vagy másnéven fekete berkenye (Aronia melanocarpa) kicsi, sötét bogyó, amelyek igen népszerűvé vált az egészségtudatos fogyasztók körében. A növényi antioxidánsok egyik leggazdagabb forrásának tartják, amelyek állítólag számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek.

Cikkünkben most a fekete berkenyelé 6 elképesztő egészségünkre gyakorolt hatása kerül bemutatásra.

Mi az a fekete berkenye?

Az arónia bogyó vagy fekete berkenye, sötét termés, amely a Rosaceae család cserjein nő. Észak-Amerikában őshonosak, de a világ más részein is termesztik, beleértve Európát.Hagyományosan az őslakos amerikaiak megfázás elleni gyógyszerként használták őket.

A bogyók erős szájszárító hatásúak, ezért elsősorban gyümölcslevek, pürék, lekvárok, zselék, szörpök, teák és borok készítésére használják fel őket. Azonban frissen, fagyasztva, szárítva és por formájában is kaphatók és fogyaszthatók.

Lássuk tehát a fekete berkenyelé 6 jótékony tulajdonságát.

1. Gazdag vitaminokban

Az arónia bogyók alacsony kalóriatartalmúak, de táplálkozási szempontból rendkívül értékesek, mivel magas a rost, C-vitamin és a mangán tartalmuk. Ezen kívül a bogyók tartalmaznak K-vitamint, folsavat, vasat, valamint A- és E-vitaminokat is.

Ráadásul kiváló forrása a jótékony antioxidánsoknak, amelyek segítenek megvédeni sejteket a szabad gyököknek nevezett potenciálisan káros molekuláktól. Az aróniabogyók különösen magas antocianintartalommal rendelkeznek, ami a bogyók sötétkéktől a feketéig terjedő színét adják.

2. Antioxidánsok természetes forrása

Az aróniabogyók nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, így nem meglepő, hogy a fekete berkenyelé is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

Ezek a vegyületek képesek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. A szabad gyökök felhalmozódása oxidatív stresszt okozhat, ami krónikus betegségekhez, például szívbetegségekhez és rákhoz vezethet.

Fekete berkenyelé (arónia) - minden, amit tudnod kell róla
1. kép – Fekete berkenyelé (arónia) – finom és elképesztően egészséges!

Az arónia bogyója kiváló polifenolforrás, amely az antioxidánsok egy csoportja, amely fenolsavakat, antocianinokat és flavanolokat tartalmaz. Kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy a fekete berkenyében lévő antioxidánsok gátolhatják a szabad gyökök aktivitását.

Sőt, egy másik kémcsőben végzett vizsgálat, amelyben 30 egészséges embertől gyűjtöttek vérmintát, azt találta, hogy az aróniabogyók kivonatai 24 órán belül jelentősen csökkentették az antipszichotikus gyógyszerek által okozott oxidatív stresszt.

Egy másik, kémcsövekben végzett vizsgálatban pedig arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a gyümölcsben található antioxidánsok olyan területeken is segítségünkre lehetnek, mint például a gyulladások csökkentése, valamint a baktériumok és a vastagbélráksejtek növekedésének csökkentése.

3. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik

Az arónia bogyóból származó fekete berkenyelé akár a rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújthat. Kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy az aróniabogyóban lévő antocianinok megállíthatják a vastagbélráksejtek növekedését.

Egy másik vizsgálat pedig kimutatta, hogy 50 mg arónia kivonat 24 óra után 60%-kal csökkentette a vastagbélráksejtek növekedését. Az eredményekre támaszkodva úgy gondolják a kutatók, hogy az antocianinok erős antioxidáns aktivitása felelős ezért a lenyűgöző rákos sejtekkel szembeni eredményért.

Hasonlóképpen, a bogyókból származó kivonatok csökkenthetik a mellrákhoz kapcsolódó oxidatív stresszt. Egy régebbi tanulmányban ezek a kivonatok hasznosnak bizonyultak a kemoterápiás gyógyszerek támogatásában a hasnyálmirigyrák kezelésében.

Ennek ellenére a jelenlegi kutatások korlátozottak, és további, emberi vizsgálatokra van szükség az aróniabogyók és a rák elleni védekezés közötti kapcsolat feltárásához.

4. Támogatja az emésztőrendszer egészségét

Számos közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy az arónia bogyójában található polifenolok serkentik a bélmikrobióta növekedését, elősegítik az egészséges emésztést és a bélrendszer egészségét. Ezenkívül ez a hatás javítja a szív- és érrendszeri egészséget és csökkenti a bélnyálkahártya gyulladássát is.

5. Erősíti a szívet

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a fekete berkenyelé még a szívünk egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszhat.

Különösen a metabolikus szindrómában szenvedőknek segíthetnek, olyan betegségek csoportjában – mint a magas koleszterin- és trigliceridszintet –, amelyek növelik a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ezt az a 2019-ben készült tanulmány is alátámasztotta, ami azt találta, hogy a fekete berkenyelé csökkentette a gyulladást a hámszövetekben és javította az érrendszeri működést egészséges alanyoknál .

A tanulmányok 2021-es áttekintése kimutatta, hogy a napi 6-8 hét aróniabogyó-kiegészítő szignifikánsan csökkentette a vér koleszterinszintjét és a szisztolés vérnyomást. Sőt, ez a jótékony hatás még inkább érvényesült az 50 év felettiek körében.

6. Támogatja az immunrendszert

A fekete berkenye bizonyítottan támogathatja és erősítheti immunrendszerünket. Egy kémcsőben végzett vizsgálat megállapította, hogy az arónia bogyó kivonatai erős antibakteriális hatást mutattak a potenciálisan káros Escherichia coli és a Bacillus cereus baktériumok ellen. Ezt a hatást azáltal fejtette ki, hogy csökkentette a baktériumok biofilmnek nevezett védőpajzs termelését.

Ezenkívül egy 6 idősotthon lakói körében végzett 3 hónapos vizsgálat azt találta, hogy azok, akik naponta 150 ml fekete berkenyelevet fogyasztottak 55%-kal csökkent a húgyúti fertőzések kockázata.

Az aróniabogyó a gyulladást is csökkentheti azáltal, hogy gátolja a gyulladást elősegítő anyagok, például a tumornekrózis faktor alfa (TNF-ɑ) és az interleukin 6 (IL-6) felszabadulását, amelyek erősíthetik az immunrendszer egészségét.

Érdekességként megemlíthető az a kutatás is, amely fiatal futballisták bevonásával készült és megállapította, hogy az aróniabogyó kivonat napi kiegészítése jelentős javulást eredményezett a vasanyagcserében, a vér antioxidánsában és a sportteljesítményben.

Összefoglalás

A fekete berkenyelé valóban egy rendkívül egészséges és finom megoldás lehet egészségünk fejlesztésében. Többek között antioxidánsok és vitaminok természetese forrása, támogathatja az immunrendszerünk és szívünk egészségét, valamint rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Reméljük a cikkben leírtak Téged is meggyőztek rendszeres fogyasztásával kapcsolatban!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Az ingadozó vércukor értékek rejtett veszélyei

pén aug 25 , 2023
Tisztában van a vércukorszint-ingadozás felszíne alatt rejlő rejtett veszélyekkel? Vajon mire utalnak az ingadozó vércukor értékek? Sokan nincsenek tisztában az ilyen ingadozásokkal járó potenciális kockázatokkal, ezért nem árt egy kicsit óvatosabbnak lenni, ha arra leszünk figyelmesek, hogy a vércukor értékek […]
Az ingadozó vércukor értékek rejtett veszélyei

Ez is érdekelheti