7 elképesztő tulajdonság, amit a fahéj hatása eredményezhet

A fahéj hatása napjainkban leginkább az ételízesítés területén nyilvánul meg, gyakori alkotóeleme különböző süteményeknek, leveseknek de előfordulhat italokban is. Pedig a fahéj egészségünkre gyakorolt jótékony hatása már évszázadok óta jól ismert és pontosan ezért, nem csupán finom íze miatt érdemes fogyasztani rendszeresen.

Cikkünkben, most 7 elképesztő tulajdonságot mutatunk be, amit a fahéj hatása eredményezhet akár nálad is!

1. Gazdag antioxidánsokban

Az antioxidánsok segítenek megvédeni szervezünket a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodásoktól. Ez a fajta károsodási folyamat felelős többek között a felgyorsult öregedési folyamatért illetve a krónikus betegségek egy részért.

Jó hír azonban, hogy a fahéj tele van antioxidánsokkal, például polifenolokkal. Egy 2018-ban készült tanulmány 26 fűszer antioxidáns hatását vizsgálta. A kutatók a vizsgálatok végén egyértelműen megállapították, hogy a fahéj messze a legmagasabb antioxidáns tartalommal rendelkezik, megelőzve olyan ételeket, mint a fokhagyma vagy az oregánó.

2. Gyulladáscsökkentő hatással bír

A gyulladások fontos szerepet játszanak, segítségükkel a szervezetünk immunrendszeres képes leküzdeni a különböző fertőzéseket és betegségeket. A gyulladások tartósan fennálló állapota azonban károsíthatja az immunrendszer hatékonyságát, ami akár krónikus betegségek kialakulását eredményezheti.

A fahéj ilyen tekintetben is hasznos lehet, hiszen antioxidáns hatásának köszönhetően erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik.

3. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A fahéj hatása akár a szívbetegségek kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozható. Többek között csökkentheti a rossz koleszterin szintet, míg stabilan tartja a jó koleszterinét. Ezt a megállapítást egy  2020-ban készült tanulmány igazolja, ahol a részvevők napi 120 mg fahéjat fogyasztottak 3 hónapon keresztül.

Nem utolsó sorban további kísérletek azt is igazolták, hogy a fahéj képes lehet a vérnyomást is csökkenteni, így bátran kijelenthetjük, hogy valóban segíthet csökkenteni a szívvel kapcsolatos problémák kialakulását.

4. Javíthatja az inzulin érzékenységet

Az inzulin az egyik legfontosabb hormon, amely szabályozza az anyagcserét és az energiafelhasználást. Ezen kívül elengedhetetlen szerepet játszik a vércukorszintnek a véráramból a sejtekhez való elszállításában.

7 elképesztő tulajdonság, amit a fahéj hatása eredményezhet
1 .kép – 7 elképesztő tulajdonság, amit a fahéj hatása eredményezhet

Azonban előfordulhat olyan állapot, amikor a szervezet ellenáll az inzulinnak, ezt nevezzük inzulinrezisztenciának. Ez olyan egészségügyi problémák kialakulását okozhatja, mint a 2-es típusú cukorbetegség.

Jó hír azonban, hogy a fahéj hatása jelentősen csökkentheti az inzulinrezisztenciát, így segítve ennek a fontos hormonnak a munkáját.

5. Csökkentheti a vércukorszintet

A fahéj jól ismert vércukorszint csökkentő hatásáról, azonban mégsem sokan alkalmazzák ilyen területen. Pedig már többször is bizonyították ezt a fennálló, jótékony hatását. Első sorban a fahéj csökkenti az étkezés utáni glükóz véráramba történő mennyiségét, amit úgy ér el, hogy lelassítja a szénhidrátok lebomlását az emésztőrendszerben.

Másodszor pedig a fahéjban olyan egyedi vegyületek találhatóak, amelyek képesek utánozni az inzulin működését. Ez a képessége nagy mértékben segíthet a sejteknek a glükózfelvételben, azonban sebessége tekintetében jóval lassabb, mint az inzulin.

Ha tehát szeretnénk élvezni a fahéj vércukorszintre gyakorolt hatását, akkor bátran fogyasszunk naponta 1-2 teáskanállal belőle!

6. Segítheti a mentális egészség megőrzését

A kutatóvilágban egyre többen úgy gondolják, hogy a fahéjban található két vegyület gátolja a tau nevű fehérje felhalmozódását az agyban, ami az Alzheimer-kór kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszik.

Továbbá egy Parkinson-kórban szenvedő egereken végzett vizsgálatban a fahéj segített megvédeni a neuronokat, normalizálta a neurotranszmitterek szintjét és javította a motoros funkciót is.

Fontos azonban megemlíteni, hogy további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy a fahéj e tulajdonságát 100%-os magabiztosággal kijelenthessük, azonban a kezdeti eredmények nagyon biztatóak.

7. Hatékonyan veheti fel a küzdelmet a fertőzésekkel szemben

A fahéj hatása akár segíthet leküzdeni a különböző bakteriális és gombás fertőzéseket is. A fahéjolajról készült kutatások már bebizonyították, hogy hatékonyan képes kezelni a gombák által okozott légúti fertőzéseket.

Sőt, bizonyos baktériumok, mint a listeria és a szalmonella növekedését is gátolhatja. A legújabb kutatások pedig egyre inkább úgy gondolják, hogy a fahéj rendszeres fogyasztása akár a fertőzések előfordulását is csökkentheti a szervezetben.

Nem utolsó sorban a fahéj antimikrobiális hatása a fogszuvasodás megelőzésében és a rossz lehelet csökkentésében is segíthet.

Összegzés

A fahéj egy elképesztően ízletes és egészséges fűszer, ami több jótékony tulajdonsággal is rendelkezik. Tehát ha Te is szeretnéd élvezni a cikkben felsorolt egészségügyi hatásokat, akkor nincs más dolgod, mint elkezd rendszeresen fogyasztani és segítségével új szintre emelned az egészséged!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

5 meglepő előny, amit a cickafark tea hatása adhat

sze szept 28 , 2022
A cickafark tea hatása évezredek óta megnyilvánul a természetgyógyászatban, számtalan egészségügyi előnyt biztosíthat azok számára, akik rendszeresen fogyasztják. A cickafarknak 140 különböző fajtája létezik, fürtös virága és szőrös, aromás leveliről jól felismerhető növény. Cikkünkben most a cickafark tea hatása kerül […]
5 meglepő előny, amit a cickafark tea hatása adhat