A fahéj hatása napjainkban leginkább az ételízesítés területén nyilvánul meg, gyakori alkotóeleme különböző süteményeknek, leveseknek de előfordulhat italokban is. Pedig a fahéj egészségünkre gyakorolt jótékony hatása már évszázadok óta jól ismert és pontosan ezért, nem csupán finom íze miatt érdemes fogyasztani rendszeresen.
Cikkünkben, most 7 elképesztő tulajdonságot mutatunk be, amit a fahéj hatása eredményezhet akár nálad is!
1. Gazdag antioxidánsokban
Az antioxidánsok segítenek megvédeni szervezünket a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodásoktól. Ez a fajta károsodási folyamat felelős többek között a felgyorsult öregedési folyamatért illetve a krónikus betegségek egy részért.
Jó hír azonban, hogy a fahéj tele van antioxidánsokkal, például polifenolokkal. Egy 2018-ban készült tanulmány 26 fűszer antioxidáns hatását vizsgálta. A kutatók a vizsgálatok végén egyértelműen megállapították, hogy a fahéj messze a legmagasabb antioxidáns tartalommal rendelkezik, megelőzve olyan ételeket, mint a fokhagyma vagy az oregánó.
2. Gyulladáscsökkentő hatással bír
A gyulladások fontos szerepet játszanak, segítségükkel a szervezetünk immunrendszeres képes leküzdeni a különböző fertőzéseket és betegségeket. A gyulladások tartósan fennálló állapota azonban károsíthatja az immunrendszer hatékonyságát, ami akár krónikus betegségek kialakulását eredményezheti.
A fahéj ilyen tekintetben is hasznos lehet, hiszen antioxidáns hatásának köszönhetően erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik.
3. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát
A fahéj hatása akár a szívbetegségek kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozható. Többek között csökkentheti a rossz koleszterin szintet, míg stabilan tartja a jó koleszterinét. Ezt a megállapítást egy 2020-ban készült tanulmány igazolja, ahol a részvevők napi 120 mg fahéjat fogyasztottak 3 hónapon keresztül.
Nem utolsó sorban további kísérletek azt is igazolták, hogy a fahéj képes lehet a vérnyomást is csökkenteni, így bátran kijelenthetjük, hogy valóban segíthet csökkenteni a szívvel kapcsolatos problémák kialakulását.
4. Javíthatja az inzulin érzékenységet
Az inzulin az egyik legfontosabb hormon, amely szabályozza az anyagcserét és az energiafelhasználást. Ezen kívül elengedhetetlen szerepet játszik a vércukorszintnek a véráramból a sejtekhez való elszállításában.
Azonban előfordulhat olyan állapot, amikor a szervezet ellenáll az inzulinnak, ezt nevezzük inzulinrezisztenciának. Ez olyan egészségügyi problémák kialakulását okozhatja, mint a 2-es típusú cukorbetegség.
Jó hír azonban, hogy a fahéj hatása jelentősen csökkentheti az inzulinrezisztenciát, így segítve ennek a fontos hormonnak a munkáját.
5. Csökkentheti a vércukorszintet
A fahéj jól ismert vércukorszint csökkentő hatásáról, azonban mégsem sokan alkalmazzák ilyen területen. Pedig már többször is bizonyították ezt a fennálló, jótékony hatását. Első sorban a fahéj csökkenti az étkezés utáni glükóz véráramba történő mennyiségét, amit úgy ér el, hogy lelassítja a szénhidrátok lebomlását az emésztőrendszerben.
Másodszor pedig a fahéjban olyan egyedi vegyületek találhatóak, amelyek képesek utánozni az inzulin működését. Ez a képessége nagy mértékben segíthet a sejteknek a glükózfelvételben, azonban sebessége tekintetében jóval lassabb, mint az inzulin.
Ha tehát szeretnénk élvezni a fahéj vércukorszintre gyakorolt hatását, akkor bátran fogyasszunk naponta 1-2 teáskanállal belőle!
6. Segítheti a mentális egészség megőrzését
A kutatóvilágban egyre többen úgy gondolják, hogy a fahéjban található két vegyület gátolja a tau nevű fehérje felhalmozódását az agyban, ami az Alzheimer-kór kialakulásában kulcsfontosságú szerepet játszik.
Továbbá egy Parkinson-kórban szenvedő egereken végzett vizsgálatban a fahéj segített megvédeni a neuronokat, normalizálta a neurotranszmitterek szintjét és javította a motoros funkciót is.
Fontos azonban megemlíteni, hogy további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy a fahéj e tulajdonságát 100%-os magabiztosággal kijelenthessük, azonban a kezdeti eredmények nagyon biztatóak.
7. Hatékonyan veheti fel a küzdelmet a fertőzésekkel szemben
A fahéj hatása akár segíthet leküzdeni a különböző bakteriális és gombás fertőzéseket is. A fahéjolajról készült kutatások már bebizonyították, hogy hatékonyan képes kezelni a gombák által okozott légúti fertőzéseket.
Sőt, bizonyos baktériumok, mint a listeria és a szalmonella növekedését is gátolhatja. A legújabb kutatások pedig egyre inkább úgy gondolják, hogy a fahéj rendszeres fogyasztása akár a fertőzések előfordulását is csökkentheti a szervezetben.
Nem utolsó sorban a fahéj antimikrobiális hatása a fogszuvasodás megelőzésében és a rossz lehelet csökkentésében is segíthet.
Összegzés
A fahéj egy elképesztően ízletes és egészséges fűszer, ami több jótékony tulajdonsággal is rendelkezik. Tehát ha Te is szeretnéd élvezni a cikkben felsorolt egészségügyi hatásokat, akkor nincs más dolgod, mint elkezd rendszeresen fogyasztani és segítségével új szintre emelned az egészséged!