Epsom só (keserűsó) – így használhatod!

Az Epsom só (keserűsó), más néven magnézium-szulfát, egy természetben előforduló ásványi vegyület, amelyet évszázadok óta használnak különféle betegségek természetes gyógymódjaként. Magnéziumból, kénből és oxigénből áll, és az angliai Epsom városáról kapta a nevét, ahol először fedezték fel. A keserűsó számos felhasználási területtel és hatással rendelkezik, a fájó izmok nyugtatásától az egészséges növények növekedéséig.

Kémiai összetétele és működése
Az epsom só magnéziumból és szulfátból áll, amelyek egyaránt nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A magnézium számos testi funkcióhoz szükséges, beleértve az izom- és idegműködést, míg a szulfát segít a méreganyagok kiürítésében és a tápanyagok felszívódásának javításában. Vízben oldva a keserűsó magnéziumra és szulfátionokra bomlik, így akár a bőrön keresztül is felszívódhatnak, de alkalmazható szájon át is.

Felhasználása

A keserűsó több felhasználási lehetőséggel is rendelkezik. Ezek közül néhány:

 1. Fürdőáztatás
  A só egyik legnépszerűbb felhasználási módja a fürdős áztatás. A keserűsó hozzáadása egy meleg fürdőhöz segíthet megnyugtatni a fájó izmokat, csökkenti a stresszt és elősegíti az ellazulást. Fürdőben való használatához egyszerűen adj hozzá 1-2 csészét egy meleg fürdőhöz és relaxálj benne legalább 20 percig.
 2. Műtrágya
  Az epsom sót gyakran használják természetes műtrágyaként is a növények számára. A benne megtalálható magnézium és szulfát segíthet javítani a talaj minőségét és elősegíti az egészséges növények növekedését. Műtrágyaként történő használatához egyszerűen keverj 1-2 evőkanálnyit a talajba a növény tövében.
 3. Természetes gyógymód a fájó izmokra
  Az Epsom só természetes gyógymódként is használható izom- és ízületi fájdalmakra. Köszönhetően magnéziumtartalámnak segíthet csökkenteni a gyulladást és javítani a keringést, míg a szulfát segíthet a méreganyagok kiürítésében a szervezetből. A fájó izmok megnyugtatására szintén fürdőként történő alkalmazását javasoljuk.
 4. Székrekedés enyhítése
  Az Epsom só a székrekedés természetes gyógymódjaként is használható. A benne megtalálható magnézium segíthet az emésztőrendszer izmainak ellazításában, megkönnyítve a székletürítést. Ha Epsom sót szeretnél használni a székrekedés enyhítésére, keverj el 1-2 teáskanálnyit egy pohár meleg vízben és idd meg lefekvés előtt.

Tudományos kutatások és tanulmányok
Számos tanulmányt végeztek az epsom só hatásaival kapcsolatban. Egy, a Journal of Rheumatology folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az epsom sófürdők segíthetnek csökkenteni a fájdalmat és a merevséget a rheumatoid arthritisben szenvedőknél. Egy másik, az American Academy of Dermatology folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy az epsom sófürdők segíthetnek javítani a bőr barrier funkcióját és csökkenteni a gyulladást.

Lehetséges mellékhatások és biztonság
A keserűsó használata általában biztonságos a legtöbb ember számára, van néhány lehetséges mellékhatás, amit érdemes tudnod. A só túlzott mennyiségben történő fogyasztása hasmenést, hányingert és hányást okozhat. Továbbá azt is fontos észben tartani, hogy kerüljük használatát a gyulladt bőrön, mert irritációt vagy égést okozhat. Nem utolsósorban terhes nőknek a só használata nem ajánlott, illetve ha bármilyen alapbetegséged van, úgy mindenképpen konzultálj használata előtt háziorvosoddal.

Összefoglaló
Az epsom só egy sokoldalú és megfizethető természetes gyógymód, amelyet évszázadok óta használnak az egészség és a jólét elősegítésére. A fájó izmok nyugtatásától az egészséges növénynövekedés elősegítéséig a keserűsó felhasználásának számos módja létezik. Azonban alkalmazása előtt mindenképpen érdemes háziorvosoddal konzultálnod a lehetséges mellékhatások és kockázatok mérlegelése érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Keresztesvirágú zöldségek - így támogatják egészséged!

hét aug 7 , 2023
Mik azok a keresztesvirágú zöldségek? Ha szeretnéd javítani általános egészségi állapotod és csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát akkor ezek a szuperélelmiszerek a segítségedre lehetnek! Hidd el, ezeknél a természetes megoldásoknál jobb alternatívákat alig ha találhatsz! Ezek a tápanyagban gazdag zöldségek […]
Keresztesvirágú zöldségek - így támogatják egészséged!

Ez is érdekelheti