Az energiaitalok káros hatásai – figyeljünk a mértékre!

Számos egészségügyi szakember figyelmeztet arra, hogy az energiaitalok káros hatásai milyen következményekkel járhatnak, azonban ettől függetlenül minden korosztály fogyasztja őket, és népszerűségük töretlen az elmúlt években.

Az energiaitalok célja, hogy növeljék az energiát, az éberséget és a koncentrációt. Az energia és a szellemi teljesítmény növelésére forgalmazott összetevőket tartalmaznak.

Magyarországon a legnépszerűbb márkák közé tartozik a Red Bull, a Monster, a Hell és a Bomba.

Szinte minden energiaital tartalmaz koffeint, amely serkenti az agyműködést, valamint növeli az éberséget és a koncentrációt.

A koffein mennyisége azonban termékenként eltérő lehet, így nem árt figyelni, hogy a különféle energiaitalok dobozain mekkora mennyiségű koffeintartalom van feltüntetve.

Az energiaitalok a koffeinen kívül számos egyéb összetevőt is tartalmaznak. Ezek közül a leggyakoribb összetevők:

  • Cukor: Általában az energiaitalok fő kalóriaforrása, bár egyesek nem tartalmaznak cukrot és alacsony szénhidráttartalmúak.
  • B-vitaminok: Fontos szerepet játszanak abban, hogy az elfogyasztott élelmiszereket a szervezet által felhasználható energiává alakítsák.
  • Aminosav-származékok: Ezek közül is a legkiemelkedőbbek a taurin és az L-karnitin, melyeket a szervezet természetesen is előállít, valamint számos biológiai folyamatban játszanak szerepet.
  • Gyógynövénykivonatok: például a guarana, amely több koffeint ad az italhoz, vagy a ginzeng, amely pozitív hatással lehet az agyműködésre.

Az energiaitalok káros hatásai mellett természetesen nem árt tisztában lenni azzal is, hogy milyen pozitív hatásokkal bír ez az ital.

1. Az energiaitalok javíthatják az agyműködést

Az emberek különféle okokból döntenek az energiaitalfogyasztás mellett. Az egyik legnépszerűbb ok a mentális éberség növelése és agyműködés javításával.

Itt merülhet fel a kérdés, hogy vajon az energiaitalok valóban képesek ezeket az előnyöket előidézni? A válasz: igen! Számos tanulmány megerősíti, hogy az energiaitalok valóban javíthatják az agyműködést, például a memóriát, a koncentrációt és a reakcióidőt, miközben csökkentik a mentális fáradtságot.

Egy tanulmány bebizonyította, hogy egyetlen doboz (500ml) energiaital elfogyasztása körülbelül 24%-kal növelheti a koncentrációt és a memóriát.

Sok kutató úgy véli, hogy az agyműködés növekedése kizárólag a koffeinnek tudható be, míg mások azt feltételezik, hogy a koffein és a cukor kombinációja az energiaitalokban szükséges ahhoz, hogy ezeket az előnyöket élvezhessük.

2. Az energiaitalok segíthetnek fáradtság ellen

Egy másik népszerű oka annak, hogy az emberek energiaitalt fogyasztanak az, hogy segítsék a mindennapi működésüket, amikor alváshiányosak vagy fáradtak.

Megfigyelhető, hogy például a kamionsofőrök, akik hosszú utat tesznek meg gyakran energiaitalok után nyúlnak, hogy segítsék az éberségüket a volán mögött.

Több, vezetési szimulációt használó tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az energiaitalok javíthatják a vezetési minőséget és csökkenthetik az álmosságot.

Emellett rengeteg éjszakai műszakban dolgozó energiaitalokat használ, hogy segítse őket a munkahelyi követelmények teljesítésében akkor, amikor a legtöbb ember mélyen alszik.

Bár az energiaitalok segíthetnek abban, hogy ébren maradjanak, legalább egy tanulmány azt sugallta, hogy az energiaital-fogyasztás negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét a műszak után.

Habár sokak számára ezek az előnyök elegendők ahhoz, hogy továbbra is energiaitalt fogyasszanak, nem árt szem előtt tartani az energiaitalok káros hatásait sem.

1. Az energiaitalok szívproblémákat okozhatnak

Az energiaitalok káros hatásai közül az egyik legkritikusabb, hogy szívproblémákat okozhat a fogyasztásuk.

Egy kutatás során kiderült, hogy az energiaital-használat több szívproblémában is szerepet játszott, amihez sürgősségi ellátásra volt szükség. Ezenkívül csak az Egyesült Államokban évente több mint 20.000 sürgősségi osztályon tett látogatás kapcsolódik energiaital-fogyasztáshoz.

Az energiaitalok káros hatásai - figyeljünk a mértékre!
1 .kép – Az energiaitalok káros hatásai – akár szívproblémákat is okozhatnak…

Mindemellett számos, embereken végzett tanulmány bebizonyította, hogy az energiaitalok fogyasztása növelheti a vérnyomást és a szívfrekvenciát, valamint csökkentheti a vérerek működésének fontos markereit, ami káros lehet a szív egészségére.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az energiaital-fogyasztással összefüggő szívproblémák a túlzott koffeinbevitel eredményeként jelentkeznek.

Bár nem árt óvatosnak lenni, ha energiaitalt szeretne fogyasztani, azt nem árt tudni, hogy az alkalmankénti és ésszerű mennyiségben történő fogyasztása valószínűleg nem okoz szívproblémákat olyan egészséges felnőtteknél, akiknek nem volt szívbetegsége.

2. Egyes energiaitalok túl sok cukrot tartalmaznak

A legtöbb energiaital jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz. Ekkora mennyiségű cukorfogyasztás hatására bárkinél megugorhat a vércukorszint, azonban ha nehézségei vannak a vércukorszint szabályozásában vagy cukorbetegségben szenved, akkor különösen óvatosnak kell lennie az energiaitalokkal.

A cukorral édesített italok fogyasztása vércukorszint-emelkedéshez vezet, ami káros lehet az egészségre, különösen cukorbetegeknél.

Ezeket a vércukorszint-emelkedéseket az oxidatív stressz és a gyulladás megnövekedett szintjével hozták összefüggésbe, amelyek a krónikus betegségek kialakulásában játszanak fontos szerepet.

Szerencsére sok energiaital-gyártó cég olyan italokat állítanak elő, amelyek vagy alacsony cukortartalmúak, vagy egyáltalán nem tartalmaznak cukrokat. Ezek a változatok jobban megfelelnek a cukorbetegeknek vagy azoknak, akik alacsony szénhidráttartalmú étrendet próbálnak követni.

3. Az energiaitalok alkohollal való keverése komoly egészségügyi kockázatokkal járhat

Az energiaitalok alkohollal való keverése hihetetlenül népszerű a fiatalok körében. Ez azonban komoly közegészségügyi problémákat okozhat.

Az energiaitalokban lévő koffein serkentő hatása felülírhatja az alkohol depresszív hatását. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztó kevésbé érzi magát részegnek, miközben az alkohollal összefüggő negatív hatásokat tapasztalja.

Azok az emberek, akik alkohollal fogyasztanak energiaitalokat, általában nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztanak pontosan azért, mert kevésbé érzik magukat ittasnak. Ennek hatására nagyobb a valószínűsége annak, hogy az illető ittasan próbál vezetni, valamint az alkohollal összefüggő sérülések száma is megnövekedhet.

Ezenkívül egy 403 fiatal felnőtt bevonásával végzett tanulmány azt találta, hogy az emberek közel hatszor nagyobb valószínűséggel tapasztalnak szívdobogásérzést, amikor alkohollal kevert energiaitalokat fogyasztottak.

Ennek ellenére még mindig sokan keverik az energiaitalokat alkohollal, pedig annak fogyasztása nem javasolt.

Akkor mégis mennyi energiaitalt lehet fogyasztani? Mennyi az annyi?

Az energiaitalokkal kapcsolatos egészségügyi problémák többsége a koffeintartalomra irányul.

Felnőttek számára a napi 400 mg koffein elfogyasztása javasolt, viszont az energiaitalok túlnyomó többsége körülbelül csak 80 mg koffeint tartalmaz 240 milliliterenként, ami elég közel áll egy átlagos csésze kávéhoz.

A probléma viszont az, hogy sok energiaital kiszerelése több, mint 240 milliliter. Ezenkívül egyes fajták több koffeint is tartalmazhatnak, valamint a guaranát tartalmazó italok még grammonként körülbelül 40 mg koffeint tartalmaznak.

Az energiaital-gyártóknak ezt nem kötelező feltüntetniük a termék címkéjén feltüntetett koffeintartalomban, ami azt jelenti, hogy sok ital teljes koffeintartalma drasztikusan alábecsülhető.

Így tehát kijelenthető, hogy az elfogyasztott energiaital típusától és méretétől függően könnyen túlléphető az ajánlott koffein mennyiség, ha egy nap alatt több energiaitalt fogyaszt.

Ahogy említettük, általában nem okoz gondot, ha alkalmanként egy energiaitalt elfogyaszt, de a legbiztosabb módja annak, hogy az energiaitalok káros hatásait elkerüljük az, ha egyáltalán nem fogyasztjuk ezt az italt.

Ha mégis úgy dönt, hogy energiaitalt szeretne fogyasztani, korlátozza a napi bevitelt 450 milliliterre, és próbálja meg korlátozni az összes többi koffeintartalmú italt.

Terhes és szoptató nők, gyermekek és tinédzserek számára az energiaitalok fogyasztása teljes mértékben kerülendő.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Top 7 Egészségügyi Előny, Amit a Glicin Hatása Eredményezhet

sze okt 12 , 2022
Top 7 Egészségügyi Előny, Amit a Glicin Hatása Adhat Mi az a glicin? Ahhoz, hogy megismerjük a glicin hatása által kiváltott jótékony egészégügyi előnyöket mindenképpen érdemes előtte tisztáznunk ezt a kérdést. A glicin egy aminosav, amelyet a szervezetünk a fehérjék […]
Top 7 Egészségügyi Előny, Amit a Glicin Hatása Eredményezhet

Ez is érdekelheti