Mi az égő száj szindróma? Ezeket érdemes tudni róla!

Az égő száj szindróma (BMS) egy olyan állapot, mely során égő érzést tapasztalhatunk a szájban. Az érzés hirtelen kialakulhat, és bárhol előfordulhat a szájon belül. Általában a száj, a nyelv és az ajkak tetején érezhető. Ez az állapot krónikus, mindennapi problémává válhat, vagy akár rendszeresen is előfordulhat.

Az égő száj szindróma lehetséges okainak és kezelési lehetőségeinek megértése segíthet megbirkózni vele és olyan kezeléseket találni, melyek enyhítést hozhatnak a hétköznapokban. Az American Academy of Oral Medicine (AAOM) szerint a szindróma a lakosság körülbelül 2 százalékánál fordul elő. A nőknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják ezt az állapotot, mint a férfiaknál.

Az égő száj szindróma tünetei

A szindróma lehet enyhe vagy súlyos, és személyenként változhat. Vannak, akik úgy írják le az égő érzést, mint ami a túl forró ételek fogyasztásánál fordul elő. Mások szerint egy hirtelen leforrázó érzés. Enyhébb esetekben a szindróma bizsergést vagy zsibbadást okoz.

A BMS tünetei hosszú ideig tarthatnak. A napokig, hetekig, hónapokig vagy évekig tartó szájfájdalom kezelése megnehezítheti az evést vagy az ivást, bár egyes beszámolók szerint az étkezés és ivás megkönnyebbülést okoz.

égő száj szindróma
Az égő száj szindróma során kellemetlen, égő érzés alakulhat ki a szájban

Az égő száj szindróma okai

Nincs egyetlen konkrét oka se az égő száj szindrómának. Az okoktól függően kétféle állapot létezik:

Elsődleges égő száj szindróma

Az elsődleges égő száj szindróma azt jelenti, hogy nincs azonosítható ok. A száj égése számos betegség vagy betegség tünete lehet. Ennek eredményeként az állapot diagnosztizálása nehéz, és gyakran kizárás kérdése. A pontos diagnózis érdekében orvosa a következő teszteket futtathatja a rendellenességek ellenőrzésére:

 • vérvizsgálat
 • mintavétel a szájból
 • allergia teszt
 • nyálfolyási teszt

Ha egy alapbetegség sem okozza a szindrómát, orvosa diagnosztizálhatja az elsődleges változatot.

Másodlagos égő száj szindróma

A másodlagos égő száj szindrómának viszont világos, azonosítható oka van, ami viszont személyenként eltérhet. A lehetséges okok a következők:

 • hormonális változások
 • allergiák
 • száraz száj
 • gyógyszer
 • táplálkozási hiány, például vas-, cink– vagy B -vitaminhiány
 • szájfertőzés
 • savas reflux

Égő száj szindróma és a menopauza

A BMS gyakoribb az idősebb nőknél, különösen a menopauzás nőknél, de a menopauza előtti nőket is érintheti. Egy tanulmány szerint a BMS a posztmenopauzás nők 18-33 százalékánál fordul elő.

A BMS kialakulásának oka elsősorban a hormonális egyensúlyhiány, vagy pontosabban az ösztrogénszint csökkenése. Ez a hormoncsökkenés csökkentheti a nyáltermelést, fémes ízt okozhat a szájban, és égő érzést válthat ki. Néhány menopauzás nő is nagyobb érzékenységet tapasztal a fájdalomra.

Mivel összefüggés van a BMS és a csökkent ösztrogénszint között, a hormonpótló terápia (HRT) enyhítheti a menopauzás nők tüneteit, bár további vizsgálatokra van szükség annak értékeléséhez, hogy ez a terápia mennyire hatékony.

Az égő száj szindróma kezelése

Másodlagos BMS kezelése

Ha orvosa megállapítja, hogy a BMS-t egy bizonyos egészségügyi állapot okozza, az égő érzés leállítása magában foglalja az alapvető egészségügyi probléma kezelését. Ezek közül a következő néhány fordulhat elő:

 • Savas reflux: A gyomorsav semlegesítésére szolgáló gyógyszer segíthet a BMS tüneteinek enyhítésében.
 • Szájszárazság: Ha száraz a szája, kérdezze meg kezelőorvosát a nyáltermelést fokozó termékekről, vagy vegyen be vitaminokat vagy kiegészítőket vitaminhiány esetén.
 • Szájfertőzés: Orvosa gyógyszert is felírhat a mögöttes szájfertőzés kezelésére, vagy akár fájdalomcsillapítót.

Elsődleges BMS kezelése

Ha nincs mögöttes egészségügyi problémája, a BMS rendszerint magától megoldódik. Addig is tegye a következőket a tünetek enyhítésére:

 • Egész nap szopogasson apró jégdarabokat, hogy csökkentse az égő érzést.
 • Igyon vagy kortyoljon hideg folyadékot egész nap a szájfájás enyhítésére. Vannak, akik ivás után megkönnyebbülést tapasztalnak.
 • Kerülje a savas ételeket, például a citrusféléket.
 • Kerülje az olyan ételeket és italokat, amelyek súlyosbítják vagy kiváltják az égő érzést. Korlátozza a forró italok és fűszeres ételek fogyasztását. Figyelje tüneteit dohányzás vagy alkoholfogyasztás után. Mindkét művelet ronthatja a BMS-t. Ne feledje, hogy az alkoholt tartalmazó gyógyszerek szintén súlyosbíthatják a tüneteket.
 • Cserélje ki a használt fogkrémet. Ha a fogmosás után az égés súlyosbodik, váltson kifejezetten szájérzékenyek számára készült fogkrémre, vagy használjon szódabikarbónát fogkrémként vagy szájöblítőként. Oldjon fel egy kanál szódabikarbónát langyos vízben, és öblítse ki a száját, hogy semlegesítse a savat és hűtse az égő érzést.
 • Maradjon aktív és gyakoroljon relaxációs technikákat a stressz csökkentésére, mint például a jóga, a testmozgás és a meditáció.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Crohn-betegség: tünetek, diagnózisa és kezelése

ked aug 31 , 2021
A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája. Nehéz megállapítani, hogyan kezdődik, kit veszélyeztet, illetve, hogy hogyan lehet a legoptimálisabban kezelni. Az utóbbi évtizedekben már jelentős előrelépések történtek a Crohn-betegség kezelése kapcsán, ám a gyógymód még mindig nem áll rendelkezésre. A […]
Crohn-betegség: tünetek, diagnózisa és kezelése

Ez is érdekelheti