Csonthártyagyulladás (periostitis) – Kialakulása, tünetek és diagnózisa

A csonthártyagyulladás (periostitis) egy olyan állapot, amelyben a csontokat körülvevő szövetszalagok gyulladttá válnak. Ez az állapot jellemzően azokat az embereket érinti, akik rendszeresen végeznek olyan fizikai mozgásokat, mint az ugrás, futás vagy nehéz súlyok emelése.

Amennyiben Ön rendszeresen fut, úgy ismerős lehet számára az időszakosan vagy rendszeresen megjelenő sípcsontfájdalom. Ez a típusú fájdalom az egyik leggyakoribb és legismertebb formája a csonthártyagyulladásnak.

Fontos azonban tudni, hogy a csonthártyagyulladás (periostitis) általában jó indulatú és igen jól kezelhető, a fájdalom tolerálható. Nagyon ritka esetekben azonban fertőző állapotot is eredményezhet, ami intenzív terápiát igényelhet.

A csonthártyagyulladás (periostitis) típusai

Két különböző típus létezik: akut és krónikus. A csontok fertőzése akut periostitishez vezethet, amely igen fájdalmas állapot, ami akár nekrózist is eredményezhet, ami a csontokat körülvevő élő szövetek pusztulását jelenti.

A krónikus periostitis a csontokat érő trauma és stressz következménye lehet, mint például az említett futásból származó sípcsontfájdalom.

Mik lehetnek a csonthártyagyulladás (periostitis) tünetei?

A gyulladás típusától függően az alábbi tüneteket különböztetjük meg.

Akut periostitis tünetei

  • intenzív fájdalom
  • az érintett végtag teherviselési nehézsége
  • gennyképződés
  • láz
  • hidegrázás
  • a csontot körülvevő szövet duzzanata

Krónikus periostitis tünetei

A leggyakrabban megjelenő tünetek az érintett testrész duzzanata és gyulladása. A csontok gyakran fájhatnak, érintésre érzékenyek lehetnek.

A csonthártyagyulladás (periostitis) kialakulásának okai

A kialakulási okok attól függően változnak, hogy milyen típusú csonthártyagyulladásról beszélünk.

Akut periostitis kialakulásának okai

A tünetek különféle fertőzésekből alakulhatnak ki elsősorban. Húgyúti vagy nemi úton terjedő fertőzések, mint például a szifilisz gyakran vezethetnek periostitishez. Ugyanez igaz lehet az olyan vágásokra, amelyek nem megfelelően gyógyulnak be és végül mélységüknek köszönhetően a csontokat is elérik.

Csonthártyagyulladás (periostitis) – Kialakulása, tünetek és diagnózisa
1. kép – Csonthártyagyulladás (periostitis) – Kialakulása, tünetek és diagnózisa

A krónikus fekélyben szenvedőknél vagy a cukorbetegeknél nagyobb eséllyel alakulhatnak ki a felsorolt tünetek. A kialakulása esélyének kockázata jelentősen megnő, ha a fekély nem gyógyul megfelelően vagy tovább fejlődik. Előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a tünetek valamilyen bőrfertőzés okán alakulnak ki, ez különösen igaz azokra, akiknek immunrendszere legyengült.

Krónikus periostitis kialakulásának okai

A csontok ismételt, rendszeres igénybevétele az egyértelmű ok a krónikus csontizomgyulladás tüneteinek megjelenése mögött. A tünetek jellemzően sportolók esetében jellennek meg, akik folyamatosan terhelik a test bizonyos csontjait. Bizonyos időközönként a túlzott stressz gyulladáshoz vezethet, ami fájdalmat is okoz.

Hogyan történik a csonthártyagyulladás (periostitis) diagnózisa?

Minden esetben forduljon orvoshoz, amikor úgy érzi, hogy a fájdalom a pihenés ellenére sem enyhül. A vizsgálat során orvosa nyomást gyakorolhat a fájdalma területre, ami akár kellemetlenséget is okozhat. Más egészségügyi problémák kizárása érdekében, akár olyan diagnosztikai teszteket is javasolhat kezelőorvosa mint a CT, röntgen vagy MRI.

Hogyan történik a csonthártyagyulladás (periostitis) kezelése?

Az állapot típusától függően a kezelések az alábbiak lehetnek.

Akut periostitis kezelése

Általában antibiotikumokkal történik a tüneteket kiváltó fertőzés kezelése. Bizonyos esetekben, ha fertőzés gennyt is termel, úgy sebészi beavatkozásra is szükség lehet az érintetett területek kitisztításhoz.

Krónikus periostitis kezelése

Ennél a típusnál a legcélravezetőbb kezelési lehetőségek a pihenés illetve a duzzadás jegelése. Mindenképpen javasolt szünetet tartani azoknál a fizikai aktivitásoknál, amelyek kiválthatták a problémát.

Célszerű lehet továbbá új mozgásformák után nézni, amelyek alacsonyabb nyomást gyakorolnak a test különböző részeire, kiváló alternatíva lehet a kerékpározás és az úszás. Végső esetben akár javasolt nem vényköteles fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők alkalmazása.

Összegzés

A csonthártyagyulladás (periostitis) tüneteinek kezelése leginkább attól függ, hogy Ön milyen típustól szenved. Az akut típus meglehetősen ritkán alakul ki, leginkább azoknál jellemző, akiknek keringés problémái vannak vagy súlyos fertőzésen estek át.

A krónikus csonthártyagyulladás az esetek túlnyomó többségében pihenéssel és jegeléssel igen jól kezelhető, azonban hosszú ideje fennálló tünetek esetén akár műtéti beavatkozásra is sor kerülhet. A műtétet követően kezelőorvosa több héten át tartó pihenést és fizikoterápiát javasolhat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Alkoholmérgezés tünetei – avagy az alkoholtúladagolás

pén ápr 29 , 2022
Sokan próbálnak alkoholt fogyasztani azért, hogy egy nehéz nap után kicsit ellazuljanak. Ezenkívül a társas ivás sem ritka jelenség, hiszen akár pozitív hatással is lehet az egyén számára. Azonban a nagy mennyiségű és rendszeres alkoholfogyasztás súlyos egészségügyi szövődményekhez vezethet, legrosszabb […]
Alkoholmérgezés tünetei – avagy az alkoholtúladagolás

Ez is érdekelheti