Csilipaprika – 13 meglepő hatása

A csilipaprika fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, például javítja az emésztőrendszer egészségét és az anyagcserét, enyhíti a migrént és csökkentheti a rák kockázatát is. Emellett azért is nagyszerű és népszerű, mert csípős ízével bármilyen étel ízét javítja. A csilipaprikát főként fűszerként használják, főzve vagy por formájában, illetve szárítva.

A csilipaprika legértékesebb tulajdonsága a kapszaicin vegyület, amely különleges ízt és számos egészségügyi előnyt biztosít a paprika számára. Értékes tulajdonságai miatt nem csoda, hogy legalább 13 okot tudunk mondani, hogy miért is érdemes fogyasztani.

1. Javítja az emésztőrendszer egészségét és az anyagcserét

A kapszaicin egyik legnagyobb előnye, hogy hozzájárul a bélrendszer egészségéhez és a fogyáshoz. Annak ellenére, hogy a közhiedelem szerint a csilipaprika gyomorirritációt okoz, gátolja azt, valamint fogyasztásával kezelhető a gyomorfekély is.

Emellett a csilipaprika por formája gazdag antioxidánsokban és egyéb olyan vegyületekben, amelyek segíthetnek emésztési probléma esetén, például gyomorrontás, hasmenés és görcsök kezelésében. Ennek az az oka, hogy a paprika serkenti a gyomornedvet, és az emésztőrendszer savassága ellen hat.

A csilipaprika többek között az anyagcserét is felgyorsíthatja, ennek eredményeképp megfékezi a sóvárgást és javítja a zsírégetés ütemét. Ennek hatására számos kutató úgy gondolja, hogy akár a fogyást is elősegítheti.

2. Enyhíti a migrént

A csilipaprikában megtalálható kapszaicin fejfájás és migrén kezelésére is alkalmas.

Egy kutatás során 18, fejfájással diagnosztizált beteget kezeltek intranazális kapszaicinnel. Ennek eredményeként 13 beteg esetében számoltak be gyógyulásról, azaz a kísérlet során a fejfájásuk megszűnt. A többi beteg többsége némi enyhülést tapasztalt, és csupán egy betegnél nem tapasztaltak enyhülést.

3. Csökkentheti a rák kockázatát

A csilipaprika akár a rák elleni küzdelemben is segítségünkre lehet. Számos kutatás szerint a csilipaprikában található kapszaicin és antioxidánsok elpusztíthatják a rákos sejteket a leukémiában és a prosztatarákba szenvedőknél. Ez nagyrészt a csilipaprika magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhető.

Csilipaprika - 13 meglepő hatása
1. kép – A csilipaprika akár a rákos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkentheti

Prosztatarák esetén a kapszaicin csökkenti a prosztataráksejtek növekedését azáltal, hogy kiváltja a rákos sejtvonalak elsődleges típusainak kimerülését. Hasonló hatások figyelhetők meg emlő-, hasnyálmirigy- és hólyagrák esetén is.

4. Küzd a gombás fertőzések, megfázás és influenza ellen

A csilipaprika jellegzetes vörös színe azt jelzi, hogy gazdag béta-karotinban vagy A-pro-vitaminban. Az A-vitamin kulcsfontosságú a légzőrendszer, a bélrendszer és a húgyúti rendszer egészségének megőrzésében. Sőt, a csilipaprikában megtalálható A- és C-vitamin létfontosságú a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni immunitás felépítésében is.

Ha például allergiától vagy orrdugulástól szenved, a kapszaicin orrspray segíthet a tünetek enyhítésében. Ezenkívül a kapszaicin számos antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, amelyek képesek leküzdeni a krónikus sinus fertőzéseket.

Magas láz esetén a csípős csilipaprika nemcsak a fájdalmat képes enyhíteni, hanem az immunrendszert is serkenti a vírus elleni küzdelemben.

Ezenkívül gombaellenes tulajdonságai miatt is érdemes fogyasztani: elpusztíthatja az élelmiszer-kórokozókat, baktériumokat, és számos gyulladásos bélbetegséget gyógyíthat.

5. Csillapítja az ízületi fájdalmat

A csilipaprika nemcsak fejfájás és migrén esetén nyújthat segítséget, hanem az ízületi fájdalmak csökkentésére is alkalmazható. Amennyiben ezt a hatását szeretné élvezni, úgy a csiliparpikát az érintett bőrfelületre kell kenni, hogy csökkentse a fájdalomérzetet.

A kapszaicin kötődik a fájdalomreceptorokhoz, és égő érzést vált ki, amely idővel deszenzitizálhatja a fájdalomreceptorokat. Ennek hatására a kapszaicin fájdalomcsillapítóként hat. Jellemzően övsömör, ízületi fájdalom és HIV neuropátia kezelésére használható.

6. Küzd a gyulladás ellen

A kapszaicin másik értékes tulajdonsága, hogy gátolja a gyulladásos folyamatokért felelős neuropeptidet, ezért úgy gondolják a kutatók, hogy a kapszaicin számos érzőideg-rendellenesség, például ízületi gyulladásos fájdalom, diabéteszes neuropátia és pikkelysömör kezelésének lehetséges módja.

Állatkísérletek során kiderült, hogy azok az állatok, amelyeket ízületi gyulladást okozó anyaggal kezeltek, jól reagáltak a magas kapszaicintartalmú étrendre. Ez azt jelenti, hogy az étrendnek köszönhetően az állatok késleltetett ízületi gyulladást tapasztaltak, és jelentős mértékben csökkent a gyulladás az egész testükben.

7. Támogatja a szív- és érrendszer egészségét

A csilipaprika sok káliumot tartalmaz, amely számos funkciót lát el az emberi szervezetben, így természetes módon támogatható a szív- és érrendszer egészsége.

A folsavval kombinált kálium csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, ezenkívül pedig a kálium önmagában segíthet ellazítani az ereket, ami sokkal könnyebbé teszi a véráramlást a szervezetben.

A csilipaprikában megtalálható niacin felelős az egészséges koleszterinszint megőrzéséért, és ezáltal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Sőt, a csilipaprika a vérben lévő zsírokat is megvédheti a szabad gyökök ellen.

Egy tanulmány például azt találta, hogy a friss chili fogyasztása növeli a vérzsírok ellenállását az oxidációval szemben.

8. Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A csilipaprika képes csökkenteni a magas inzulinszint kialakulásának kockázatát a vérben, ami a 2-es típusú cukorbetegség gyakori tünete.

Ausztrál tudósok megállapították, hogy egy csilipaprikát tartalmazó étel megfelelő mennyiségű inzulint eredményezhet a vércukorszint csökkentésére. Ez különösen hasznos tény a magas BMI-vel rendelkező vagy az elhízásban szenvedők számára.

Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy a csilipaprika magas antioxidánsokban, kartenoidokban és C-vitaminban gazdag, ezért a csilipaprika nagyban hozzájárulhat az inzulin szabályozásához.

9. Javíthatja a kognitív funkciókat

Az erős kognitív teljesítmény fenntartásának egyik kulcsfontosságú módja a megfelelő mennyiségű oxigén és vas. Gondolta volna, hogy a csilipaprika vasban gazdag? Ennek hatására az agy véráramlásának és hemoglobintermelésének növekedése biztosított a szervezet számára.

A csilipaprika segíthet a kognitív teljesítmény javításában, sőt, csökkentheti az olyan kognitív rendellenességek kialakulásának esélyét, mint a demencia és az Alzheimer-kór.

10. Megnövelheti a várható élettartamot

A Kínai Orvostudományi Akadémia által végzett kutatás kiderítette, hogy azoknak, akik fűszeres ételeket fogyasztanak, nagyobb esélyük van a hosszabb életre. Lefordítva, ez azt jelenti, hogy a közönséges fűszerek növelhetik az ember esélyét arra, hogy hosszabb, egészséges életet éljenek.

A hét éven át tartó kutatás során azt találták, hogy azok az egyének, akik hetente három-hét alkalommal ettek fűszeres ételeket, kisebb eséllyel szenvednek ráktól, szívbetegségtől és légúti betegségektől.

Ez annak köszönhető, hogy a kapszaicin képes csökkenteni a gyulladást, kitisztítja a légutakat, és összességében csökkenti az egész életen át tartó betegségek kialakulását.

11. Elősegíti a vörösvértestek növekedését

A csilipaprika a szív egészségének megőrzésén túl az új vérsejtek képződésében is szerepet játszhat. Ennek az az oka, hogy a csilipaprika gazdag rézben és vasban, így képes kezelni a vérszegénység és a fáradtság tüneteit.

Ezenkívül folsavat is tartalmaz, amely kulcsfontosságú a vérszegénység elleni küzdelemben és az egészséges vörösvértestek termelésében. Sőt, különösen értékes lehet az állapotos nők számára is, mivel a folsav hiánya születési rendellenességeket okozhat az újszülötteknél.

12. Javítja a szem egészségét

Korábban említésre került, hogy a csilipaprikában található A-vitamin fontos az erős immunrendszer felépítéséhez, azonban a látás egészségében is szerepet játszhat.

Egy evőkanál chili paprika a napi ajánlott A-vitamin szükséglet 9%-át tartalmazza, így nem meglepő tény, hogy az éjszakai vakság és a szemdegeneráció megelőzésében nagy segítségünkre lehet.

13. Egészségesen tartja a hajat és a bőrt

A csilipaprikában található C-vitamin nem csak az immunrendszert erősíti, hanem kollagént is létrehoz és fenntart, amely az egészséges haj és bőr kulcsfontosságú fehérjéje. Egészen pontosan a cayenne bors egy nagyszerű természetes összetevő, amely némi segítséget adhat a szépségápolási rutinhoz.

A cayenne borsot arcmaszkba keverhetjük a bőrgyulladás kezelésére, sőt, a ráncokat, aknés hegeket és sötét foltokat is képes hatékonyan kezelni. Ez a tulajdonsága annak köszönhető, hogy lényegében serkenti a véráramlást, ami hibátlan bőrt eredményez.

Olívaolajjal keverve kiváló hajmaszkot is készíthet belőle, amelynek hatására a haj fényes és ápolt lesz.

Ha tehát szeretné élvezni a csilipaprika fentebb említett 13 egészségügyi előnyét, csupán annyit kell tennie, hogy az ételhez hozzáad egy csipetnyit az említett fűszerből.

Ha természetes megoldást keres bizonyos egészségügyi problémáinak kezelésére, a csilipaprika pontosan ilyen alternatívát kínál.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Fekete só – valóban egészségesebb?

sze máj 24 , 2023
A fekete só az indiai konyha kedvelt összetevője, hazánkban jelenleg annyira még nem ismert. Különleges ízt adhat a konyhában készülő ételeknek, sőt akár egészségesebb alternatíva lehet, mint a hagyományos konyhai só. De mi is az a fekete só? Bár különböző […]
Fekete só – valóban egészségesebb?

Ez is érdekelheti