Miért jelentkezhet bölcsességfog fájdalom?

A bölcsességfogak a fogak harmadik csoportjába tartoznak, melyek a szájüreg leghátsó részén helyezkednek el. Nagyjából 17 és 25 éves kor között kezdenek el kinőni. Ilyenkor gyakori jelenség a bölcsességfog fájdalom, valamint a gyulladás, és folyamatos fejfájás is a tünetek közé sorolható.

Vajon léteznek otthoni módszerek, melyekkel enyhíthetjük a fájdalmat? A válasz: igen!

Íme 15 megoldás bölcsességfog fájdalomra:

1. Sós vizes öblögetés

A fogfájás egyik legnépszerűbb gyógymódja a sós vizes öblögetés. Ezzel a módszerrel az íny egészségét segíthetjük elő, valamint a káros baktériumokat is elpusztíthatjuk. Azonban a bölcsességfogak sokszor makacsabbak, hiszen megsérthetik a többi fogat, fogínyt, vagy akár cisztákat is létrehozhatnak, ahogy növekednek. Következésképpen a sós vizes öblögetés segítségével a baktériumokat eltávolíthatjuk a szájüregből, ezzel elősegítve a gyorsabb gyógyulást.

2. Borsmenta

A borsmenta levelek illóolajokat tartalmaznak, amelyek csillapíthatják a fájdalmat és csökkenthetik a gyulladást. Áztasson egy kis vattapamacsot borsmentakivonatba, majd kenje rá az ínyre. Ezen kívül a borsmentateával való öblögetés is pozitív hatással lehet, ha bölcsességfog fájdalom a panasza.

3. Szegfűszegolaj

A szegfűszeg bizonyítottan alkalmas fájdalom- és gyulladáscsökkentésre. Laboratóriumi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a szegfűszegolaj hatékonyan csökkenti a fájdalmat.

1. kép – a szegfűszeg olaj megoldást jelenthet a bölcsességfog fájdalomra

További előnyei közé sorolható, hogy hatékonyan küzd a baktériumok ellen, amelyek a fertőzés kockázatát növelik. Akár az egész szegfűszeget is felforralhatja, majd beledörzsölheti a fájdalmas területre.

4. Szeszes italok

Magyarországon az egyik legelterjedtebb rövidital a pálinka. Tudtad, hogy akár fájdalomcsillapításra is használhatod ezt a nemes italt? Az alkoholos italok tökéletesen ellazítják/elzsibbasztják a fájdalmas területet, ha bedörzsöli velük a fájdalmas területet. Igaz, a problémát nem szünteti meg, de egy időre tompul a fájdalom.

5. Aloe vera

Az aloe vera jótékony hatásait senki sem vitatja, így akár bölcsességfog fájdalom esetén is bátran használhatjuk, hogy megnyugtassa és csökkentse a gyulladást. A tiszta aloe vera gélt is felhasználhatja erre a célra, mely azonnal hűteni kezdi a fájdalmas területet, valamint ideiglenesen csökkenti a fájdalmat is.

6. Teafaolaj

A teafaolaj egy erős antibakteriális szer, amelyről köztudott, hogy elpusztítja a baktériumokat. Azonban a teafaolajat nem szabad közvetlenül a fogakra kenni, mivel rendkívül erős. A teafaolaj kókuszolajjal, egy másik antibakteriális szerrel hígítsa. A gyulladt ínyre történő felvitelével elpusztítják a baktériumokat az íny vonalán. A teafaolajat ne nyelje le! A kezelés utána azonnal öblítse ki a szájüregből!

7. Zúzott fokhagyma és gyömbér

A zúzott fokhagyma az egyik leghatékonyabb fegyver kórokozók ellen, amelyek a szájüregben találhatók. Ha a fokhagymát gyömbérrel pasztává kombináljuk az eredmény még hatékonyabb lesz, mintha csak önmagában a zúzott fokhagymát használnánk fel.

8. Aszpirin

A bölcsességfog fájdalom elleni gyógymódok közül természetesen az aszpirin sem maradhat ki. Noha ez nem egy természetes gyógymód, mégis rengeteget segíthet, ha bölcsességfog fájdalomról van szó. Kiválóan csillapítja a fájdalmat, azonban nem árt elővigyázatosnak lenni: ne haladja túl a napi megengedett adagot!

9. Mentol

A mentol szintén egy természetes fájdalomcsillapító, mely hűsítő érzetet is kölcsönöz egyben. Hígítson alkoholt, borsmenta ízt és mentolt tartalmazó szájvizet, mielőtt közvetlenül az érintett területre alkalmazná.

10. Kurkuma

A kurkumát már évszázadok óta használjuk fűszerként. Ám ez a különleges fűszer nemcsak az étel ízesítésére szolgál, hanem a gyomorfájás ellen is kiválóan alkalmas. Sőt, a kurkuma fájdalom- és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően akár bölcsességfog fájdalom ellen is alkalmazhatjuk. A zúzott kurkumát közvetlenül a gyulladt ínyre dörzsölje, vagy öblögessen 5 gramm kurkumát és két szegfűszeget tartalmazó felforralt vízzel.

11. Hideg-meleg terápia

A hideg-meleg terápia segítségével csökkenthető a fájdalom és gyulladás, valamint a duzzanat méretét is szignifikánsan javíthatja. A hő alkalmazása elősegítheti a gyógyulást a feszültség enyhítésével és a véráramlás növelésével. Használja a hideg-meleg terápiát felváltva az érintett területre 15 percenként, majd várjon újabb 15 percet, mielőtt újra alkalmazná. Fontos, hogy mindig hideg kezeléssel fejezze be a folyamatot.

12. Búzafű

A búzafű egy kimondottan erős gyógymódot jelent, amennyiben a bölcsességfog fájdalmát szeretné kezelni. Magas klorofilltartalma segít csökkenteni a gyulladást és megakadályozni a fertőzéseket okozó baktériumokat. Emellett a fogszuvasodást is megakadályozhatja, valamint a szájüregben lévő sebeket is gyógyíthatja.

13. Oregánóolaj

Szintén egy hatékony gyógymód, amely elpusztítja a baktériumokat és megakadályozza a fertőzéseket. Emellett a fájdalmat is enyhíti, sőt, a duzzanatot és a gyulladást is csökkenti. Mivel az oregánóolaj egy rendkívül erős szer, ezért mindig ügyelni kell arra, hogy megfelelően hígítva legyen. Hígítson egy csepp oregánóolajat 1 teáskanál hordozóolajba. Vattával vagy ujjbeggyel vigye fel a fogára vagy az ínyére, majd ismételje meg naponta kétszer.

14. Kakukkfű illóolaj

Hígítson néhány csepp kakukkfű illóolajat egy hordozóolajba, majd vattacsomóval vagy ujjbeggyel vigye fel az érintett területre. A bölcsességfog fájdalom enyhítésére, illetve a gyulladás és láz ellen is kiválóan alkalmas ez a készítmény.

15. Levendula illóolaj

A levendula is egy erős gyógymód, amely enyhíti a fájdalmat, csökkenti a baktériumokat és csillapítja a gyulladásokat. Ezt a szert is szintén hígítani kell: hígítson fel egy csepp levendulaolajat 1 teáskanál hordozóolajba. Vattával vagy ujjbeggyel vigye fel az érintett területre naponta többször (ajánlott mennyiség: három alkalom).

A bölcsességfogak akár 3 vagy több hónapon át is növekedhetnek, mire teljesen megjelennek. Azonban nem minden bölcsességfog bújik ki egyidőben, így a fájdalmat vagy gyulladást más-más időpontokban tapasztalhatja.

Ha tartós fájdalomtól, gyakori fejfájástól, esetleg egyéb súlyosabb körülménytől szenved, azonnal forduljon fogorvoshoz! Egy röntgenfelvétel segítségével azonnal kideríthető, hogy mi a fájdalom és gyulladás oka.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

6 tünet, ami a magnézium hiány tünetei között is megjelenhet

csü márc 25 , 2021
A magnézium hiány tünetei szinte bárhol megjelenhetnek testünkön, azonban nagyon gyakran fordul elő, hogy nem diagnosztizálják, mint a probléma lehetséges forrása. Egy amerikai kutatás szerint a megkérdezettek közel 2%-a tapasztal rendszeresen magnézium hiány okozta tüneteket, azonban a kutatásban résztvevők közel […]
6 tünet, ami a magnézium hiány tünetei között is megjelenhet

Ez is érdekelheti