Banán allergia – Amit feltétlen tudni kell róla

A banán népszerű gyümölcs. Egészséges nassolnivaló, remek reggeli, és turmixokban is finom. A legtöbb ember úgy gondol a banánra, mint az egyik első szilárd táplálékra, amit a babának is adhatunk. Vannak azonban olyanok is, akik teljesen el akarják kerülni a banánt. Mi a banán allergia?

A banán allergia gyakran kapcsolódik a latex allergiához. Ennek oka, hogy a latexet termelő gumifák néhány fehérjéje allergiát okoz, és ezek hasonlóak a diófélékben és gyümölcsökben, köztük a banánban található fehérjékhez. Ez a szindróma latex-élelmiszer szindróma vagy latex-gyümölcs allergia néven ismert.

Olvasson tovább, hogy többet megtudjon a banán allergiáról, és arról, hogy mit tegyen, ha Ön vagy gyermeke allergiás.

banán allergia
A banán allergia gyakran kapcsolódik a latex allergiához

Előfordulás

Rendkívül ritka, hogy egy baba erős allergiás reakciót mutasson a banánra. Legyen azonban óvatos, ha a családjában vannak ételallergiások. Bár a banán nem szerepel a lista élén, az ételallergia a gyermekek anafilaxiájának leggyakoribb oka.

A diófélékre allergiás gyermekek rosszul reagálhatnak a nyers banán fogyasztására vagy érintésére. A kisgyermekek gyakran kinövik az ételallergiát, ezért beszélje meg gyermekorvosával, hogyan ellenőrizheti a toleranciát.

Ha azonban az ételallergiát az élet későbbi szakaszában szerezte, az általában örökre megmarad.

A latexhez való viszony

A banán allergia megjelenhet latex allergia következményeként. Kevés ember születik allergiásnak a latexre, de az expozíció miatt később is kialakulhat. Ez a kockázat megnövekedett bizonyos embereknél, többek között a következőknél:

 • gerincferdüléssel vagy más születési rendellenességgel született csecsemők, akiknél többszörös műtéteket kell végezni latexet tartalmazó orvosi eszközökkel
 • olyan területeken dolgozó emberek, ahol rendszeresen használnak latexkesztyűt vagy más latexből készült tárgyakat.
 • a latexiparban dolgozók

A latex allergia leggyakoribb jelei közé tartozik a viszketés, a bőrpír és a helyi duzzanat. Az emberek a latexkesztyűben használt porra közvetlen érintkezés nélkül is reagálhatnak.

Kockázati tényezők és keresztreaktív élelmiszerek

A banánfák és a gumifák hasonló allergiát okozó fehérjéket tartalmaznak, így a latexre allergiás emberek a banánra is reagálhatnak. Azonban más olyan élelmiszerekre is reagálhatnak, amelyek hasonló allergiát okozó összetevőket tartalmaznak. Ezt nevezik keresztreaktivitásnak.

Ha latexallergia jeleit észleli, távolítsa el a banánt a gyümölcskosárból. Ugyanez vonatkozik az avokádóra, a kivire és a gesztenyére is. Ezek az élelmiszerek reakciókat válthatnak ki a latex-gyümölcs allergiás embereknél.

A pollenallergiások gyakran reagálnak bizonyos élelmiszerekre is. Általában ez a fajta reakció idősebb gyermekeknél, tizenéveseknél és felnőtteknél alakul ki. Csecsemőknél és kisgyermekeknél sokkal ritkábban fordul elő.

A banán allergia tünetei

Az allergia első jelei – az allergia súlyosságától függően – nagyon hamar jelentkezhetnek a banán elfogyasztása vagy megkóstolása után. Egyeseknél a banánnal való bőrrel való érintkezés, beleértve a banánhéjat is, szintén reakciót vált ki. Íme, mire kell figyelni:

 • az ajkak, a nyelv és a torok viszketése vagy duzzanata
 • csalánkiütés
 • duzzadt, viszkető vagy vörös szemek
 • orrfolyás vagy tüsszögés
 • légszomj
 • hasi fájdalom, hányás vagy hasmenés

Szövődmények

Egyes súlyos esetekben a latex-banán allergiásoknál anafilaxia léphet fel, ami életveszélyes lehet.

Az anafilaxia tünetei súlyosak és azonnali ellátást igényelnek. Ezek közé tartoznak:

 • csalánkiütés és viszketés
 • kipirult bőr
 • duzzadt nyelv
 • a légutak elzáródása, ami ziháló légzést vagy nehézlégzést okozhat.
 • duzzadt torok és rekedt hang
 • vérnyomásesés (anafilaxiás sokk)
 • hasi fájdalom, hányinger, hányás és hasmenés.
 • szédülés vagy ájulás

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.

A banán allergia kezelése

Ha enyhe reakciót tapasztal, egy vény nélkül kapható antihisztamin elegendő lehet az azonnali allergiás tünetek, például viszketés, szem- és orrfolyás, valamint csalánkiütés leküzdésére. Gyakran ezek a tünetek kezelés nélkül is megszűnnek.

Egyeseknél a banán fogyasztása után anafilaxia alakulhat ki. Ha az allergiája ilyen súlyos, orvosa adrenalin tollat (EpiPen) fog felírni, amelyet mindig magánál kell tartania.

Ha azt gyanítja, hogy gyermeke reagál a banánra, azonnal keresse fel orvosát, hogy beutalót kapjon egy allergológushoz.

Mit kell elkerülni

Ha banánallergiája van, kövesse az alábbi tippeket, hogy biztonságban és egészségben maradjon.

 • Kerüljön mindent, ami banánt tartalmaz, beleértve az ízesített termékeket, például az élelmiszereket, a gyógyszereket vagy az ajakápolót.
 • Mindig ellenőrizze a turmixok és a nyers, egészséges desszertek összetevőit, mivel ezekben az ételekben jellemzően banánt használnak.
 • Kerülje az egyéb keresztreaktív élelmiszereket, beleértve az avokádót, gesztenyét, kivit, almát, sárgarépát, zellert, papayát, burgonyát, paradicsomot és dinnyét.
 • Ha érzékeny a banánra és a latexre, kerülje a latex alapú tárgyakkal való érintkezést, beleértve a léggömböket, fitneszeszközöket, kesztyűket, óvszereket és fogászati gátakat.
 • Kerüljön bizonyos játékokat és cumikat, amelyek szintén tartalmazhatnak latexet.

Élelmiszerpótlók

A banán főzése inaktiválhatja az allergiát okozó fehérjét, így a főtt banán biztonságosan fogyaszthatóvá válhat. Azt azonban, hogy biztonságos-e a banánfogyasztás, meg kell beszélnie orvosával. Ha az allergiája súlyos, a legjobb, ha teljesen elkerüli a banánt.

A biztonságos alternatívák közé tartoznak:

 • bogyók
 • narancs
 • sütőtök és tök, sütve vagy desszertekben és turmixokban felhasználva
 • főtt édesburgonya és jamgyökér

Ha többféle ételérzékenységgel küzd, orvosa allergia specialistához fogja beutalni Önt. Ez az orvos átfogó vizsgálatot végez az allergiák azonosítására.

Összefoglaló – Banán allergia

A banán-latex allergiásoknak kerülniük kell a banánt, és tartózkodniuk kell minden latex tartalmú tárgytól. Olvassa el a címkéket, vagy kérje az összetevők listáját, mielőtt bármit megeszik, beleértve az ízesített gyógyszereket is. Kerülje még a banán érintését is, beleértve a héját, és hagyja ki a desszertet is, ha nem biztos a főtt banánra adott reakciójában.

A banánra allergiás embereknek gyakran más érzékenységük is van. Forduljon orvosához egy átfogó allergiás profilért, hogy tudja, mit kell kerülnie, és aztán töltse fel a készletét sok biztonságos, finom alternatívával.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

5 Hatékony Módszer Hasmenés Ellen

ked jún 7 , 2022
A hasmenés egy olyan tünet, melyet mindenki megtapasztalt már élete során. Gyakori velejárója a gyakori, vizes széklet, a hasi görcsök és a puffadás. Kellemetlen tüneteinek köszönhetően az ember minden vélhető gyógyszert kipróbál, hogy jobban érezze magát. Azonban a hasmenés gyakran […]
5 Hatékony Módszer Hasmenés Ellen

Ez is érdekelheti