Asztma lelki okai – ezek az érzések állhatnak a háttérben!

Az asztma lelki okai mögött olyan érzés állhat, mintha túl sok mindent kapnánk az élettől és nem a jó értelemben. Rengeteg dolog történik körülöttünk, ami megköveteli a bennünk rejlő összes energiát és figyelmet, míg végül már úgy érezzük, hogy túl sok a ránk háruló megoldandó feladat.

Az asztma esetében ez igazán jól megfigyelhető, hiszen időszakosan jelentkező egészségügyi problémáról beszélünk. Egy-egy ilyen asztmás roham nagyon ijesztő lehet, főleg azoknak, akik először esnek át rajta. Ez a párhuzam már önmagában is nagyon jól szemlélteti az élet dolgait – mindig lesznek időszakok, amikor túl sok mindent kell a vállalunkon cipelni, amit úgy érezhetünk, hogy túl nyomasztó számunkra.

Az asztma lelki okai mögött tehát a legfontosabb érzés, ami meghúzódik a túlvállalás fojtó érzete. Az ember hajlamos úgy gondolni önmagára, mint egy tökéletes gépezet, amely megfelelően tud működni még a legnagyobb meghátráltatások közepette is. Nincs szükséges karbantartásra, korlátokat pedig nem akarunk elismerni, még akkor sem, ha tudjuk hogy léteznek.

Jellemzően pontosan ebből kifolyólag az asztmás rohamok leginkább akkor jelentkeznek, ha úgy érezzük, hogy ez a hitünk megsérül. Nem sikerül teljesíteni bizonyos feladatokat, nem tudjuk úgy alakítani a dolgainkat, ahogyan elképzeltük – ezek az érzésék mind-mind hozzájárulnak az asztma lelki okaihoz.

Ezért is nagyon érdekes, ahogy a testünk az asztma tüneteivel próbál jelezni számunkra. Ha valami túl sok, ha valami túlságosan nyomasztó az asztma tünetei megjelenhetnek, mint például a zihálás vagy a nehézlégzés. Olyan érzésünk lehet, mintha megfulladnánk, és pontosan ez történik – a saját elvárásaink, feladataink temetnek maguk alá minket.

Asztma lelki okai – ezek az érzések állhatnak a háttérben
1. kép – Asztma lelki okai – ezek az érzések állhatnak a háttérben

Mi lehet a megoldás? Az asztam tüneteinek lelki kezeléséhez két dologra lesz szükségünk: bizalomra és elengedésre. Az asztma tüneteinek hirtelen jelentkezése mindig a környezetünk figyelmével társul. Ez a fajta figyelem a szeretet egy formáját akarja kifejezni, amelyet gyerekkorunkban hiányolhattunk. Általában az anyától való elszakadás kihívását próbálja kifejezni, ami adódhat abból, hogy a szülő túl sokat vár el a gyermektől, túl nagy nyomást helyez rá. Felnőtt korban ehhez hasonló lehet a főnök által elvárt nyomasztó feladatok listájának kivitelezése.

Ebből már jól látszik, hogyha szeretnék az asztma lelki okait megfelelően kezelni akkor első körben a bizalom kialakítására kell koncentrálunk környezetünkkel majd megtanulni elengedni a dolgokat. Meg kell értenünk, hogy a világ egy biztonságos hely, ahol szeretnek minket a barátaink, szüleink, munkatársaink. Meg kell tanulni kiengedi a féket és elengedi a gyeplőt egy kicsit, hogy megértsük, nem fog semmi rossz történni, ha nem vállalunk fel mindent magunkra.

Ehhez szorosan kapcsolódik a dolgok elengedésének művészete. Az emberi test és elme egy törékeny szerkezet, még ha az állatvilág koronázatlan királyai is vagyunk. Nekünk is vannak korlátjaink, mi is eltudunk fáradni és kimerülhetünk. Nem vagyunk Istenek, akik korlátlan energiával rendelkeznek, és bármit véghez vihetnek.

Való igaz, hogy az ember sok mindenre teremtetett a földi léte során, de elpusztíthatatlant játszani hosszú távon ártalmas lehet. Fogadjuk el, ha a testünk üzen nekünk, hogy valami nincs rendben. Hallgassunk rá és próbáljuk megérteni, miért üzeni azt, amit. Ne felejtsük el, egyszer élünk és nem biztos, hogy amit ma fontosnak ítélünk meg, az nem biztos, hogy holnap is az marad.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

8 előny, amit az arcmasszázs hatása eredményezhet

sze szept 14 , 2022
Az arcmasszázs hatása megkérdőjelezhetetlen: elősegíti a bőr egészségének megőrzését, miközben ellazítja az arcizmokat. Pihentető és fiatalító hatása van, segíti a természetesen egészséges megjelenést és javítja a közérzetet. Ez egy olyan kezelés, amelyet nemcsak szakképzett emberek, hanem akár Ön is önállóan […]
8 előny, amit az arcmasszázs hatása eredményezhet

Ez is érdekelheti