Asherman-szindróma – Mit érdemes tudni róla? – Tünetek, kezelés

Az Asherman-szindróma a méh ritka, időközben kialakult betegsége. Az ilyen állapotú nőknél hegszövet alakul ki a méhben valamilyen trauma okán.

Súlyos esetekben a méh teljes elülső és hátsó fala összeolvadhat. Enyhébb esetekben a hegek a méh kisebb területein jelenhetnek meg. Ezek lehetnek vastagok vagy vékonyak, és ritkán, szétszórva helyezkedhetnek el vagy esetleg összeolvadhatnak.

Tünetek

Az Asherman-szindrómában szenvedő nők többségének kevés vagy egyáltalán nincs menstruációs ciklusa. Néhány nőnek fájdalma van abban az időben, amikor a menstruációjának esedékesnek kell lennie, de nincs vérzése. Ez azt jelezheti, hogy a menstruálás folyamata végbemegy, de a vér nem képes elhagyni a méhet, mert a kijáratot hegszövet blokkolja.

Ha menstruációi ritkák, szabálytalanok vagy hiányoznak, annak más oka is lehet. Íme néhány közölük:

 • terhesség
 • feszültség
 • hirtelen fogyás
 • elhízottság
 • túledzés
 • a fogamzásgátló tabletta szedése
 • változás kora
 • policisztás petefészek szindróma (PCOS)

Keresse fel orvosát, ha a menstruációja leáll vagy nagyon ritkává válik. Diagnosztikai vizsgálatokkal azonosíthatják az okot és megkezdhetik a kezelést.

asherman-szindróma

Hogyan befolyásolja az Asherman-szindróma a termékenységet?

Néhány Asherman-szindrómás nő képtelen teherbe esni, vagy visszatérő vetélése van. Lehetséges teherbe esni Asherman-szindróma melett, de a méhben lévő tapadások veszélyt jelenthetnek a fejlődő magzatra. A vetélés és a születés esélye is nagyobb lesz, mint az ilyen állapot nélküli nők esetében.

Az Asherman-szindróma a terhesség alatt is növeli a kockázatát a következőknek:

 • elölfekvő méhlepény
 • placenta increta
 • túlzott vérzés

Orvosai figyelni fogják terhességét, ha Asherman-szindróma áll fent Önnél.

Az Asherman-szindróma műtéttel kezelhető. Ez a műtét általában növeli a teherbe esés és a sikeres terhesség esélyeit. Az orvosok azt javasolják, hogy várjon egy teljes évet a műtét után, mielőtt elkezdene foganni.

Asherman-szindróma kialakulásának okai

According to the International Asherman’s Association, about 90 percent of all cases of Asherman syndrome occur following a dilation and curettage (D and C) procedure. A D and C is generally performed following an incomplete miscarriage, retained placenta after delivery, or as an elective abortion.

A Nemzetközi Asherman Szövetség szerint az Asherman-szindróma összes esetének körülbelül 90 százaléka dilatációs és kurettázási (D és C) eljárást követ. A D és a C-t általában egy nem teljes vetélés.

Ha a megtartott placentának a szülés után 2 és 4 hét között D és C-t végeznek, akkor 25 százalékos esély van Asherman-szindróma kialakulására. Ennek az állapotnak a kialakulásának kockázata növeli a nőnél a D- és C-folyamatokat.

Előfordul, hogy az adhéziók más kismedencei műtétek, például császármetszés vagy mióma vagy polip eltávolítása következtében jelentkezhetnek.

Diagnózis

Ha orvosa Asherman-szindrómára gyanakszik, általában először vérmintákat vesz, hogy kizárja a tüneteit okozó egyéb állapotokat. Ultrahang segítségével is megnézhetik a méhnyálkahártya és a tüszők vastagságát.

A hiszteroszkópia a legjobb módszer az Asherman-szindróma diagnosztizálásához. Ezen eljárás során orvosa kitágítja a méhnyakát, majd behelyez egy hiszteroszkópot. A hiszteroszkóp olyan, mint egy kis távcső. A A hiszteroszkóppal ellenőrizhető, hogy a méhben van-e hegesedés.

Orvosa javasolhatja a hiszteroszalpingogramot (HSG) is. A HSG segítségével ellenőrzhető a méh és a petevezetékek állapota. Ezen eljárás során egy speciális festéket injektálnak a méhbe, hogy az orvos könnyebben felismerje a méh üregével kapcsolatos problémákat, vagy a petevezeték növekedését, esetleges elzáródását.

Beszéljen orvosával arról, hogy tesztelik-e ezt az állapotot, ha:

 • korábban méhműtéten esett át, és a menstruációja rendszertelenné vált vagy leállt
 • visszatérő vetéléseket tapasztal
 • nehézségei vannak a fogantatással

Asherman-szindróma kezelése

Az Asherman-szindróma operatív hiszteroszkópiának nevezett sebészeti beavatkozással kezelhető. A hiszteroszkóp végéhez kis műtéti műszereket rögzítenek, és az adhéziók eltávolítására használják. Az eljárást mindig általános érzéstelenítés alatt hajtják végre.

Az eljárás után antibiotikumokat kap a fertőzés megelőzésére, és ösztrogén tablettákat a méh nyálkahártyájának minőségének javítása érdekében.

Ezt követően egy későbbi időpontban ismételt hiszteroszkópiát hajtanak végre annak ellenőrzésére, hogy a műtét sikeres volt-e és méhében nincs-e probléma.

Lehetséges, hogy az adhéziók a kezelés után megismétlődnek, ezért az orvosok azt javasolják, hogy várjon egy évet, mielőtt próbálkozna a teherbe eséssel, annak biztosítására, hogy ez ne következzen be újból.

Lehet, hogy nincs szüksége kezelésre, ha nem tervezi a fogamzást, és az állapot nem okoz fájdalmat.

Megelőzés

Az Asherman-szindróma megelőzésének legjobb módja a D és C eljárás elkerülése.

Ha a D és a C eljárás szükséges, a sebész ultrahang segítségével irányíthatja őket és csökkentheti a méh károsodásának kockázatát.

Összefoglaló

Az Asherman-szindróma megnehezítheti és néha lehetetlenné teszi a teherbe esést. Emellett növelheti a súlyos szövődmények kockázatát a terhesség alatt. Az állapot gyakran megelőzhető és kezelhető.

Ha Asherman-szindrómában szenved, és termékenysége nem állítható helyre, vegye fel a kapcsolatot egy támogató csoporttal. Vannak lehetőségek olyan nők számára, akik gyereket szeretnének, de nem képesek teherbe esni. Ezek a lehetőségek magukban foglalják a béranyaságot és az örökbefogadást.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Hogyan bánjunk el a bütyök okozta kellemetlenséggel?

ked dec 8 , 2020
A bütyök gyakorlatilag egyfajta dudor a nagylábujj külső oldalán. Ez a dudor a lábcsontok rendellenességének következménye, és gyakran a nagylábujj deformálását okozhatja azzal, hogy a nagylábujj a másik lábujj felé kezd elhajlani ahelyett, hogy egyenes lenne. Ez a dőlésszög eredményezheti […]
Bütyök

Ez is érdekelheti