Ágyéki gerincsérv tünetei – ezekre a jelekre érdemes odafigyelnie!

Az ágyéki gerincsérv tünetei hátterében valamilyen alsó gerincszakasz porckorongjával kapcsolatos egészségügyi állapot áll. Bizonyos esetekben ezek a porckorongok kidudorodhatnak vagy akár meg is repedhetnek, ami fájdalomhoz vezethet az érintetteknél. Az ágyéki gerincsérv az egyik leggyakoribb oka az alsó hátfájásnak vagy isiásznak.

Az alsó gerincszakasz anatómiája

Gerincünk 24 csigolyából tevődik össze, amelyek egymáson helyezkednek el és összekapcsolódnak. Céljuk egy része, hogy egy csatornát létrehozva megvédjék a gerincvelőt. Az öt alsó csigolya együttesét nevezik alsó gerincszakasznak vagy másnéven ágyéki gerincnek.

A gerinc további részei a következők:

 • Gerincvelő és idegek: ezek a szervezet úgynevezett „elektromos kábelei”, amelyek a gerinccsatornán halandka keresztül és üzeneteket szállítanak az agy és az izmok között. Az ideggyökerek a gerincvelőből a csigolyák nyílásain ágaznak tovább a testben.
 • Csigolyaközi lemezek: a csigolyák között úgynevezett rugalmas, csigolyaközi lemezek találhatók. Ezek a lemezek laposok és kerekek, a testünk lengéscsillapítóiként funkcionálnak.

A porckorong akkor kezd el sérülni, amikor a lemezekben megtalálható zselészerű mag kopásnak indul vagy valamilyen fizikai behatás következében a külső gyűrűjéhez nyomódik. A lemez külső gyűrűjére gyakorolt hatás folyamatos fájdalmakat okozhat az említett területen. Amennyiben ez a nyomás tovább folytatódik, úgy tovább sugározhat a gerincvelőre és az ahhoz közeli idegyökökre is.

Az ágyéki gerincsérv tüneteinek okai

A gerincsérv leggyakrabban a gerinc természetes, életkorral összefüggő kopásának eredménye (ezt a folyamatot lemezdegenerációnak nevezik). Az idő előre haladtával a lemezek víztartalma csökken, aminek következében a korongok összezsugorodnak, rugalmatlanná válnak.

Ritkább esetekben azágyéki gerincsérv tünetei megjelenhetnek fizikai sérülések eredményeként is.

Az ágyéki gerincsérv kialakulásának kockázati tényezői

Bizonyos tényezők növelhetik az ágyéki gerincsérv kialakulásának esélyeit. Ilyen kockázati tényezők lehetnek:

 • Nem: az ágyéki gerincsérv tünetei leggyakrabban 20 és 50 év közötti férfiak esetében alakul ki
 • Nem megfelelő fizikai edzés: a nem megfelelő formában kivitelezett testedzéses gyakorlatok hosszú távon komoly sérülések megjelenését okozhatják
 • Túlsúly: a nagyobb testsúly nagyobb terhelést jelenthet a hát alsó részén megtalálható lemezekre
 • A gerincet túlzottan igénybe vevő szakmák és munkák: a túl sok emelést, hajolást és húzást igénylő szakmákban dolgozók nagyobb eséllyel vannak kitéve az ágyéki gerincsérv tüneteinek
 • Gyakori vezetés: a hosszú ideig ülve maradás, valamint az autó motorjának vibrálása nyomást gyakorolhat a gerincre
 • Dohányzás: a jelen kutatások szerint, a dohányzás csökkentheti a lemezek oxigénellátását, így azok gyorsabban degenerálódhatnak
 • Mozgásszegény életmód: a rendszeres testmozgás mellőzése gyengébbé teheti a test izmait és csontjait.
Ágyéki gerincsérv tünetei – ezekre a jelekre érdemes odafigyelnie!
1. kép – Az ágyéki gerincsérv tünetei – zsibbadás, bizsergő érzés vagy gyengeség érzés a lábakban

Az ágyéki gerincsérv tünetei

A legtöbb esetben az ágyéki gerincsérv tünetei között a derékfájdalom jelentkezhet legelőször. Ez a fájdalom kezdetben időszakosan jelenik meg, később akár állandósulhat is. Fellépő tünetek lehetnek még:

 • isiász: éles fájdalom, amelyik az egyik vagy akár mindkét láb zsibbadását okozhatja, jellemzően a fenék tájékáról indul.
 • zsibbadás vagy bizsergő érzés a lábban, lábfejben
 • gyengeség a lábban, lábfejekben

Az ágyéki gerincsérv tüneteinek kezelése

A kezelési lehetőségeket a probléma forrása határozza meg. Kezdődő gerincsérv esetén akár az otthoni praktikák is enyhülést hozhatnak a fájdalomra, súlyosabb esetekben kizárólag a műtéti beavatkozás jelenthet tartós megoldást.

A tünetek kezelését az alábbi tevékenységek segíthetik:

 • Pihenés: próbálja a lehető legkevésbé terhelni lábait és derekát. 1-2 napos ágyban töltött pihenés óriási javulást eredményezhet
 • Fájdalomcsillapító gyógyszerek: a fájdalom enyhítésére alkalmazhat vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat és helyi fájdalomcsillapítókat, krémeket, kenőcsöket
 • Fizikoterápia: a megfelelő erősítő és nyújtó gyakorlatok rendszeres alkalmazása segíthetnek visszaállítani a gerinc természetes állapotát
 • Szteroid injekció: súlyosabb eseteknél kortizon szteroid injekciót javasolhat kezelőorvosa, ami rövid távú fájdalomcsillapítást okozhat a begyulladt idegek területén.

Összegzés

Az ágyéki gerincsérv tüneteinek kezelése a kezdeti szakaszban igen jól enyhítők akár otthoni praktikák segítségével is. Mindenképpen forduljon háziorvosához, ha rendszeresen visszatérő derékfájdalmaktól szenved, hiszen a megfelelő preventív tevékenység segítségével elkerülhető a műtéti beavatkozás!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Jacobsen-szindróma - Mit lehet tudni róla?

szo nov 20 , 2021
Mi az a Jacobsen-szindróma? A Jacobsen-szindróma egy ritka veleszületett állapot, amelyet a 11. kromoszóma több génjének deléciója okoz. Néha részleges 11q monoszómiának is nevezik. 100 000 újszülöttből körülbelül 1-nél fordul elő. A Jacobsen-szindróma gyakran a következőket okozza: A Jacobsen-szindróma az […]
jacobsen-szindróma

Ez is érdekelheti