Fogyasszunk zöld teát! – a zöld tea hatása szervezetünkre

Fogyasszunk zöld teát! – a zöld tea hatása szervezetünkre

A zöld tea hatása megkérdőjelezhetetlen szervezetünkre. Korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy jó szolgálatot nyújthat köhögéssel szemben is. Szinte az egyik legegészségesebb italként van számon tartva a világban, mégsem fogyasztják elegen a zöld teát.

Rengeteg antioxidánst és tápanyagot tartalmaz, amelyeknek hihetetlen pozitív hatásai lehetnek szervezünkre. Többet között javítja agyi aktivitásunkat, segít a fogyásban, csökkenti a rákos megbetegedések kialakulását és még számos további pozitív hatással rendelkezik.

Szeretné megismerni, hogy a zöld tea hatása hogyan javíthatja az Ön egészségét is? Íme a zöld tea 10 megdöbbentően egészséges hatása:

1. A zöld tea bioaktív vegyületeket tartalmaz, amely javíthatja az egészségét

A zöld tea nem csupán egy egyszerű ital, sokkal több annál. A tealevelekben található számtalan növényi vegyületből állítják elő azt a végső italt, amely nagy mennyiségben tartalmaz fontos tápanyagokat. A zöld tea gazdag polifenolokban, amelyek köztudottan ismertek gyulladáscsökkentő és rák megelőző hatásaikról.

A zöld tea tömegének körülbelül 30%-a polifenolt tartalmaz, beleértve nagy mennyiségben az EGCG nevű katechint is. A katechinek természetes antioxidánsok, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást és egyéb előnyöket is nyújtanak.

1. kép – Fogyasszunk zöld teát! – a zöld tea hatása szervezetünkre

Ezek az anyagok csökkenthetik a szabad gyökök képződését a testben, védik a sejteket és molekulákat a károsodástól. Ezekről a szabad gyökökről ismert, hogy szerepet játszanak az öregedésben és különféle betegségben is. Az EGCG (Epigallocatechin Gallate) a zöld tea egyik legerősebb és leghatásosabb vegyülete.

Különböző betegségek kezelésére tanulmányozták, és ez lehet a fő oka annak, hogy a zöld tea ilyen erős gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Fontos megjegyeznünk, hogy a zöld tea hatása akkor érvényesül igazán, ha megfelelő minőségű zöldteát vásárolunk. Mindig a természetes, magas minőségű zöld teákat keresse, mert ezek nyújtják a legtöbb előnyt.

2. A zöld tea segíti az agy működését, sőt még okosabbá is teheti

A zöld tea nem csupán abban segíthet, hogy könnyebben éber maradjon, de egyben segítheti az agyi működését is. Köztudott, hogy a zöld tea koffeint tartalmaz, ami stimulánsként van nyilvántartva. Kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy adag kávé és pont ez nyújtja a legnagyobb előnyt. A zöld tea hatása lehet az is, hogy ébren tartja az embert anélkül, hogy megtapasztalná a túl sok koffein negatív hatását.

Azt már tudjuk, hogy a koffein javítja az agyi funkciókat, a közérzetet, a memóriát és a reakcióidőt, de a zöld tea nem csupán koffeint tartalmaz, hanem l-theanine-t is. Az L-theanine egy aminosav, amely a koffeinnel kombinálva szinergia hatást hoz létre, így még erősebb módon javíthatják együtt agyunk működésének aktivitását. Kutatások kimutatták, hogy a zöld tea hatása sokkal eredményesebb lehet mint a kávéé, mert hatékonyabbá és energikusabbá tehet anélkül, hogy megtapasztalnánk bármilyen negatív hatást is.

3. A zöld tea javítja az anyagcserét és segíti a zsírégetést

Amennyiben Ön már nézelődött különböző zsírégető készítmények után, akkor abban biztos lehet, hogy szinte az összes készítmény tartalmazott zöld tea kivonatot. Nem véletlen, hisz a zöld tea hatása között megjelenik a felgyorsult anyagcsere és a fokozott zsírégetés is. Egy kutatás szerint azok a férfiak, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, közel 4%-al nőtt az energia felhasználásuk, így sokkal könnyebb volt számukra a fogyás.

További kutatások azt is megmutatták, hogy a rendszeres zöld tea fogyasztás közel 17%-kal javította a zsír oxidációt a szervezetben, ami szintén nagy szerepet játszhat a sikeres fogyasztásban. A koffein hatása pedig javíthatja a fizikai aktivitás minőségét is, fokozhatja az erőkifejtést. Ezek után nyilván nem is kérdés, hogy miért fogyasztanak az élsportolók is rendszeresen zöldteát.

4. A zöld tea antioxidánsai csökkenthetik a rákos megbetegedések kialakulását

A zöld tea hatása pozitívan hathat a rákos megbetegedésekkel szemben is, köszönhetően annak, hogy gazdag antioxidánsokban. Kutatások megmutatták, hogy azok a férfiak, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, sokkal kisebb eséllyel kapnak például prosztata rákot, amely az egyik leggyakoribb rákfajta a férfiak körében.

Hasonló a helyzet a hölgyek körében is: azok, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, sokkal kisebb eséllyel vannak kitéve a mellrák okozta tüneteknek és kockázatoknak. Itt fontos megjegyeznünk, hogy ha szeretné Ön is teljes mértékben megtapasztalni a zöld tea antioxidánsait, akkor nem érdemes a teájába tejet rakni, mivel a tej csökkenti az előbb említett hatást.

5. A zöld tea védi az agy egészéges állapotát, csökkenti az időskori megbetegedéseket

A zöld tea hatása egy életen át végig kísérheti az embert, ezért is érdemes a fiatal kortól kezdve egészen idős korig rendszeresen fogyasztani. A zöld tea többek között segíthet abban is, hogy csökkentheti az agy állapotának romlását az idősebbek körében. Ezen felül felveszi a küzdelmet az Alzheimer és a Parkinson kialakulásával szemben is.

6. A zöld tea javítja a szájhigiéniát, csökkenti a fertőzések kockázatát

Kutatások megmutatták, hogy a zöld tea hatása nagy mértékben javíthatja szervezetünk védekező mechanizmusát a különböző baktériumokkal és vírusokkal szemben. Kifejezetten jó szolgálatot nyújthat influenzás időszakokban, mivel képes elpusztítani az influenza vírusait is. Továbbá fontos szerepet játszhat a dentális higiéniában is, a zöld tea jellemzői között megjelenik, hogy sikeresen megszűntetheti a kellemetlen szájszagot is.

2. kép – A zöld tea szinte bármelyik szervünkre jótékony hatással bír

7. A zöld tea csökkentheti a 2-es típusú diabétesz kockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség világszerte több mint 400 millió embert érint. Kutatások eredményei alapján elmondhatjuk, hogy a zöld tea javíthatja a szervezet inzulin érzékenységét, továbbá csökkentheti a vércukor szintet is. Egy Japánban készült kutatás szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát 42%-al kisebb eséllyel alakult ki szervezetükben 2-es típusú cukorbetegség.   

8. A zöld tea csökkentheti a kardiovaszkuláris bajokat

A zöld tea hatása között megjelenik, hogy képes csökkenteni a kardiovaszkuláris problémák kialakulását is, például magas vérnyomást. Korábban említettük, hogy a zöld tea gazdag antioxidánsokban. Amikor ezek az antioxidánsok nagyobb mennyiségben a véráramba kerülnek, akkor pozitív hatást képesek kifejteni a szervezetre, többek között csökkentik az oxidációt. Egy kutatás szerint, azok akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát 31%-kal kisebb eséllyel szenvednek valamilyen kardiovaszkuláris betegségtől.

9. A zöld tea segíthet a fogyásban, csökkenti az elhízást

A táplálékkiegészítő gyártók már évek óta előszeretettel alkalmazzák a zöld tea jótékony hatását a különböző fogyókúrás tablettákban, és nem hiába. A zöld tea segítségével felgyorsítható az anyagcsere, segíthet a fogyásban a legkritikusabb területeken, illetve további segítséget nyújthat az esetlegesen visszatérő extra kilókkal szemben is.

10. A zöld tea segíthet, hogy tovább éljünk

A zöld tea hatása segíthet, hogy hosszabb, betegségek nélküli életet éljünk. Ha egy kicsit távolabb tekintünk a világban, nem hiába látjuk, hogy például a japán nők még 60 évesen is milyen fiatalosak, vagy hogy a japán férfiak még 90 éves korukban is aktív életet élnek. Japánban nem ritka, hogy az emberek akár napi 5 bögre zöld teát is elfogyasztanak, lehet hogy nekünk is érdemes lenne tőlük tanulnunk?

A zöld tea hatása megkérdőjelezhetetlen, ezt szerintünk eddig is nagyon sokan tudták. Próbáljon meg Ön is naponta legalább 2 pohár, magas minőségű zöld teát fogyasztani rendszeresen és 100%-ban biztos lehet benne, hogy a fent említett pozitív hatások egyikét biztosan megtapasztalja!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A légszomj okai és 5 egyszerű tipp a kezelésére

ked ápr 7 , 2020
A légszomj egy olyan kellemetlen állapot, amely megnehezíti a levegő teljes bejutását a tüdőbe. Ennek oka lehet akár szív- és tüdőprobléma is, azonban nem kell egyből a legrosszabbra gondolnunk. Néhány ember esetében a légszomj csak nagyon ritkán és rövid ideig […]
Légszomj okai

Ez is érdekelheti