9 figyelmeztető jel, ami a zsírmáj meglétét jelzi

A zsírmáj állapota akkora alakul ki, amikor a májunk zsírral telítődik, aminek következtében begyullad és megduzzad. Amennyiben a zsírmáj állapota nem kerül időben felfedezésre, úgy hosszútávon akár annyira sérülhet, hogy hegesedések alakulhatnak ki a máj felületén, aminek következtében a máj sejtjei nem lesznek képesek megtisztítani a test vérét. Ebből egyenesen következik, hogy a testünkben különböző méreganyagok fognak felhalmozódni, amik komoly egészségügyi károkat okozhatnak.

Sajnos világszerte az emberek közel 25%-ka érintett a zsírmáj állapotában, ami leginkább a nem megfelelően megválasztott élelmiszerek fogyasztásából következik. Az olyan élelmiszerek rendszeres fogyasztása mint az omega-6 növényi olajok, cukros üdítők vagy az alkohol mind-mind hozzájárulhat a máj egészségének romlásához.

Továbbá problémát jelenthetnek a különböző cukros szószok, gyógyszer illetve a vírusos fertőzések. A probléma csak tovább tetőzi, hogy a kezdődő zsírmáj állapotát a máj enzim vértesztek nem képesek kimutatni, csak kizárólag akkor, amikor a máj már jelentős mértékű sérülésen esett át.

Az elmondottak alapján különösen fontos megismerni a zsírmáj meglétére figyelemeztető jeleket, amiből cikkünkben most 9-et gyűjtöttünk össze, így ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, úgy mindenképpen érdemes lehet azonnali változtatásokat eszközölnöd az étrendedben!

1. Jobb oldali váll fájdalom

Amennyiben a jobb válladban rendszeresen tapasztalsz feszességet vagy fájdalmat, úgy akár az a kezdődő zsírmáj egyik árulkodó jele is lehet. Ez a fájdalom akár kisugározhat a nyak, áll vagy a lapocka területeire is. A májunk felelős az epe előállításáért, ami segíti a testünknek megemészteni az ételekből származó zsírokat. Amennyiben a májunk zsírral telítődik, úgy az epe besűrűsödhet, aminek következtében nem fog tudni kiürülni és gyulladásokat okozhat. Ez a gyulladás extra nyomást okozhat az egyik idegen, ami a testünk jobb oldalán fut végig, ami végső soron az említett fájdalmat okozhatja.  

2. Hasi zsír

Ha a hasad középső szakaszán nagy mennyiségű zsír halmozódik fel, úgy az nagy valószínűséggel a zsírmáj meglétének az egyik figyelmeztető jele lehet. Amikor a máj túlságosan bezsírosodik és már nincs elegendő hely a területén, úgy a zsír kénytelen olyan helyeken felhalmozódni mint a has területe zsigeri zsír formájában. A zsigeri zsír nagyon veszélyes, mivel képes megakadályozni a szerveink normál működését, illetve megemelheti a vérnyomást, ami akár szívrohamhoz is vezethet.

Nem minden zsírmájban érintett egyén esetében jelenik meg a hasi zsír, így ennek a tünetnek a hiánya még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vagyunk érintettek ebben az egészségügyi állapotban.

3. Jobb oldali borda fájdalom

A jobb oldali borda területén rendszeresen jelentkező fájdalom szintén a zsírmáj egyik árulkodó tünete lehet. Ez a fájdalomtípus abból következik, hogy túl sok zsír halmozódott fel a máj vagy az epehólagy területén. Jellemzően ez a fájdalomtípus ülőpozícióban jelentkezhet, ezért leginkább az irodai munkát végzők körében fordul elő gyakrabban.

9 figyelmeztető jel, ami a zsírmáj meglétét jelzi
1. kép – 9 figyelmeztető jel, ami a zsírmáj meglétét jelzi

4. Seprűvénák megjelenése

A seprűvénák vagy pókvénák megjelenése akár a zsírmáj jelenlétére is utalhat. A zsírmájban érintett személyek esetében általában magasabb az ösztrogénszint, mivel a máj nem képes megszabadulni a felesleges hormonmennyiségtől. A magasabb ösztrogénszint gyengíti a vénákat a testünkben, aminek következtében megjelenhetnek a pókhálóra emlékeztető vénaformák a bőrünkön. Ezeknek a formáknak jellemzően piros a közepe, amiből kiindulva tovább gyűrűznek a vénák.

5. Emlők megnagyobbodása

A férfi emlők megnagyobbodása vagy orvosi nyelven gynecomastia szintén a zsírmáj meglétének egy intő jele lehet, ami a felhalmozódott ösztrogén miatt alakulhat ki, aminek következtében a férfiak esetében női mellszövetek keletkezhetnek. Jellemzően ez a tünet a mellbimbók alatt jelenik meg először, illetve akár a mellbimbók fájdalmával is járhat érintés esetén.

6. Jobb láb duzzanat

Ha a jobb lábad duzzadtabb, mint a bal, úgy ez a zsírmáj meglétének az egyik legárulkodóbb jele lehet. Ha a duzzanatba nyomod az ujjaid, úgy azt veheted észre, hogy bemélyedés keletkezik benne, ami abból következik, hogy folyadékkal telített ez a terület.

7. Viszkető kezek vagy lábak

Amennyiben a májunkban túl sok zsír halmozódik fel, úgy az epe miatt a máj egészséges keringése felborul. Végső soron ez az epe kiszivároghat a bőr alá, aminek következtében viszkető érzést tapasztalhatsz a talpadban vagy a tenyeredben.

8. Pajzsmirigy alul működés

A pajzsmirigy alul működés állapota gyakran akár a zsírmáj meglétéhez is visszavezethető. A T4-nek nevezett pajzsmirigy hormon a májunkban kerülve T3 típusúvá alakul, azonban, ha májunk zsírral telített, akkor ez a transzformáció nem tud végbe menni, aminek következtében a pajzsmirigy működésünk lelassul és további problémáink lehetnek az anyagcserénkkel is.

9. Tartós letargia

A tartós letargia és fáradtság hátterében számtalan dolog meghúzódhat, azonban ha a májunkban túl sok zsír halmozódik fel vagy testünk nem képes elengedő epét kibocsátani, úgy a szervezetünk nem fog tudni elegendő mennyiségű zsírban oldódó vitamint felszívni, mint például az A, E, D vagy K-vitamin. Az említett vitaminok hiányában gyengének és fáradtnak érezhetjük magunkat.

A tünetek áttekintése után íme néhány jó tanács, ami segíthet elkerülni a zsírmáj megjelenését, illetve segíteni a máj regenerációját.

  • Kerüld az olyan növényi olajok fogyasztását, mint a kukoricaolaj, szójaolaj vagy a feldolgozott olíva olaj. A gyorsélelmiszerek nagyon gyakran ilyen típusú olajok felhasználásával készülnek, ezért is jobb döntés, ha Te magad főzöd meg ételeidet. Főzéseid során törekedj olyan természetes olajok használatára, mint az organikus kókuszolaj vagy extra szűz olíva olaj.
  • Alkalmazz étkezéseid előtt jó minőségű emésztő enzimeket, mint a betain hcl vagy pancreatin. Ezek az enzimek hozzájárulhatnak a máj hatékonyabb kiürüléséhez.
  • Limitáld a cukortartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztását, helyettük inkább válassz olyan természetes gyulladáscsökkentő ételeket, mint a keresztesvirágú zöldségek
  • Használj máriatövis kiegészítőket – a máriatövis rendszeres alkalmazása bizonyítottan segíthet méregteleníteni a májat.
  • Próbáld limitálni az étkezéseid és nassolásaid számát a nap folyamán. A cél, hogy hagyj elegendő időt a májadnak, hogy feldolgozza a szervezetbe kerülő zsírokat. Amennyiben lehetőséged van rá, úgy érdeme lehet kipróbálnod az időszakos böjtöt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A palástfű tea 5 elképesztő egészségügyi hatása

vas ápr 28 , 2024
A palástfű tea az egészség és jólét forrása, amely hosszú évszázadok óta fontos szerepet tölt be különböző kultúrákban és népek életében. Ez az ősi ital nemcsak ízével és aromájával bűvöli el az embereket, hanem számos egészségügyi előnyt is kínál, amelyeket […]
A palástfű tea 5 elképesztő egészségügyi hatása

Ez is érdekelheti