9 érdekes tény, amit nem tudtál a füledről

Hallásunk valószínűleg az egyik legfontosabb érzékszervünk a mindennapjaink során. Eltudnád képzelni, hogy egy olyan világban élj, ahol mindig síri csönd van? Napjainkban pont az ellenkezőjét tapasztaljuk. Világunk egyre hangosabbá és hangosabbá válik, így a füleink szerepe még értékesebbé válik.

Cikkünkben most 9 érdekes tényt mutatunk be az emberi füllel kapcsolatban, amik közül garantáltan nem ismertél néhányat!

1. Fül nélkül elveszítenénk az egyensúlyérzékünket

A belső fülben egy lenyűgöző labirintusszerű szerkezet található, amelyet vesztibuláris rendszerként ismerünk. Ez a rendszer három különböző folyadékkal és kis szőrsejtekkel teli csatornát tartalmaz, amelyek érzékelik fejünk le-fel, oldalról-oldalra, illetve a billenő mozgásait. Ezek a csatornák más-más szögben helyezkednek el, így agyunk jobban megtudja ítélni, hogy pontosan hogyan is mozgatjuk a fejünket.

A vesztibuláris rendszerből származó információk egyenesen az agyunkba jutnak, ahonnan továbbításra kerülnek olyan területekre, mint a szemünk, illetve izmaink. Ez a folyamat teszi számunkra lehetővé, hogy mindig stabilnak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat. Bizonyos esetekben azonban a különböző érzékszervek ellentmondásos információkat küldhetnek az agyunknak, ami olyan tüneteket okozhat, mint a szédülés vagy a hányinger. Ezért van az, hogy például egyesek tengeribetegek lesznek a hajókon vagy hányingerük lesz a hintázástól.

2. Füleink az életkorral folyamatosan növekednek

Biztosan Te is hallottad már, hogy a füleink és az orrunk folyamatosan növekszik életünk során. Ez részben igaz a fül esetében és részben hamis. A fülünk valóban nagyobb lesz ahogy idősödünk, azonban nem a növekedés folyamat miatt, hanem a természetes öregedés és a gravitáció kombinációjának köszönhetően.

3. Füleink öntisztulóak

A fülviasz vagy másnéven fülzsír abszolút nem higiénikus, ugye? Sajnos nincs jó megítélése a köztudatban, pedig a normál fülzsír termelés természetes és elengedhetetlen része a fülünknek, többek között olyan fontos szerepe van, mint a fülünk nedvességének fenntartása és védelme.

4. A füleink sosem alszanak

A füleink még akkor is 100%-ban hallják a körülöttünk lévő hangokat, amikor alszunk. Az agyunk felelős a körülöttünk lévő hangok feldolgozásáért és értelmezéséért, azonban alvás közben olyan idegi válaszokat generál, amelyek nem keltenek fel minket, kizárólag akkor, ha úgy értékeli, hogy azok relevánsak az ébredés szempontjából.

9 érdekes tény, amit nem tudtál a füledről
1.kép – 9 érdekes tény, amit nem tudtál a füledről

5. A fülekben olyan szőrszálak találhatóak, amelyek nem nőnek vissza

Itt most ne az egyszerű fülszőrre gondolj. A fülben megtalálhatóak olyan apró idegrostok vagy szőrsejtek, amelyek segítenek megőrizni az egyensúlyunkat és a hallásunkat. Ezek a szőrszálok azonban rendkívül érzékenyek, ha pedig megsérülnek, soha többé nem képesek visszanőni, pontosan ezért nem tudjuk javítani a hallásunkat. Ezek a sérülések többnyire olyan dolgokból következhetnek, mint a természetes öregedés, a hangsugárzás vagy a fülfertőzések.

6. Fülünk segít szabályozni a nyomásváltozást

Gondolkodtál már azon, hogy a repülőgépen mitől hallasz pattogó hangot a füledben? A hallócsövünk egy olyan csatorna, amely összeköti középfül elülső falát az orrgarattal. Ez a hallócső többek között segít megőrizni a légnyomás egyenlőséget a dobhártya mindkét oldalán, ami azt biztosítja, hogy a nyomás ne növekedjen, még akkor sem, ha a környezetünkben az megváltozik.

Az említett pattogó hangot pedig az okozza, hogy a hallócsövek kinyílnak annak érdekében, hogy csökkentsék a nyelés közbeni nyomást, ami kiegyenlíti végül a fülünkön belüli és kívüli nyomásokat.

7. A fülünk az orrunkhoz és a torkunkhoz is csatlakozik

Ez a tény igazolja, hogy miért léteznek fül-orr gégészek, mivel ők a fül-orr-torok rendszerét egy nagy egésznek tekintik. Ez a hármas rendszer annyira együtt működik, hogy előfordulhatnak olyan esetek, amikor például egy torokfertőzés kihatással lehet a fülünk állapotára is.

8. A halláskárosodás kognitív hanyatlást okozhat

Egy új kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a halláskárosodás kockázati tényezője lehet a demencia megjelenésének. Sőt, az is bizonyításra került, hogy már a mérsékelt halláskárosodás is akár háromszorosára növelheti az említett állapot kialakulásának kockázatát.

Ennek az lehet az oka, hogy a halláskárosodás csökkenti a mentális stimulációt és akár elszigeteltséghez és depresszióhoz is vezethet, amik mind-mind hozzájárulhatnak a kognitív képességek felgyorsult hanyatlásához.

9. Okkal van két fülünk

Gondolkoztál már azon, hogy miért is van két fülünk? A két fülre azért van szükségünk, hogy kiderítsük, pontosan melyik irányból jönnek a hangok. Ezt magyarázza az a tény is, hogy az egyik fülben történő halláskárosodás akár a másik, egészséges fülre is kihatással lehet.

Esetleg Te további több érdekes tényt is ismersz a fülünkkel kapcsolatban? Ha igen, akkor nyugodtan írd meg őket kommentbe!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

MSM hatása – így segíthet a metil-szulfonil-metán kombináció!

sze febr 7 , 2024
Hogyan nyilvánul meg az MSM hatása és ponotsan mi is az? Az utóbbi évtizedekben az egészségügy és az életmód terén az érdeklődés kiterjedt olyan természetes kiegészítőkre, amelyek hozzájárulhatnak az egészség fenntartásához és az életminőség javításához. Az egyik ilyen jelentős összetevő, […]
MSM hatása – így segíthet a metil-szulfonil-metán kombináció!

Ez is érdekelheti