8 figyelmeztető jel, hogy alacsony a véroxigénszinted

Vajon milyen tünetek jelezhetik az alacsony véroxigénszint meglétét? A lélegzés folyamata során a levegőből oxigént szerzünk, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy életben maradjunk. A belélegzett oxigén ezt követően a vörösvértestekhez kerül, amelyek elszállítják az oxigént a sejtekhez, szervekhez és az izmokhoz. A megfelelő mennyiségű oxigén nélkül a sejtjeink nem lesznek képesek előállítani a testünk számára szükséges energiát, aminek végső soron akár testi tünetei is lehetnek.

Sajnos az emberek túlnyomó többsége nem foglalkozik a véroxigénszintjével, valamint az által okozott tüneteket inkább valami másnak tulajdonítja. Mielőtt azonban megismernénk az alacsony véroxigénszint figyelemeztető jeleit, érdemes lehet megértenénk, hogy mi miatt is alakulhat ki ez az állapot.

A leggyakoribb ok, amiért kialakulhat az alacsony véroxigénszint, az a tüdővel kapcsolatos egészségügyi állapot. Ilyen betegségek lehetnek például az asztma, hörghurut, tüdőtágulás vagy a tüdőgyulladás. További okok közé sorolható még a rendszeres dohányzás, ami bizonyítottan csökkentheti a testünk véroxigén tárolási kapacitását, illetve a magas kortizolszint, aminek köszönhetően felborul a testünkben az egyensúly az oxigén és a szén-dioxid között.

Végül, de nem utolsósorban olyan tényezők is szerepet játszhatnak az alacsony véroxigénszintén kialakulásában, mint az alvászavarok, a túl sok cukor fogyasztása vagy bizonyos vitaminok hiánya. Legsúlyosabb esetekben a kezeletlen, tartósan fennálló alacsony véroxigénszint hypoxiához, vagy másnéven oxigénhiányos állapothoz vezethet, ami komoly károsodásokat okozhat a szerveinkben.

Amennyiben egészségesek vagyunk, úgy az oxigénszint mérő által mért érték 95-100% között lesz, 92% alatti érték pedig már mindenképpen valamilyen problémát jelez.

Most, hogy áttekintettük az alacsony véroxigénszint kialakulásának okait lássuk a 8 figyelmeztető jelet, ami jelezheti ennek az állapotnak a meglétét.

1. Légszomj

Amennyiben testünkben nem áll rendelkezésre elegendő oxigén, úgy folyamatosan azt érezhetjük, hogy nem kapunk elég levegőt. A tünetek között megjelenhet a mellkasban jelentkező feszülő érzés, illetve a rendszeres sóhajtozás. Ezek a tünetek a vér savassága miatt alakulhatnak ki, aminek következtében nem fogja tudni megfelelően szállítani az oxigént a testünkben.

2. Szédülés és gyengeség

Az alacsony véroxigénszint további jól ismert tünetei között megjelenik a szédülés és a gyengeség is. Ezek a tünetek akár alacsony intenzitású testmozgást követően is jelentkezhetnek, illetve akkor, ha hirtelen állunk fel. A szédülés és gyengeség mellé társulhat még az egyensúly hiányán az érzése, valamint a pillanatokra jelentkező elsötétedés a látásunkban.

3. Szapora szívverés

Egy átlagos, egészséges ember szíve percenként 60-100 között ver. Amennyiben a szívverésed pihenő helyzetben is magasabb, mint az említett tartomány vagy rendszeresen érzed fekvő helyzetben, úgy akár ezek a tünetek az alacsony véroxigénszint meglétét is jelezhetik. Ez azért alakulhat ki, mivel a szívünk igyekszik keményebben dolgozni annak érdekében, hogy eljuttassa a szükséges oxigénmennyiséget a testünk minden pontjára.

8 figyelmeztető jel, hogy alacsony a véroxigénszinted
1. kép – 8 figyelmeztető jel, hogy alacsony a véroxigénszinted

4. Izomgörcsök és mellkasi fájdalom

A rendszeresen fellépő izomgörcsök, valamint a mellkasi fájdalom, mind-mind azt jelezheti, hogy nem áll elegendő oxigén rendelkezésre a testünkben. Ilyen esetekben mindenképpen jó ötlet lehet több, elektrolit ásványi anyagot fogyasztanunk, mint az E-vitamin vagy a B-vitamin, mivel ezek segíthetnek oxigenziálni a vérünket.

5. Nehézlábérzés

Amennyiben úgy érzed, hogy rövid lépcsőzések során szinte azonnal levegőért kell kapkodnod, úgy akár az alacsony véroxigénszint állapotában is érintett lehetsz. A levegő hiányának érzéséhez kapcsolódhat még a vádliban és a combokban jelentkező nehézérzés, ami amiatt jelentkezhet, hogy a lépcsőzéshez szükséges izmok nem kapják meg a szükséges oxigénmennyiséget. Ezt a típusú problémát gyakran okozhatja C, illetve E-vitamin hiány tartós megléte.

6. Törékeny, repedezett körmök

Vess egy pillantást körmeidre – simának látod a felületüket és rózsaszínnek? Amennyiben a válaszod igen, úgy ez egy jó indikátor, hogy egészséges vagy. Viszont ha a körmeid sápadtak, és a tetejükön egy vastagabb rózsaszín csíkot látsz, úgy ez akár az anémia állapotát is jelezheti, miszerint nem áll rendelkezésre elegendő hemoglobin a véredben. Sőt, amennyiben a körmeid nagyon töredezettek, úgy ez akár a bennük megjelenő idegsérüléseket is jelezhetik, ami már egy súlyosabb tünete az oxigénhiányos állapotnak.

7. Kékes árnyalat a bőr felületén

Ritkább esetekben a bőr felülete vagy az ajkaink kékes árnyalatúvá válhatnak. Ezt az állapotot cianózisnak nevezzük, aminek következében a bőr vagy a nyálkahártya kék, illetve lila elszíneződése tapasztalható, ami a tartósan fennálló alacsony véroxigénszint következménye. Ezek a tünetek általában hirtelen jelentkeznek és társulhat hozzájuk légszomj is. Amennyiben ezt az állapotot tapasztalod, úgy azonnal fordulj orvoshoz!

8. Zavartság

Amennyiben az agyunk nem kap elegendő oxigént, úgy zavartnak, letargikusnak, fáradtnak és ingerültnek érezhetjük magunkat. Gyakran ezek a tünetek a B1-vitamin hiánya miatt alakulhatnak ki, ami jellemzően a túl sok cukor és finomított szénhidrát fogyasztása miatt jelentkezhet.

Végül, íme néhány jó tanács, ami neked is segíthet felturbózni az véroxigénszintedet.

  • Fogyassz hem-vasban gazdag ételek. A hem vas az állati eredetű élelmiszerekben megtalálható, mint például máj, marhahús vagy a kagylófélék. Ráadásul ezek az élelmiszerek még B12-vitaminban is gazdagok, ami a vassal együttműködve hatékonyan növelheti a vörösvérsejtjeid számát, aminek köszönhetően tested több oxigént lesz képe tárolni.
  • Kerüld a cukros, finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszerek fogyasztását. Ezek az élelmiszerek jelentősen lemeríthetik a testünkben megtalálható antioxidáns készleteket, aminek köszönhetően a vérünk savasabbá válhat és nem lesz képes hatékonyan szállítani az oxigént.
  • Fogyassz E-vitamin-ban gazdag élelmiszereket, mint avokádó, napraforgó mag és extraszűz olíva olaj vagy a zöldleveles zöldségek. Ezek az élelmiszerek természetükből fakadóan segíthetnek hatékonyan támogatni szíved egészségét.
  • Igyekezz minél többször sétálni a szabadban, alkalmanként legalább 30 percig.
  • Fogyassz minél több bogyófélét, mint az áfonya, málna vagy a szeder. Ezek a bogyók elképesztő mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, amelyek hatékonyan megemelhetik a véroxigén szinted.
  • Fordíts kellő figyelmet a megfelelő hidratációra. Igyekezz 20 kilogrammonként legalább 1 liter vizet elfogyasztani a nap folyamán.
  • Próbálj ki valamilyen légzőgyakorlatot és alkalmazd minden nap. Amennyiben nem rendelkezel ilyen téren tapasztalattal, úgy javasoljuk, hogy tekintsd meg a Wim-Hof féle irányított légzésmeditációt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Bodza tea hatása – 6 mód, ahogyan egészséged támogatja

szo jún 22 , 2024
Vajon hogyan nyilvánul meg a bodza tea hatása egészségünk tekintetében? A bodza, tudományos nevén Sambucus, egy régi, sokoldalú növény, amely szerte a világon hosszú ideje használatos gyógyászati célokra. Különösen az európai fekete bodza (Sambucus nigra) gyümölcseit és virágait értékelik magas […]
Bodza tea hatása – 6 mód, ahogyan egészséged támogatja

Ez is érdekelheti