Ananászlé hatása – ezért érdemes rendszeresen fogyasztanod!

Az ananászlé hatása közel sem annyira ismert, mint más, népszerű italoké például a zöld teáé vagy cékláé. Pedig az ananászlében sokkal több van, mint ahogy elsőre gondolnánk és mindenképpen érdemes megismerni az egészségünkre gyakorolt hatásait is.

Az ananász leginkább Dél-Amerikában őshonos és olyan országokban termesztik túlnyomóan, mint Thaiföld, Indonézia, Malajzia Kenya, India vagy Kína. Sok kultúrában a hagyományos népi orvoslásban is szerepet kap, a gyümölcsöt és annak levét is különféle betegségek megelőzésére és kezelésére használják.

Cikkünkben most 8 egészségügyi előnyt mutatunk be, amit az ananaszlé hatása okozhat!

1. Rendkívül gazdag tápanyagokban

Egy 2.5 dl frissen facsart ananászlé az alábbi tápanyagok bevitelét biztosítja:

Kalória: 132

Fehérje: kevesebb, mint 1 gramm

Zsír: kevesebb, mint 1 gramm

Szénhidrát: 33 gramm

Cukor: 25 gramm

Rost: kevesebb, mint 1 gramm

Mangán: a napi érték 55%-a

Réz: a napi érték 19%-a

B6-vitamin: a napi érték 15%-a

C-vitamin: a napi érték 100%-a

Tiamin: a napi érték 12%-a

Folsav: a napi érték 11%-a

Kálium: a napi érték 7%-a

Magnézium: a napi érték 7%-a

Az ananászlé különösen gazdag magánban, rézben illetve B6 és C-vitaminokban is. Ezek a tápanyagok már önmagukban is fontos szerepet játszanak a csontok egészségében, az immunitásban, a sebgyógyulásban és az energiatermelésben is.

2. Tovább jótékony vegyületeket is tartalmaz

Amellett, hogy az ananászlé igen gazdag vitaminokban és ásványianyagokban még jó forrása lehet az antioxidánsoknak is, amelyek olyan jótékony vegyületek, amik segítenek megőrizni a szervezet egészségét.

Az antioxidáns ételek rendszeres fogyasztása segíthetnek semlegesíteni az úgynevezett szabad gyököket, amelyek olyan tényezők miatt halmozódhatnak fel a szervezetben, mint a rendszeres stressz, az egészségtelen táplálkozás.

Ananaszlé hatása – 8 elképesztő előny, amiért érdemes fogyasztani!
1. kép – Ananaszlé hatása – 8 elképesztő előny, amiért érdemes fogyasztani!

Nem utolsó sorban az ananászlé bromelaint is tartalmaz, amely olyan enzimek csoportja, amelyek olyan egészségügyi előnyökkel járnak, mint például a gyulladás csökkentése, a jobb emésztés elősegítése és az erősebb immunitás aktiválása.

3. Csökkentheti a gyulladások mértékét

Az ananászlé hatása többek között a gyulladáscsökkentés területén is megnyilvánulhat, ami nagyrészt a bromelain tartalmának köszönhető. A jelen tanulmányok alapján a kutatók úgy gondolják, hogy a bromelain legalább olyan hatékony lehet a gyulladáscsökkentés területén, mint a szteroid alapú szerek, csak sokkal kevesebb mellékhatással.

További tanulmányok pedig egyre jobban megerősítik, hogy a bromelain akár segíthet megelőzni a különböző sportsérüléseket, a reumás ízületi gyulladásokat vagy a térdízületi gyulladásokat és fájdalmakat is.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a felsorolt kutatások még igen kezdetleges fázisban vannak, így mindenképpen további vizsgálatokra lesz szükség az ananászlé gyulladáscsökkentő hatásával kapcsolatban, azonban a kezdeti eredmények rendkívül biztatóak.

4. Erősítheti a szervezet immunitását

Az ananászlé akár az erősebb immunrendszer kialakulásához is hozzájárulhat. Hasonlóan a gyulladáscsökkentő hatásához, a bromelain akár képes lehet az immunitást is fokozni a szervezetben. Például, a bromelain javíthatja az olyan fertőzésekből történő felépülést, mint a tüdőgyulladás vagy arcüreggyulladás.

Hasonlóan a gyulladáscsökkenő hatáshoz, itt is további kutatásra lesz szükség, hogy teljes bizonyosággal kijelenthessük az ananászlé immunerősítő tulajdonságát.

5. Javíthatja az emésztést

Az ananászlében lévő enzimek proteázként működnek. A proteázok segítenek a fehérjék kisebb alegységekre, például aminosavakra és kis peptidekre történő lebontásában, amelyek ezután könnyebben felszívódnak a belekben.

A bromelain, az ananászlében található enzimek csoportja, különösen segíthet javítani az emésztést azoknál az embereknél, akiknek a hasnyálmirigye nem tud elegendő emésztőenzimet termelni – ezt az állapotot nevezik hasnyálmirigy elégtelenségnek.

Továbbá a rendelkezésre álló kutatások megerősítették, hogy a bromelain segíthet megvédeni a bélrendszert a káros, hasmenést okozó baktériumoktól, mint például az E. coli és a V. cholera. Sőt, ez még nem minden – a bromelain akár a belekben előforduló gyulladások csökkentésére is képes, amely különösen fontos lehet az olyan betegségek esetében mint a Crohn vagy a fekélyes vastagbélgyulladás.

6. Javíthatja a szív egészségét

Az ananászlé hatása nem kizárólag az immunitásra, emésztésre vagy gyulladáscsökkentésre korlátozódik. A bromelain még a szív egészségének megőrzésében is szerepet játszhat, mivel csökkentheti a magas vérnyomást valamint minimalizálhatja az angina pectoris és az átmeneti ischaemiás rohamok súlyosságát is.

7. Segíthet bizonyos rákos betegségek leküzdésében

Szintén az ananászlében megtalálható bromelain vegyületnek köszönhetően, akár hatékonyan segíthet a különböző rákos megbetegedések kezelésében is. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a bromelain segíthet megelőzni a daganatok kialakulását, csökkentheti azok méretét, vagy akár rákos sejtek pusztulását is okozhatja.

8. Csökkentheti az asztma okozta tüneteket

Az ananászlé az asztmával kapcsolatos tünetek enyhítésében is segítséget nyújthat gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően. Továbbá magas C-vitamin tartalma előnyös lehet a hörgőszűkület csökkentésében is.

Összegzés

Az ananászlé hatása megkérdőjelezhetetlen az emberi szervezet számára, így rendszeres fogyasztása mindenki számára ajánlott, aki szeretne valamilyen pluszt tenni egészsége érdekében. Fontos megjegyezni, hogy a cikkben felsorolt jótékony hatások kizárólag akkor élvezhetők, ha frissen facsart ananász levet fogyasztunk, sajnos a dobozos italok nagy része nem rendelkezik a megfelelő tápanyagmennyiséggel.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Rostban gazdag ételek – 15 tökéletes jelölt a választáshoz!

sze júl 6 , 2022
A rostban gazdag ételek fogyasztása különösen ajánlott, mivel a rostok hihetetlenül fontosak az emberi szervezet számára. Többek között emésztetlenül hagyja a gyomrot, és a vastagbélbe kerül, ahol jótékony baktériumokat táplál, amelyek pozitívan támogathatják a testet. Bizonyos típusú rostok akár elősegíthetik […]
Rostban gazdag ételek – 15 tökéletes jelölt a választáshoz!

Ez is érdekelheti