Hársafavirág tea hatása – ezért érdemes fogyasztanod!

A hársfavirág tea hatása már a régmúltban is ismert volt, előszeretettel alkalmazták a népi gyógyászatban és különböző kultúrákban. Hasznos lehet magas vérnyomás enyhítésére, szorongás csillapítására vagy az emésztés javítására.

A hársfavirág tea elkészítése során a növény virágait, leveleit és gyökerét megfőzik és átitatják. Cikkünkben most a hársfavirág tea 7 meglepő egészségügyi előnyét mutatjuk be.

  1. Elősegítheti a relaxálását, ellazulást

Egy csésze meleg tea csöndben és nyugodtan történő elfogyasztása már önmagában is segíthet a kikapcsolódásban. A jelen kutatások alapján a hársfavirág tea valóban segíthet csökkenteni a szorongás okozta kellemetlen tüneteket, miközben elősegítheti a relaxációs állapot kialakulását is.

A tea nyugtató hatása mögött az a tény állhat, hogy a hársfa az úgynevezett gaba-amino-sav (GABA) vegyület hatását képes utánozni, ami az agyban megtalálható anyag és meggátolja az emberi idegrendszer ingerlékenységét.

  • Segíthet a gyulladások leküzdésében

A hársfavirág tea hatása a fekete köményhez hasonlóan akár a különböző gyulladások tüneteit is enyhítheti. A krónikus gyulladások olyan betegségekért lehetnek felelősek, mint a rákos megbetegedések vagy a 2-es típusú cukorbetegség.

A hársfavirágban megtalálható antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek leküzdhetik az említett gyulladásos állapotokat, sőt akár csökkenthetik a betegségek kialakulását is. Fontos azonban megemlíteni, hogy a hársfatea antioxidáns tartalmát elkészítési módja és a márkája is nagyban befolyásolja, így mindenképpen érdemes olyan teát választani, ahol a gyártó igazolni tudja az antioxidánsok meglétét.

  • Csökkentheti az enyhe fájdalmakat

A krónikus fájdalmak különböző típusai emberek millióit érinti világszerte. Egy 2016-os kutatás alapján csak az Egyesült Államokban élő felnőttek 20%-a tapasztal rendszeresen valamilyen krónikus fájdalmat. Az ilyen típusú fájdalmak enyhítésének egyik természetes módja lehet a hársfavirág tea rendszeres fogyasztás.

7 meglepő egészségügyi tulajdonság, amit a hársfavirág tea hatása adhat
1. kép – 7 meglepő egészségügyi tulajdonság, amit a hársfavirág tea hatása adhat

A hársfatea ugyanis nem csupán gyulladáscsökkentő, de fájdalomcsillapító hatással is bírhat. Természetesen a kívánt hatás elérése személyeként nagyban eltérhet, egyeseknek akár 1 pohár tea is elég lehet, hogy érezzék a tea jótékony hatását, míg másoknak több csészére is szükség lehet.

  • Vízhajtó hatása lehet

A hársfa belső kérgében olyan vegyületek találhatók, amelyek vizelethajtó és izzasztó hatással bírhatnak. A vizelethajtók olyan anyagok, amelyek arra ösztönzik a szervezetet, hogy több folyadékot ürítsen ki, míg az izzasztók segíthetik a verejtékezést.

A hársfa teát e hatásai miatt a népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazzák megfázás tüneteinek enyhítésére. Az említett hatásokat a hársfavirágban megtalálható olyan vegyületek okozzák, mint a kvercetinnek, a kaempferolnak és a p-kumársav.

  • Csökkentheti a vérnyomást

A hársfa tea egyes növényi összetevőiről, például a tilirozidról, a rutozidról és a klorogénsavról azt gondolják a kutatók jelenleg, hogy csökkentik a vérnyomást. Egy egereken végzett kutatás igazolta, hogy a teában található tilirozid vegyület pozitív hatással lehet a szív kalciumcsatornáira, amelyek szerepet játszanak a szív izomösszehúzódásaiban.

A hársfavirág e hatása segíthet megérteni, hogy miért is alkalmazzák a népi gyógyászatban a magas vérnyomása tünetinek enyhítésére, azonban további kutatásokra lesz szükség a hatás teljes körű megismeréshez.

  • Segíthet az elalvásban

Az orvosi citromfű teához hasonlóan, akár a hársfavirág tea is segíthet az elalvásban. Nyugtató hatásának köszönhetően tökéletes relaxációs eszközként jelenthet meg, elősegíthet az elalváshoz szükséges ellazulást.

  • Nyugtathatja az emésztőrendszert

Minden forró teához hasonlóan, a hársfavirág tea is gyengéd melegséget és hidratálást okozhat a gyomornak. Mindkettő megnyugtatja az emésztőrendszert, mivel a víz elősegítheti az élelmiszerek áthaladását a belekben.

A tea e hatásával kapcsolatban is további kutatásokra lesz szükség, jelenleg nincs konkrét bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy a teában megtalálható vegyületek valóban megnyugtathatják az irritált emésztőrendszert.

Összegzés

A hársfavirág tea rendszeres fogyasztás mindenképpen jó ötlet lehet, ha Ön is szeretne jobban aludni vagy ellazulni, esetleg rendszeres enyhe, fájdalmakkal szembesül. Fontos azonban megemlíteni, hogy az ilyen típusú gyógyteák hosszútávú, rendszeres fogyasztása semmilyen körülmények között sem ajánlott, mivel akár egészségügyi problémákat is okozhatnak. Minden esetben konzultáljon háziorvosával a tea kúraszerű használata előtt a biztonságos fogyasztás érdekében!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Klór kiütés - Kezelése és megelőzése

szo jún 4 , 2022
Mi az a klór kiütés? A klór egy olyan elem, amelyet a medencetulajdonosok a víz fertőtlenítésére használnak, így biztonságosabbá téve a vízben való úszást vagy a pezsgőfürdőbe való beszállást. Erőteljes fertőtlenítő képességének köszönhetően a tisztítóoldatokhoz is adják. Bár a klórnak […]
klór kiütés

Ez is érdekelheti