Bodza – 7 Egészségünkre Gyakorolt Jótékony Hatása

A bodza egy igazán különleges és finom gyümölcs, Európában leginkább a fekete bodza a legismertebb fajtája. A történelem során már sokan felismerték gyógyító és egészégünkre gyakorolt pozitív tulajdonságait, mai napi rendszeresen megjelenik a természetgyógyászatban.

Cikkünkben, most a bodza 7 jótékony egészségünkre gyakorolt hatása kerül bemutatásra.

1. Erősíti az immunrendszert

A bodza egyedülálló és kimagasló antioxidáns tartalma kiváló immunerősítő képességet biztosít. Rendszeres alkalmazása például javíthatja szervezetünk immunválaszát, amikor idegen betolakodók jelennek meg a testünkben.

Sőt, a bodzában megtalálható antocianinok felelősek az influenzavírus szaporodásért is. Ebből kifolyólag, a bodza fogyasztása segíthet csökkenteni az influenza lefolyásának időtartamát illetve tüneteinek mértékét és akár légúti fertőzések esetében is segítséget nyújthat.

Nem utolsó sorban igen friss tanulmányok pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a bodza akár természetes kezelési lehetőségként jelenhet meg a COVID tüneteket okozó SARS-CoV-2 vírussal szemben. Ennek az lehet az alapja, hogy a vírus felborítja a szervezet citokin egyensúlyát, azonban a bodzában megtalálható vegyületek citokin ellenes hatása ezt a folyamatot visszafordíthatja.

2. Csökkentheti a gyulladásokat

A szabad gyökök felhalmozódása szervezetünkben az úgynevezett oxidatív stressz állapotához vezethet. Ez az állapot csökkenti a rendelkezésre álló antioxidáns mennyiséget és idő előtti sejthalált okozhat. Jó hír azonban, hogy a bodzában megtalálható antioxidánsok segítik a káros molekulák eltávolítását a szervezetből. Ezt a gyulladáscsökkentő tulajdonságát peidg leginkább az antocianinoknak és a flavonoidoknak köszönheti.

Bodza – 7 Egészségünkre Gyakorolt Jótékony Hatása
1. kép – A bodza hatása még a gyulladáscsökkentés területén is megnyilvánulhat

Gyulladáscsökkentő tulajdonsága akár az allergia kezelésében is szerepet játszhat. A gyulladások csökkenése többek között csökkent allergiás reakciókhoz vezethet, így hatékonyan enyhítheti az allergia, asztma vagy egyéb légúti megbetegedések mértékét.

3. Támogatja az emésztést

A már korábban említett antocianinok még a bélrendszer baktériumainak egészséges fenntartásában is segítséget nyújthatnak. Többek között csökkentheti a rossz baktériumok növekedésének sebességét és immunerősítő tulajdonsága szintén hozzájárul az egészséges bélrendszer működéséhez.

Kifejezetten előnyös lehet azok számára, akik irritábilis bél szindrómától (IBS) vagy székrekedéstől szenvednek, mivel a bodza magas antioxidáns és rosttartalma javíthatja a székletüresítést, rendszeresebbé teheti székelést.

4. Javítja a szív egészégét

A bodza szív és érrendszere gyakorolt jótékony hatását már több kutatás is igazolta az elmúlt években. Különösen előnyös lehet a magas vérnyomástól szenvedők számára, mivel képes ellazítani az erek endothel bélését, ami javíthatja a vérnyomás szabályozását. Továbbá magas polifenol tartalmáról már több alkalommal is bebizonyították, hogy hatékonyan mérsékelheti a vérnyomást.

Előnyként említhető még meg, hogy a bodzában megtalálható szterolok akár a koleszterint csökkentésében is szerepet játszhatnak. Ezek a szterolok képesek korlátozni a koleszterin felszívódását a szervezetben, így csökkentve az úgynevezett LDL vagyis rossz koleszterin szintet és javítva a HDL-LDL arányát.

5. Csökkentheti a vércukorszintet

A bodza magas polifenol tartalma hozzájárulhat az egészséges vércukorszint fenntartásához. Magas antioxidáns tartalma már önmagában is hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez. Végezetül az is elmondható, hogy a bodza még az inzulinérzékenység helyreállításában is segítséget nyújthat.

6. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik

Úgy tűnik, hogy a nyugati egészségügy egyik legnagyobb problémáját a krónikus oxidatív stressz állapota okozza, amit a szervezetben a szabad gyökök és az antioxidánsok felborult egyensúlya eredményezi.

Amennyiben ez az állapot tartósan fennáll, úgy sejtkárosdás és daganatképződés is megjelenhet a szervezetben. A bodza magas antioxidáns tartalma jelentősen hozzájárulhat a már említett egyensúly megőrzéséhez, éppen ezért gondolják úgy a kutatóvilágban, hogy akár a különböző rákos megbetegedések megelőzésében is kulcsfontosságú szerepet játszhat.

7. Javíthatja a bőr egészségét

A bodzának számtalan felhasználási formája jelent meg az elmúlt években a bőr egészségének megőrzésére. Képes csökkenteni a különböző sötét foltokat, a pattanások és a ráncok megjelenését sőt, rendszeres használata tisztább arcbőrt és akár dúsabb hajat is eredményezhet. További előnyként említhető meg az is, hogy potenciálisan megjelenhet a különböző gyulladásos bőrbetegségek kezelésénél.

Összegzés

A bodza szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása több területen is megjelenhet. Természetes immunerősítő, hatékonyan veheti fel a küzdelmet a krónikus betegségekkel szemben és nem utolsó sorban javíthatja bőrünk egészségét és szívünk számára is védelmet biztosíthat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>Izlandi zuzmó – mit kell tudni róla?</strong>

csü dec 15 , 2022
Hazánkban leginkább izlandi zuzmó néven ismert, azonban sok helyen inkább izlandi mohának hívják. A zuzmók algából és gombákból állnak, amelyek kölcsönösen segítik is támogatják egymást, így felerősítve jótékony tulajdonságaikat. A témában kutatók úgy gondolják, hogy az izlandi moha a legelső […]
Izlandi zuzmó – mit kell tudni róla?

Ez is érdekelheti