6 lehetséges ok, ami megoldás lehet fáradtság ellen

Ha úgy érzed hogy kevés az energiád vagy állandóan fáradt vagy akkor tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. A fáradtság ellen számtalan módszer létezik napjainkban, azonban sajnos sok esetben ezek a lehetőségek kizárólag átmeneti megoldást jelentenek.

A krónikus fáradtság szinte népbetegséggé nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben és már egyre gyakrabban jelenik meg a 20-30 évesek körében is. Egy 2020-as kutatás alapján a 18 év feletti lakosság közel 67%-a számolt be arról, hogy rendszeresen úgy érzik, hogy nincs elegendő energiájuk és tartós fáradtságtól szenvednek.

Jó hír azonban, hogy a fáradtság ellen léteznek már kutatások által bebizonyított kezelési lehetőségek, amelyek nagy része az életmódbeli változtatásból fakad.

Cikkünkben, most 6 lehetséges okot mutatunk be, amik akár a Te fáradtságod mögött is meghúzódhatnak!

1. Nem megfelelő mennyiségű, pihentető alvás

Az alvás elengedhetetlen az általános jó egészséghez és közérzethez, azonban nagyon sokan inkább problémaként tekintenek rá. Alvás közben a szervezet számos kritikus folyamatot hajt végre, beleértve a fontos növekedési hormonok felszabadítását, valamint a sejtek helyreállítását és regenerálódását. Ezek a folyamatok teszik lehetővé, hogy reggel felfrissülten és energikusan ébredjünk egy kiadós pihentető alvás után.

Itt fontos megemlíteni, hogy az alvás kizárólag akkor válik pihentetővé ha az megszakítások nélkül történik meg. Az alvás alapvetően 3 különböző szakaszra bontható fel és fontos, hogy az agyunk a szakaszokon gördülékenyen tudjon átmenni. Amennyiben ez nem valósul meg, úgy nagyon könnyen úgy érezhetjük reggel, hogy szinte egy percet sem aludtunk.

Pihentető alvás fáradtság ellen
1. kép – A fáradtság ellen az egyik legjobb megoldás a pihentető, rendszeres alvás

Továbbá az alvási idő mennyisége is kiemelten fontos az alvás minőségére nézve. A fáradtság ellen az egyik legjobb megoldás ha legalább 7 órát alszunk egy huzamba. Természetesen ez a szám egyénenként eltérő lehet, azonban az emberek többségének 6 és 8 óra közötti alvásra van szüksége egészségük megőrzéséhez.

Annak ellenére, hogy tisztában vagyunk az alvás fontosságával mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. Ha szeretnél pihentető alvásban részesülni, akkor az alábbi lehetőségek lehetnek a segítségedre:

 • 1 órával elalvás előtt már ne nézz TV-t illetve ne bámuld a telefonod kijelzőjét
 • próbálj teljes csöndben és sötétségben aludni
 • ha lehetőséged van akkor csökkentsd szobád hőmérsékletet 1-2 Celsius fokkal
 • próbálj minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni és felkelni.

2. Tápanyaghiány

Bizonyos tápanyagok hiányának pótlása szinte azonnal megoldást nyújthat a fáradtság ellen. Ezek a tápanyagok és vitaminok annyira fontos szerepet játszanak, hogy akár akkor is fáradtnak érezheted magad hiányukban, ha megfelelő minőségű és mennyiségű alvásban részesülsz.

A következő tápanyagok hiánya szorosan kapcsolódhat a krónikus fáradtság megjelenéséhez:

 • vas
 • B2-vitamin
 • B3-vitamin
 • B5-vitamin
 • B6-vitamin
 • B9-vitamin
 • B12-vitamin
 • D-vitamin
 • C-vitamin
 • magnézium

A vérszegényég a világ lakosságának közel 25%-át érinti, leggyakoribb típusa a vashiányos vérszegénység. A fáradtság gyakori tünetként jelentezik a vérszegénység esetében, ezért a vas megfelelő mennyiségű pótlása gyors és lehetséges megoldás lehet a fáradtság ellen.

Egy 2019-es angliai kutatás pedig azt találta, hogy az Egyesült Királyságban a 60 év feletti lakósság közel 20%-a B12-vitamin hiányban szenved. A B12-vitamin kritikus fontosságú az oxigénszállításban és az energiatermelésben, ezért tartósan alacsony szintje szintén állandó fáradtsághoz vezethet.

Tehát ha nem szedsz rendszeresen multivitaminokat vagy úgy érzed, hogy nem táplálkozol vitamindúsan, úgy a felsorolt tápanyagok pótlása jó esélyekkel orvosolhatja állandó fáradtságodat.

3. Stressz

A stressz egy bizonyos szintje teljesen normális, sőt még előnyünkre is válhat. Azonban az állandóan fennálló krónikus stressz szorosan összefügg a fáradtsággal. Már rendelkezésre álló tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy az állandó stressz jelenléte úgynevezett kimerültségi rendellenességhez vezethet, ami egy olyan egészségügyi állapot, amelyben a kimerültség pszichológiai és fizikai tünetei jelentkeznek.

Ezenkívül a krónikus stressz strukturális és funkcionális változásokat okozhat az agyban, és krónikus gyulladáshoz vezethet, ami hozzájárulhat olyan tünetek megjelenéséhez, mint a fáradtság. Gyakran előfordulhat, hogy nem tudjuk megfelelően kezelni a családunkban vagy a munkahelyünkön jelentkező stresszt. Jó hír azonban, hogy már léteznek olyan stresszkezelési technikák és módszerek, amelyek hatékonyan veheti fel a küzdelmet a stressz okozta fáradtság ellen.

4. Bizonyos egészségügyi állapotok megléte

Amennyiben magyarázhatatlan krónikus fáradtságot tapasztalsz, úgy előfordulhat az is, hogy a tünet hátterében egy meglévő betegség áll. Bizonyos rákos megbetegedések, szorongási rendellenességek, vesebetegségek illetve a szklerózis multiplex tünetei között is megjelenhet a fáradtság.

Fontos azonban megemlíteni, hogy ezek az állapotok igen ritkák, így elsőkörben semmiképpen sem érdemes ezekre gondolnod, ha krónikus fáradtságtól szenvedsz, azonban ha úgy érzed, hogy a korábban említett okok egyike sem ad választ a problémádra, akkor érdemes lehet felkeresned háziorvosodat további vizsgálatok érdekében.

5. Rossz táplálkozás

Étrendünk jelentősen befolyásolja, hogy hogyan érezzük magunkat, ebből kifolyólag pedig a nem megfelelő minőségű ételek fogyasztása kiemelten hozzájárulhat a fáradtság megjelenéséhez. A szervezetünkben elérhető energia fenntartásához és a további kritikus folyamatokhoz elengedhetetlen a jó minőségű, kiegyensúlyozott étrend követése.

Amennyiben nem fogyasztunk elegendő tápanyagdús élelmiszert úgy könnyen kialakulhat az alultápláltság, ami akár fáradtságot és kimerültséget okozhat. Sőt, ha nem figyelünk az elegendő fehérje és tápanyagbevitelre, úgy a testünk elkezdi lebontani a zsírokat és izmokat a szükséges energiaigény pótlásához.

Végső soron ez a folyamat test és izomtömeg vesztéssel járhat, illetve krónikus fáradtsággal. Az alultápláltság leginkább az idősebb korosztálynál fordul elő, ahol az étvágy jelentősen csökkenthet az életkor előre haladtával, ami a csökkenő fizikai aktivitás miatt is bekövetkezhet.

A fáradtság ellen azonban nem elegendő sokkal többet ennünk, mivel a túl sok étkezés esetében is oda kell figyelni az elfogyasztott ételek minőségére. Sajnos napjainkban a felnőtt lakosság túlnyomó többsége ultra feldolgozott élelmiszereket fogyaszt, amelyek magas hozzáadott cukortartalommal és zsírokkal rendelkeznek. Ezeknek a nem természetes tápanyagoknak a rendszeres fogyasztása pedig olyan egészségügyi állapotokat eredményezhetnek, mint a magas vérnyomás illetve vércukor szint valamint a krónikus fáradtság.

Egy 82 ember bevonásával készült 28 napos vizsgálat során arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a magas finomított cukrot és gabonát tartalmazó élelmiszereket fogyasztók körében 38%-al nagyobb eséllyel jelentek meg a depresszió különböző tünetei. Sőt, az ilyen étrendet követők esetében 26%-al nagyobb volt a krónikus fáradtság kialakulásának a kockázata is.

Röviden, ha szeretnél Te is gyorsan és hatékonyan fellépni a fáradtság ellen, akkor az egyik legjobb amit tehetsz, ha átgondolod aktuális étrended elemeit. Mindenképpen érdemes elkerülni a magas cukor tartalmú élelmiszereket és italokat és helyettük inkább természetes alapanyagokat választani, mint a zöldségek és gyümölcsök.

6. Nem megfelelő hidratáltság

A megfelelő hidratáltság elengedhetetlen az energiaszint fenntartásához. A testünkben végbemenő mindennapi folyamatok egy része vízveszteséget eredményez, amelyet pótolni kell. A kiszáradás állapota akkor következik be, ha nem figyelünk az említett folyamatok során kieső folyadékmennyiség utánpótlására.

Már több rendelkezésre álló tanulmány is bebizonyította, hogy a kiszáradás állapota alacsonyabb energiaszinthez vezethet, sőt még a koncentrációt is negatívan befolyásolhatja és akár fáradtságot is okozhat. Bizonyos emberek esetében pedig akár az alvási ciklusokat is érintheti, ami csak tovább súlyosbíthatja a tüneteket.

Tehát mit tehetünk a kiszáradás ellen? A tudomány jelen állása szerint egy átlagos nőnek napi 2 liter vízre van szüksége, míg férfiak esetében ez a mennyiség 3 liter. Természetesen a szükséges folyadékmennyiség egyénenként eltérő lehet, azonban ha ezeket az említett irányadó mennyiségeket követjük, úgy nagy valószínűséggel elkerülhetjük a kiszáradást és hatékonyan vehetjük fel a küzdelmet a fáradtság ellen.

Összegzés

A krónikus fáradtság ellen a leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha változtatunk életmódunkon. A megfelelő mennyiségű alvás, a zöldségekkel és gyümölcsökkel dúsított étrend követése illetve a hidratáltság állapotának fenntartása mind-mind olyan tevékenység, ami jelentősen csökkentheti a fáradtság megjelenését illetve annak idejét.

Tehát ha Te is szeretnél gyorsan és hatékonyan fellépni a fáradtsággal szemben, akkor itt az ideje hogy átgondolod a jelenlegi életmódodat és ha szükséges eszközölj változásokat!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

<strong>Kalcium – 6 tény, amit érdemes tudnod róla</strong>

pén jan 20 , 2023
A kalcium egy olyan tápanyag, amelyre minden élő szervezetnek szüksége van, beleérve minket, embereket is. Kevesen tudják róla, hogy a szervezetben előforduló legnagyobb mennyiségű ásványi anyag, ami létfontosságú a csontok egészségéhez. A testünkben megtalálható kalcium 99%-a csontokban és fogakban található, […]
Kalcium – 6 tény, amit érdemes tudnod róla

Ez is érdekelheti