6 élelmiszer, ami károsíthatja a veséket

Vajon léteznek, olyan élelmiszerek, amelyek károsíthatják a veséket? A vesék fontos szerepet játszanak egészségünk fenntartásában, többek között felelősek vérünk szűréséért, a salakanyagok vizelettel történő eltávolításáért, valamint a hormonok termelődéséért és az ásványi anyagok kiegyensúlyozásáért.

A vesebetegségek kialakulásának több kockázati tényezője is lehet, legtöbbször a nem kezelt cukorbetegség és a magas vérnyomás tünetei állhatnak megjelenésének hátterében. Amennyiben a veséink megsérülnek, úgy salakanyagok halmozódhatnak fel a vérben, amik komoly problémákat okozhatnak megfelelő kezelés és odafigyelés hiányában.

Pontosan a felsorolt okok miatt rendkívül fontos, hogy kizárólag olyan élelmiszereket fogyasszunk rendszeresen, amelyek támogatják veséink egészségét. Ebben lehet segítségünkre a vesebarát étrend vagy vesediéta, ami kiemelten nagy figyelmet fordít a nátrium, kálium és foszforbevitel mennyiségeire. A sérült vesék sajnos nem tudják megfelelően eltávolítani az említett ásványi anyagokat, ezért fontossá válik, hogy a veseproblémákban érintettek mindenképpen korlátozzák a bevitelüket.

Cikkünkben, most 6 olyan élelmiszert mutatunk be, amelyeket mindenképpen érdemes lehet elkerülnöd, ha Te is szeretnéd veséid egészségét megőrizni.

1. Kóla

A szénsavas, cukros üdítőitalok, mint a kóla sajnos rengeteg felesleges kalóriát, cukrot és foszfort tartalmaz. A foszfort előszeretettel alkalmazzák az üdítőgyártók, mivel képes fokozni az italok ízét, eltarthatóságát és megakadályozza az elszíneződést is.

További problémát okoz, hogy az adalékanyagok formájában lévő foszfor nem kötődik fehérjéhez, inkább só formájában jelenik meg, amit a bélrendszerünk könnyebben felszív. Ez a folyamat már önmagában is nagyobb mértékű munkát adhat a veséinknek, ami hosszútávon mindenképpen károsíthatja őket.

6 élelmiszer, ami károsíthatja a veséket
1. kép – 6 élelmiszer, ami károsíthatja a veséket

Ennek eredményeképpen, az olyan sötét színű szénsavas üdítőitalok rendszeres fogyasztása, mint a kóla, mindenképpen kerülendő, ha szeretnéd megőrizni veséid egészségét.

2. Konzerv ételek

Levesek, zöldségek, húsok – szinte mindegyik elérhető konzervbe zárt formában. Sokan szeretik őket fogyasztani, hiszen áruk jóval kedvezőbb, szemben a friss élelmiszerekkel és sokáig elállnak otthonunkban. Azonban a legtöbb konzerv nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz, mivel tartósítószerként sót adnak hozzájuk az eltarthatóság növelésének érdekében.

Az elmondottak alapján a legtöbb esetben a vesebetegek számára semmiképpen sem javasolják a konzerv élelmiszerek fogyasztását, mivel azok károsíthatják a veséket. Ha mégis úgy érzed, hogy nem tudsz meglenni az említett élelmiszerek nélkül, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy keresd azokat a típusokat, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott sómennyiséget, valamint jó praktika lehet az is, ha lecsöpögteted belőlük a felesleges folyadékot.

3. Teljes kiőrlésű kenyér

A vesebetegségben érintettek számára a megfelelő kenyér kiválasztása kissé zavaró lehet. Hogy miért? Mindenhol azt hallani, hogy a teljes kiőrlésű kenyér milyen jó választás, szemben a hagyományos, fehér kenyérrel. A vesebetegek esetében ez egy kicsit másképpen alakul. A teljes kiőrlésű kenyér valóban táplálóbb lehet, azonban minél magasabb a korpa és a teljes kiőrlésű gabonatartalma, annál több benne a kálium és a foszfor is.

Tehát ezek alapján a teljes kiőrlésű kenyér egészségtelen? Erről szó sincs, csupán azzal érdemes tisztában lenned, hogy a kenyereknek magas a nátriumtartalma, ami a vesék számára semmiképpen sem előnyös. Ha az elmondottak ellenére Te mégis úgy érzed, hogy szeretnél kenyeret enni, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy találd meg legalacsonyabb nátrium, foszfor és káliumtartalmút, illetve korlátozd fogyasztását.

4. Narancs és narancsitalok

A narancs és a narancslé vitathatatlanul gazdag C-vitaminban, ami számtalan folyamatban játszik fontos szerepet egészségünk fenntartásában. Veséink szempontjából rendszeres, nagy mennyiségében történő fogyasztásuk azonban nem előnyös, mivel nagy mennyiségű káliumot tartalmaznak.

Az elmondottak miatt mindenképpen érdemes lehet erősen korlátoznod a narancs és a narancsitalok fogyasztását, amennyiben vesebetegségben vagy érintett, helyettük jó alternatíva lehet a szőlő, alma vagy az áfonya, mivel jóval alacsonyabb káliumtartalommal rendelkeznek.

5. Aszalt gyümölcsök

Datolya, mazsola, aszalt szilva – mindegyik finom csemege, amit sokan majszolnak egy-egy főétkezés között. Amikor ezeket a gyümölcsöket kiszárítják, úgy tápanyagaik erősen koncentrálódnak. Például 175 gramm aszalt szilva 1270 mg káliumot tartalmaz, ami közel ötszöröse annak, ami 175 gramm nyers szilvában megtalálható.

Röviden, amennyiben vesebetegségben vagy érintetett, úgy semmiképpen sem javasoljuk az aszalt gyümölcsök fogyasztását a bennük megtalálható magas káliummennyiség miatt.

6. Feldolgozott húsok

A kutatók a feldolgozott húsokat régóta összefüggésbe hozzák a különböző krónikus betegségekkel és a bennük megtalálható magas mennyiségű tartósítószerek miatt igen egészségtelennek tartják őket. Feldolgozott húsok közé tartoznak a túlzottan sózott, szárított, pácolt vagy befőzött húsok. Jellemzően magas a sótartalmúak, amivel a gyártók képesek fokozni és megőrizni ízüket.

Amennyiben túlzottan sok feldolgozott húst fogyasztasz, úgy valószínűleg nem fogod tudni megfelelően korlátozni a nátriumbeviteled, ami hosszútávon káros lehet a veséid számára. Ráadásul ezek a húsok még fehérjében is gazdagok, ami bizonyos esetekben további problémákat eredményezhetnek a vesék esetében.

Összefoglaló

A vesebetegségekben érintettek számára a nátrium, foszfor és kálium bevitelének korlátozása fontos szerepet játszhat veséik egészségének megőrzésében. Diétájuk során a legfontosabb, hogy kerüljék és korlátozzák azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák az említett ásványi anyagokat. Ezek a lépések segíthetnek megvédeni a veséket a további károsodásoktól.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bizonyos élelmiszerektől teljesen meg kell szabadulnod, viszont mindenképp fontos, hogy törekedj a számodra legoptimálisabb lehetőség megtalálására és fogyaszd őket mértékkel.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Hólyag a szájban - Okok, tünetek és kezelési Módok

csü nov 2 , 2023
Vajon hogyan alakul ki a hólyag a szájban? A szájüregünk egészsége kiemelten fontos, de néha apró, ám annál kellemetlenebb problémák is felüthetik a fejüket ezen a területen. Egy ilyen probléma lehet a hólyag a szájban, amelynek kialakulása sokak számára ismerős […]
Hólyag a szájban - Okok, tünetek és kezelési Módok

Ez is érdekelheti