6 élelmiszer, ami hasi zsírt okoz (ezeket kerüld el mindenképpen!)

A hasi zsír akkor alakul ki, amikor a májunk túlságosan bezsírosodik, aminek következtében a túlzott mennyiségű zsír kiáramlik a hasi tájékra és egyéb szervekre. Ezt a típusú zsírt nevezzük zsigeri zsírnak és rendkívül veszélyes lehet, mivel akadályozhatja a szerveink normál működésének folyamatait. Minél több zsír jelenik meg hasi tájékon, annál nagyobb eséllyel alakulhatnak ki olyan egészségügyi állapotok, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy más, keringéssel kapcsolatos problémák.

Sőt, ez a zsigeri zsír annyira aktív a testünkben, hogy még gyulladásos citokineket is képes előállítani, ami akár komoly sérüléseket is okozhat a sejtjeinkben. Végső soron ezek a sérülések pedig megnehezíthetik a súlyvesztést, ső akár inzulinrezisztenciát is okozhatnak.

De vajon mi okoz hasi zsírt? Leggyakrabban a túl magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása az elsődleges ok, amelyek túlzott mennyiségben tartalmaznak cukrot, illetve további probléma lehet még a májgyulladásokat okozó élelmiszerek, beleértve az alkoholt. Végül, de nem utolsósorban a magas kortizol szint szintén hozzájárulhat a hasi zsír kialakulásához, ami többnyire az állandó stressz következménye lehet.

Cikkünkben most 6 élelmiszert gyűjtöttünk össze, amelyeket mindenképpen javaslunk elkerülni, ha nem szeretnél túl nagy mennyiségű hasi zsírt felhalmozni!

1. Transz-zsírsavak

A legveszélyesebb élelmiszerek közé sorolhatóak hasi zsír szempontjából az olyan hidrogénezett olajok, mint a szójaolaj, kukorica és napraforgóolaj valamint a margarin. A gyorsélelmiszerek többek között ezeknek az olajoknak köszönhetően annyira egészségtelenek és hiába jelölik a gyártók őket „növényi olajként” valójában magasan feldolgozott gabonafélékből készülnek, amelyek különböző oldószerekkel és vegyianyagokkal keverednek, amik rendkívül veszélyesek lehetnek a májunk egészségre nézve.

Sőt, ezek az olajok még gazdagok omega-6 zsírsavakban is, amelyek többek között gyulladásokat okozhatnak a szervezetünkben is. Az elmondottak alapján mindenképpen javasoljuk, hogy kerüld a transz-zsírsavakban gazdag olajokat, helyettük inkább próbálj főzéseid során is egészséges olajokat és zsírokat alkalmazni, mint például az avokádó olaj, extra szűz olívaolaj vagy a vaj.

2. Gabonafélék és liszt

Az olyan keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a kenyér, müzlik, kekszek, tészták vagy sütemények mind-mind hozzájárulhatnak a hasi zsír képződéséhez, ha nem megfelelő minőségű alapanyagokból készülnek. Jellemzően ezek a típusú élelmiszerek nagy mennyiségű finomított szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek magas glikémiás indexxel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy ezeknek az élelmiszereknek az emésztése rendkívül gyorsan végbe megy, aminek köszönhetően hirtelen, nagy mennyiségű cukrot bocsátanak a véráramba.

Amennyiben a testünk az említett cukormennyiséget nem képes felhasználni, úgy később zsírrá alakítja, ami jellemzően zsigeri zsír formájában rakódik le a has tájékán. Sőt, ezek a feldolgozott élelmiszerek még fitinsavban is gazdagok, amelyről már kutatások bebizonyították, hogy képes csökkenteni a testünk felszívóképességét a magnézium, cink és kalcium esetében.

Röviden, ha szeretnéd elkerülni a hasi zsír felhalmozódását, úgy mindenképpen javasoljuk, hogy ne fogyassz rendszeresen finomított szénhidráttartalmú élelmiszereket.

3. Fruktóz

A fruktóz egy olyan cukorfajta, amely a gyümölcsökben található és szintén hozzájárulhat a hasi zsír felgyorsult képződéséhez. A fruktózzal az a legnagyobb probléma, hogy a testünk nem képes energiaforrásként használni, mint a glükózt, így automatikusan a májunkban kerül lebontásra, ahol végül hasi zsír formájában tárolódik, illetve akár inzulinrezisztenciát és májkárosodást is okozhat. Elképesztően hangzik, de kutatások már azt is bebizonyították, hogy a fruktóz legalább annyira káros lehet a májunk számára, mint az alkohol, mivel teljes mértékben hasonlóan bomlik le.

6 élelmiszer, ami hasi zsírt okoz (ezeket kerüld el mindenképpen!)
1. kép – 6 élelmiszer, ami hasi zsírt okoz (ezeket kerüld el mindenképpen!)

Amennyiben elkezded ellenőrizni vásárlásaid során az élelmiszerek címkéjét, úgy hamar szembesülni fogsz azzal, hogy szinte minden édesség tartalmaz fruktózt. Az elmondottak alapján mindenképpen javasoljuk, hogy kerüld a magas fruktóztartalmú rágcsálni valókat, helyettük inkább válaszd az olyan egészséges édesítőszereket, mint a stevia vagy az eritrit tartalmú édességek.

4. Szója fehérje

A szója fehérje az egyik legrosszabb élelmiszer, amit fogyaszthatsz az egészséged szempontjából. Jellemzően erősen feldolgozott szójából készülnek, amelyek többnyire rendkívül olcsón kerülnek előállításra, így semmiképpen sem tudnak minőséget képviselni. Ezek a genetikailag módosította szóják hihetetlen mennyiségű mesterséges vegyszerrel érintkeznek, mint a gyomírtó szerek, ezek az anyagok pedig rendkívül károsak lehetnek a májunkra nézve.

Sajnos ez a típusú szója még az olyan élelmiszerekben is megjelenik, mint a fehérje csokoládék, diétás nassolni valók vagy bizonyos bébiételek. Nem meglepő módon kutatások arra lettek figyelmesek, hogy a túl nagy mennyiségű szójafehérje fogyasztása az egyik leggyakoribb oka a nők esetében kialakuló hormonális egyensúly felborulásának.

Röviden, kerüld a szójafehérjét és helyette inkább fogyassz olyan teljes értékű fehérjében gazdag élelmiszereket, mint a tojás, halak vagy lencse.

5. Üdítőitalok

A boltok polcain kapható üdítőitalok jellemzően fruktózzal vannak édesítve, ami viszont meglepetés lehet az az, hogy a diétás üdítőitalok is hasonlóan károsak lehetnek. Hogy miért? A diétás üdítőitalok általában aszpartámot és szukralózt tartalmaznak, ezek a mesterséges édesítőszerek pedig olyan jeleket küldhetnek az agyunk számára az emésztést követően, amelyek hosszabb ideig tarthatják fent az éhségérzetünket.

Nyilvánvalóan az éhség még önmagában nem probléma, azonban ha folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, úgy jelentősen megnő annak az esélye, hogy valami olyan élelmiszert fogunk választani, ami abszolút nem egészséges és akár hasi zsírt is okozhat.

Ráadásul egyre több kutatás arra lett figyelmes a közelmúltban, hogy ezek a mesterséges élelmiszerek még az emésztőrendszerünkben megtalálható jótékony baktériumokat is elpusztíthatják. Ezeknek a jótékony baktériumoknak a hiánya olyan problémákat okozhat, mint a súlygyarapodás, depresszió vagy a szorongás.

Az elmondottak alapján mindenképpen azt javasoljuk, hogy kerüld a különböző üdítőitalok fogyasztását, helyettük inkább válasz olyan természetes megoldásokat, mint a víz.

6. Alkohol

Kicsit sem meglepő módon az alkohol is helyett kapott a listánkon, amiről szinte mindenki jól tudja, hogy rendszeres fogyasztása hasi zsírt eredményezhet. Az alkohol óriási nyomást helyez a májunkra, mivel a májunknak muszáj lebontani annak érdekében, hogy feldolgozza. Hosszútávon ez a méregtelenítési folyamat hegesedéseket okozhat a máj felületén, ami gyulladásokat okozhat és lassíthatja a testünk metabolizmusát, aminek eredményeként megjelenhet a hasi zsír, illetve a zsírmáj állapota.

Most hogy áttekintettük a 6 élelmiszert, ami hasi zsírt eredményezhet érdemes lehet néhány szót ejtenünk arról is, hogy a stressz hogyan befolyásolja a testünkben a zsírgyarapodást. Amikor idegesek vagyunk vagy szorongunk valamitől, úgy a testünk a koritzol nevű hormont bocsátja ki, amit a stresszhormonnak is szoktak nevezni.

Ennek a hormonnak az aktiválása gyorsítja a fehérjék cukorrá történő átalakítását, aminek köszönhetően nagy mennyiségű energiára tehetünk szert, ami felkészít minket egy esetleges vészhelyeztre. Az ilyen állapotokat nevezzük „üss vagy fuss”-nak és ez a reakció az evolúció során igen hasznosnak bizonyult, azonban modern életünk része maradt függetlenül attól, hogy már nem igazán kerülünk vészhelyzetbe.

A testünk sajnos a hosszú ideig fennálló stresszhelyzeteket nem tudja megfelelően kezelni, a magas kortizol szint hatására pedig elkezd inzulint termelni, ami segíthet eltávolítani a felesleges cukrot úgy, hogy átalakítja zsírrá. Végső soron ez a zsír pedig elkezd lerakódni, ami többnyire a hasi tájékon jelentkezhet először.

A szorongás és stressz kezelésével kapcsolatban már készítettünk korábban videót, így ha szeretnéd megtanulni, hogy hogyan kezelheted hatékonyan, úgy kattints erre a linkre a részletekért.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Az útifűmaghéj hatása – 4 terület, ahol segítségedre lehet

ked máj 28 , 2024
Vajon hogyan nyilván meg az útifűmaghéj hatása az egészségünkre nézve? Az útifűmaghéj egyre népszerűbbé válik a tudatos egészségmegőrzés és az egészséges táplálkozás hívei körében. A természetes eredetű, rostokban gazdag anyag számos pozitív hatással bír az emésztésre és az egészségre általában. […]
Az útifűmaghéj hatása – 4 terület, ahol segítségedre lehet

Ez is érdekelheti