6 Egészégügyi Előny, Amit a Propolisz Hatása Eredményezhet

A propolisz hatása az elmúlt 10 évben egyre nagyobb figyelmet kapott. De vajon mi is az a propolisz? A méhek a közhiedelemmel ellentétben nem csak mézet készítenek, hanem a propolisz nevű vegyületet is termelik a különböző tűlevelű fák vagy örökzöldek nedvéből.

Amikor ezt a nedvet a saját váladékukkal és méhviasszal kombinálják, úgy egy ragacsos, zöldesbarna anyagot hoznak létre, amit a világ a propolisz néven ismert meg. Már több ezer évvel ezelőtt is rendszeresen alkalmazták a propolisz hatását a gyógyászatban, például a görög a tályog kezelésére használták, míg az egyiptomiak a balzsamozás során élvezték előnyét.

Cikkünkben, most 6 egészégügyi előny kerül bemutatásra, amit a propolisz hatása eredményezhet.

1. Elpusztítja a baktériumokat

Egy tanulmány során a propolisz antibakteriális képességét vizsgálták a szájban. A kutatók a kalcium-hidroxiddal hasonlították össze, ami egy igen hatékony anibakteriális szer. A vizsgálat végén arra a következtetésre jutottak, hogy a propolisz bizonyos baktériumok esetében még erősebb antibakteriális képességgel rendelkezik, mint a kalcium-hidroxid.

Az orvostudományban többek között e tulajdonsága miatt alkalmazták rendszeresen a megfázás és az influenza tüneteinek kezelésére.

2. Csökkenti a vérnyomást

A nitrogén-monoxid nagyon fontos szerepet játszik a szervezetben, többek között segíti az erek ellazulását és tágulását, így biztosítva a megfelelő véráramlást. Amikor a szervezetben csökken a nitrogén-monoxid szint úgy megjelenhet a magas vérnyomás tünete, továbbá megnő a szívvel kapcsolatos betegségek kockázata is.

6 Egészégügyi Előny, Amit a Propolisz Hatása Eredményezhet
1. kép – A propolisz hatása akár a vérnyomáscsökkentésben is szerepet játszhat

A kutatók úgy gondolják, hogy a TH nevű enzim korlátozza a szervezetben a termelhető nitrogén-monoxid mennyiséget. A propolisz hatása pedig nagy valószínűséggel csökkenti ennek az enzimnek a mennyiségét, így hozzájárulva a magas vérnyomás csökkentéséhez. Így tehát ha magas vérnyomását szeretné csökkenteni, úgy érdemes lehet propoliszt tartalmazó nyers mézet fogyasztania rendszeresen.

3. Segít a csontbetegség kezelésében

A propolisz további egészégügyi előny, hogy segít az egészséges csontszövetek felépítésében és fenntartásában. Korábban végzett kutatások megállapították, hogy a propolisz olyan vegyületek találhatók, amelyek akár képesek lehetnek visszafordítani a csontritkulást is, illetve hatékonyan enyhíthetik a különböző csontbetegségek által okozott gyulladásokat.

4. Hatékonyan kezeli az allergia tüneteit

A propolisz hatása még a szezonális allergia tüneteinek enyhítésében is megnyilvánulhat. Egy 2015-ös kutatás során arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a propolisz képes blokkolni a hisztamint felszabadulását a szervezetben. A hisztamin felelős többek között a tüsszentésért, könnyezésért valamint az orrfolyásért.

Tehát ha közeledik az allergiás szezon és Te is szenved a felsorolt problémáktól, úgy bátran alkalmazz propoliszt tüneteid enyhítésére!

5. Javítja a fizikai teljesítményt

A propolisz számtalan egészségügyi előnyért az a tény adja, hogy rendkívül gazdag antioxidánsokban. Egy friss, 2019-ben elvégzett tanulmány kiemelte, hogy a propolisz hatása a sportolós esetében jelentősen csökkentheti a fizikai aktivitásból eredő stresszt. Ez a fajta stressz felelős többek között a korai fáradtságért és a kiszáradásért, különösen a nyári időszakban, amikor nagyobb a kimelegedés esélye.

Tehát amennyiben Te is rendszeresen sportolsz, úgy mindenképpen javasoljuk számodra is a propolisz rendszeres alkalmazását, kifejezetten a nyári időszakban!

6. Segíthet a rákos sejtek elpusztításában

Ahogyan már említésre került, a propolisz igen gazdag antioxidánsokban. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek a szervezetben termelődnek de megtalálhatóak bizonyos élelmiszerekben is. Segítenek megvédeni testünk sejtjeit az úgynevezett szabad gyököktől, amelyek különböző károsodásokat végső soron pedig egészségügyi problémákat okozhatnak.

Amikor ezek a szabad gyökök a testben felhalmozódnak, úgy megjelenik az oxidatív stressz állapota, amelynek során az egészséges sejtek DNS-e és struktúrája is módosulhat. Végső soron pedig a krónikus oxidatív stressz állapota olyan betegségeket okozhat, mint a 2-es típusú cukorbetegség vagy rákos megbetegedés.

Végső soron a propoliszban megtalálható antioxidánsok pedig jelentősen csökkenthetik az említett betegségek kialakulását és aktívan részt vehetnek a kezelésükben is. Az már biztos, hogy a propolisz és a rákos megbetegedések kapcsolatát vizsgáló kutatások kezdeti eredményei igen ígéretesek és reméljük, hogy a jövőben akár a kezelések aktív részvevőjeként is megjelenhet.

Összegzés

Összegzésként elmondható, hogy a propolisz hatása csak előnyös lehet szervezetünk számára, így mindenképpen javasolt rendszeresen fogyasztani, különösen, ha a cikkben elhangzott egészségügyi problémákkal küzdünk.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Szódabikarbóna hatása - Milyen veszélyeket rejt a fogyasztása?

szo okt 15 , 2022
Kis mennyiségű szódabikarbóna fogyasztása általában nem veszélyes. Felnőtteknél ez rövid ideig enyhítheti az emésztési zavarokat. Nagy mennyiségű szódabikarbóna fogyasztása azonban veszélyes, és nem alkalmas hosszú távú kezelésre. Terhesség alatti használata vagy gyermekeknél történő alkalmazása pedig nem javasolt. A szódabikarbóna hatása […]
szódabikarbóna hatása

Ez is érdekelheti