1. Gyakori székrekedés
Az egészséges zsírok fogyasztása segíti az epe kiáramlását az epehólyagból a vastagbélbe, ami kenőanyagként működhet a bélben, így segítve a széklet mozgását. Amennyiben kevés epe áll rendelkezésedre a testedben, úgy gyakrabban fogsz tapasztalni székrekedést, ami hosszútávon komoly károsodásokat okozhat az emésztőrendszeredben, így mindenképpen érdemes komolyan venned ezt a problémát.
2. Jobb oldali vállfájdalom
Ha gyakran tapasztalsz fájdalmat a vállad, nyakad vagy állad jobb oldalán, úgy ezek a tünetek akár az epe hiányát is jelezhetik a testedben. Ezeket a tüneteket jellemzően az epehomok okozza, ami azért alakulhat ki, mert az epe sűrűbbé válik, aminek következtében felhalmozódik a májban és az epehólyagban. Végső soron ez a homok nagyobb nyomást helyezhet a testünk jobb oldalán átfutó idegekre, ami a már említett területeken okozhat fájdalmakat.
3. Puffadás és emésztési zavarok
A különböző zsíros ételek elfogyasztását követően az emésztőrendszerünknek epére van szüksége ahhoz, hogy képes legyen feldolgozni az ételeket. A feldolgozás során az ételeket kisebb részekre bontja, azonban, ha nem áll rendelkezésre elengedő epe a testünkben, úgy ez a folyamat nem megy végbe megfelelően és akár puffadást és emésztési zavarokat is okozhat. Ez a tünet egyértelműen jelezheti az epe áramlásának a hiányát a testedben.
4. Zsíros széklet
Az epe hiánynak egyik leggyakoribb tünete a székletben megjelenő változás. Amennyiben érintett vagy benne, úgy azt tapasztalhatod, hogy a székleted színe sápadtabbá válik, valamint állaga zsírosabb lehet. Ez a változás azért következik be, mert a székletben ott maradnak a feldolgozatlan zsírok, amit normál esetben az epénk lebontana.
5. Epekő kialakulása
Amikor a májunkban vagy az epehólyagunkban egyre több zsírlerakódás jelenik meg, úgy az epénk sűrűbbé válik. Ahogyan az epe egyre sűrűbbé válik, úgy végül kikristályosodik és kő szerű képződményekké alakul, amit epekőnek nevezünk. Az epekő meglétét jelezheti, ha étkezések után rendszeresen tapasztalunk hányingert.
6. Hasi fájdalom
Az epehólyag belsejében felgyülemlő epehomok koncentrált koleszterinből tevődik özsze, ami akár fájdalmat okozhat a jobb hasi oldalon vagy a jobb oldali bordaív alatt. Ahogyan az epehomok mennyisége növekszik, úgy egyre nagyobb nyomást fejthet ki a bordák porcaira, ami erős fájdalmakat okozhat. Jellemzően ez a fájdalom erősödik ülések következtében.
7. Száraz bőr és szemek
Az epe jelenléte óriási szerepet játszik az olyan zsírban oldódó vitaminok felszívódásában, mint az A vagy E-vitamin. Hiányában kialakulhat száraz szem vagy bőr, mivel ebben az esetben a testünk nem lesz képes felszívni a bevitt táplálékból az említett vitaminokat.
8. Éjszakai vakság
Az A-vitamin aktív formáját retinolnak nevezzük, és pótlására jellemzően a telített zsírsavakon vagy állati eredetű élelmiszereken keresztül kerül sor. A hiedelemmel ellentétben a sárgarépa nem tartalmazz retinolt, kizárólag béta-karotint, ami a retinol előzetes formája. A retinol hiánya többek között éjszakai vakságot is okozhat, amit leginkább sötétben történő vezetések közben tapasztalhatunk meg.

9. Sárgaság és zúzódások megjelenése
Amikor az epeutak eltömődnek az epehomok vagy az epekő megjelenéséből fakadóan, úgy a bőrünk vagy a szemünk besárgulhat. Továbbá, ha azt veszed észre a bőrödön, hogy a legkisebb nyomódások is zúzódásokat okoznak, úgy ez a K1-vitamin hiányát mutatja, ami azért alakulhat ki, mert nincs elegendő epéd a vitamin felszívódásához.
10. Bőrkiütések
Az epe fontos szerepet játszik a méreganyagok lebontásában, így hiányának következtében a bőrünkben felhalmozódhatnak az említett méreganyagok, ami különböző bőrkiütéseket okozhatnak. Ezek jellemzően viszkető, vörös foltok formájában jelennek meg, amelyek a mellkas felső részén, háton vagy a has területein alakulhatnak ki.
11. Hasi zsír felhalmozódása
Tudtad, hogy a legújabb kutatások alapján csak az Amerikai Egyesült Államokban minden 3. ember érintett valamilyen zsírmáj állapotban? Kialakulásának hátterében jellemzően a túl sok cukros és feldolgozott növényi olajokban gazdag élelmiszerek fogyasztása áll, valamint a rendszeres alkoholfogyasztás.
A zsírmáj megléte többek között állandó gyulladást eredményez, aminek egyik következménye lehet a has területén felhalmozódó nagyobb zsírmennyiség, valamint az epe szabad áramlásának a blokkolása.
12. Meggyengült izomzat
Ahogyan öregszünk, úgy a testünk számára egyre nehezebbé válik a fehérje bőrben és izmokban történő tárolása, aminek hatására lassan elgyengülhetünk és a bőrünk is megereszkedhet. Azonban az epe hiánya ezt a természetes folyamatot is felgyorsíthatja, köszönhetően annak, hogy megfelelő mennyiségű epe nélkül a testünk nem lesz képes elegendő E-vitamint felhasználni, ami létfontosságú szerepet játszik az olyan öregedésgátló hormonok előállításában, mint a tesztoszteron vagy a növekedési hormon.
Mi okozza az epe hiányának kialakulását?
Most, hogy átfogó ismerteket szereztél az epe hiányának tüneteiről, mindenképpen felmerülhet benned a kérdés, hogy miért alakulhat ki egyáltalán ez az állapot. Az epe hiányának hátterében állhat például az alacsony zsírtartalmú étrend követése, a kevés folyadék fogyasztásából következő dehidratáció, valamint a zsírmáj állapotának megléte. Kialakulását továbbá okozhatja még az epehólyag hiánya, ami valamilyen oknál fogva eltávolításra került, illetve bélkárosodás vagy a kevés kolin mennyiség.
Hogyan növelhetjük testünk epemennyiségét?
Amennyiben az elhangzott tünetek alapján, úgy gondolod, hogy érintett vagy az epe hiányában, úgy íme néhány életmódbeli tanács, ami neked is segíthet megnövelni szervezeted epemennyiségét.
- Fogyassz étkezéseid után valamilyen emésztő enzimet. Kizárólag olyan típust keress, ami tartalmaz ökörepét vagy tisztított epesót. Ezek az enzimek segíthetnek hatékonyabban lebontani a zsíros ételeket, így hozzájárulva májad és epehólyagod egészségének megőrzéséhez.
- Próbáld ki a friss gyömbér és a nyers citromlé jótékony hatásait. Kutatások már bebizonyították, hogy a gyömbér jótékonyan támogathatja az epe áramlását a testünkben, és a megfázás kezelésében is a segítségünkre lehet.
- Igyekezz jő minőségű forrásokból fedezni a tested számára szükséges telített zsírokat. A telített zsírok forrásai lehetnek az organikus húsok, tojás vagy a sajt.
- Fogyassz több olyan keserű zöldséget, mint a kelbimbó, karfiol, kelkáposzta vagy az articsóka. A felsorolt zöldségek bizonyítottan javíthatják a májunk hatékonyságát és az epe mennyiségének előállítását.
- Figyelj oda a folyadékpótlásra. A folyamatos hidratáció segíthet az epe minőségének megőrzésében, így hozzájárulva ahhoz, hogy könnyebben tudjon áramlani az emésztőrendszerünkben.
- Végül, de nem utolsó sorban fogyassz olyan fermentált ételeket, mint a kelkáposzta, kefir, savanyú uborka vagy a kimchi. Ezek az élelmiszerek képesek fokozni az emésztőrendszerünkben előforduló jótékony baktériumok mennyiségét, így hozzájárulva az epe hatékonyabb újra hasznosulásához.
Te odafigyelsz az epéd minőségének javítására? Ha igen, hogyan?