A csontlevest évezredek óta használja az emberiség, és kulcsszerepet játszott csontjaink, ízületeink és még a markolási erőnk fejlesztésében is. Ez a tápanyagokban gazdag folyadék állati csontok lassú, 24 órás vízben való főzésével készül, amelyből kioldódnak az alapvető ásványi anyagok, mint például a kollagén és aminosavak.
Manapság az emberek jobb emésztésért, ízületeik és csontjaik megerősítéséért fogyasztják, pedig a csontleves ennél sokkal többet tud tenni egészségünk érdekében. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a csontleves napi fogyasztásának 12 elképesztő hatását, és egy egyszerű receptet is bemutatunk, hogy otthon magad is elkészíthesd.
1. Gyógyítja a bélfalat
Ha puffadást, laza székletet vagy kényelmetlenséget érzel a gyomrodban étkezés után, úgy elképzelhető, hogy a bélfalad meggyengült. Ez akkor fordul elő, amikor a bélben lévő védőgát irritálódik vagy gyulladásba kerül, lehetővé téve, hogy nem kívánt ételrészecskék kerüljenek a véráramba, ami emésztési problémákhoz vezethet. A csontleves gazdag kollagénben és glutaminban, amelyek segítenek helyreállítani és megerősíteni a bélfalakat. Ez lehetővé teszi, hogy az étel simábban emésztődjön, miközben csökkenti a puffadást, irritációt és az említett kényelmetlenséget. Ezért sokan a mindennapi rutinjuk részévé teszik a csontleves fogyasztását az emésztés és bél egészségének javítása érdekében.
2. Támogatja az ízületeket
Az ízületeid erős és rugalmas tartásához a testednek kollagénre és más alapanyagokra van szüksége, hogy támogassa azokat. A csontleves az egyik legjobb természetes kollagénforrás, amely aminosavakká alakul a testünkben. Ezek sokkal könnyebben hasznosulnak az emésztőrendszerben, hogy fenntartsák az egészséges ízületeket, ínszalagokat, porcokat, inakat és kötőszöveteket. Emellett kondroitint és glükózamint is tartalmaz, amelyek segíthetnek az ízületek kenésében. Sokan, akiknek merev ízületeik vagy artritiszük van, naponta kétszer isznak csontlevest az ízületeik támogatására.
3. Erősíti a csontokat
A történelem során az emberig az állatok szinte minden porcikáját elfogyasztotta, így biztosítva a szükséges vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. Az állati csontok természetüknél fogva gazdagok kalciumban, magnéziumban, foszforban és kollagénben. Ezek ugyanazok az anyagok, amelyek segítenek megerősíteni és fenntartani a csontokat a saját testünkben. A csontok lassú főzése kioldja ezeket a tápanyagokat a levesbe, így azok könnyebben felszívódnak a saját csontjaink erősségének és sűrűségének fenntartásához.
4. Megőrzi a bőr feszességét
A kollagén az egyik legfontosabb fehérje, amely megőrzi a bőr feszességét, simaságát és fiatalos megjelenését. Olyan, mint egy keretrendszer, amely a helyén tartja a bőrt. A csontleves rendszeres fogyasztása biztosítja a bőr számára a kollagént, valamint hialuronsavat, egy olyan vegyületet, amely a bőr hidratáltságát és teltségét fenntartja. Emellett tartalmaz glicint és prolint, amelyek segítenek az elasztin képződésében, így a bőr rugalmas, feszes és ellenállóbb lesz a ráncokkal és megereszkedéssel szemben.
5. Erősíti az immunrendszert
A csontleves a bél egészségének támogatásával közvetlenül táplálja az úgynevezett barátságos baktériumok szaporodását, amelyeket probiotikumoknak hívnak. Ezek a mikrobák a bélmucus rétegben élnek, és segítik a szervezetedet a tápanyagok felszívódásában. Mivel az immunrendszered több mint 70%-a a bélben található, ezeknek a baktériumoknak a kiegyensúlyozása elengedhetetlen erősségének megőrzéséhez. A csontleves rendszeres fogyasztáa segít fenntartani az egészséges bél környezetet, együtt a prebiotikumokban gazdag ételekkel, mint például a savanyú uborka, savanyú káposzta és kefir.
6. Védelmet nyújt a megfázás ellen
Évszázadok óta az emberek a csirkeleveshez és csontleveshez folyamodtak, mint természetes gyógymódhoz megfázás esetén. Nem csupán az immunrendszer jótékony hatásai segítik a testet a gyógyulásban, hanem a glicin, prolin és cisztein is, amelyek támogatják a légutak gyulladásának az enyhítését.

A csontleves könnyebben emészthető a szervezetünk számára, amikor betegek vagyunk, szemben a húsokkal, és segít hidratáltan tartani a testet miközben cinket és magnéziumot is biztosít az immunfunkció támogatásához. Ezek után kicsit sem meglepő, hogy nagyszüleink miért ajánlották előszeretettel a csontleves fogyasztását megfázás esetén.
7. Erősíti az idősek szervezetét
Amint már említettük, a csontleves könnyebben emészthető, mint más fehérjeforrások, így kiváló választás lehet az idősebb generáció számára, akiknek már nehezebb a nagyobb étkezéseket fogyasztaniuk. A csontleves több mint 19 aminosavat tartalmaz, amelyeket a szervezet könnyedén felszív és felhasznál a helyreállításhoz, így segítve az idősebbek erőnlétének megőrzésében.
8. Támogatja a méregtelenítő folyamatokat
Minden napjainkban számtalan toxinnal, növényvédő szerrel és nehézfémekkel találkozunk, amelyek az élelmiszerekből, vízből és a környezetbő származnak. A májad keményen dolgozik, hogy kiszűrje ezeket a káros anyagokat, de szüksége van a megfelelő tápanyagokra, hogy jól működjön. A csontleves glicint és glutationt tartalmaz, amelyek olyan építőelemek, amelyek segítik a máj természetes méregtelenítési folyamatait és fenntartják a hatékony működést.
9. Serkenti a haj és körömnövekedést
A kollagén a kulcsfontosságú építőkövek egyike, amely a dúsabb haj, erősebb köröm és fiatalos bőr fenntartásához szükséges. Glicint, prolint és arginint tartalmaz, amelyek támogatják az egészséges hajhagymákat és elősegítik a gyorsabb, erősebb körömnövekedést. Különösen az arginin játszik szerepet a véráramlás növelésében a hajhagymákhoz és a körömágyhoz, segítve a kulcsfontosságú tápanyagok szállítását a növekedéshez.
Sokan szinte azonnal arra lesznek figyelmesek, hogy a hajuk dúsabbá válik, és a körmeik gyorsabban nőnek, miután rendszeresen elkezdenek csontlevest fogyasztani. Többek között ezért váltak a nők körében népszervű a különböző kollagénkészítmények, azonban a legjobb természetes megoldás, még mindig a csontleves.
10. Erősíti az izmokat
A csontleves szintén kiváló választás az izom rehabilitáció és növekedés támogatásához edzések után. Gazdag aminosavakban, különösen glutaminban, ami segít javítani az izomszövetet és csökkenteni az izmokban fellépő gyulladásokat. Az elmondottak alapján kicsit sem meglepő, hogy a rendszeresen testmozgást végzők körében miért annyira népszerű a csontleves fogyasztása.
Néhányan egy csipetnyi szódabikarbónát is adnak hozzá, hogy semlegesítsék a tejsavat, amely hajlamos felhalmozódni az izmokban és fájdalmassá tenni azokat a megterheléseket követően. Ezek együtt segíthetnek, hogy többet hozhass ki az edzéseidből és támogathatják a gyorsabb regenerálódást és izomnövekedést. Ha egy kevés tengeri sót adsz a csontlevesedhez, úgy extra elektrolitokhoz is juthatsz, amelyek még a hidratációt is támogatják.
11. Serkenti a szív és érrendszer működését
Az artériák és vérerek falai kollagénből állnak, amelyek az öregedés természetes folyamata során lebomlanak. A csontlevesben található kollagén segíthet megerősíteni ezeket a vérér falakat és javítani a vérkeringést is. A jobb keringés támogatásával a csontleves csökkentheti az artériák gyulladását, ami a normális vérnyomás és a jó általános egészség megőrzésének kulcsa. Emellett a csontleves tartalmaz egy kis káliumot és magnéziumot, amelyek szintén elengedhetetlenek az egészséges szívműködés fenntartásához.
12. Javítja az alvások minőségét
A csontlevesben található glicin segít megnyugtatni az agyat és javítani az alvás minőségét. A központi idegrendszer megnyugtatásával támogathatja a gyorsabb elalvást, valamint annak minőségét. A csontleves fogyasztása egy órával lefekvés előtt csökkentheti az álmatlanságot és megkönnyíti az alváshoz szükséges nyugalmi állapot megteremtését.
Hogyan készítsünk csontlevest?
Vegyél 2 kg marha-, csirke- vagy halcsontot (előnyösen ízületekkel és velővel), 10 csésze szűrt vizet, 1 evőkanál almaecetet és egy csipet tengeri sót. Egy nagy lábasban add hozzá a csontokat, a vizet és az ecetet, és lassú tűzön legalább 24 órán át főzd. Minél tovább főzöd, annál jobb – akár 48 órán át is főzheted a maximális tápanyag elérés érdekében.
Az első pár óra alatt szedd le a felmerülő habot vagy szennyeződéseket a leves tetejéről. Körülbelül a főzés felénél add hozzá a tengeri sót és bármilyen fűszert, amit ízesítéshez szeretnél. Ha kész, szűrd le a szilárd anyagokat és a csontokat és tárold a hűtőben legfeljebb 5 napig. Javasoljuk, hogy naponta egy csésze levest fogyassz az általános egészséged és bél egészséged érdekében, vagy napi 2 csészét, ha szeretnéd a lehető leghatékonyabb módon támogatni ízületeid és immunrendszered.
Alternatív megoldásként vásárolhatsz kész csontlevest dobozokban az egészségboltban. A legjobb, ha a pasztörizált, fűvel táplált, organikus állati csontokból készült csontlevest választod a legjobb hatások érdekében.
Csontleves vs. kollagén peptidek – mi a különbség?
Sokan azt kérdezik, hogy jobb-e kollagén peptideket használni, mint csontlevest fogyasztani. A kollagén peptidek koncentráltabbak és könnyebben felszívódnak a szervezetben, közvetlenebb kollagén ellátást biztosítva. Ugyanakkor a csontleves egy teljes értékű élelmiszer, amely egy széles spektrumú tápanyagot kínál, beleértve a kollagént, hialuronsavat, kondroitint, glükózamint és számos ásványi anyagot.
Tehát, ha a célod az általános egészség, bél támogatás és ízületi rugalmasság javítása, úgy mindenképpen a csontlevest ajánljuk. A kollagén peptidek akkor lehetnek célravezetőbbek, ha kizárólag bőröd egészségének megőrzése számodra a fontos. Mindkettőnek megvan a helye, de a csontleves egy holisztikusabb, tápanyagokban gazdagabb opció.
Korábban említettük, hogy a csontleves elkészítése során akár hozzáadhatsz egy kis adag szódabikarbónát is. Ha szeretnéd megismerni a szódabikarbóna elképesztő hatásait, úgy kattints a kijelződön megjelenő linkre, ahol megtekintheted a róla készült ismeretterjesztő videónkat.
Te szoktál csontlevest fogyasztani? Ha igen milyen gyakran?