1. Napközbeni fáradtság
A túl sok cukorfogyasztás egyik legárulkodóbb jele a napközbeni hirtelen fáradtság lehet, ami tipikusan délután 13-15 óra között jelentkezik. Amennyiben a reggeli órákban vagy délután túl sok cukros élelmiszert fogyasztunk, úgy a testünk drasztikusan megemeli a vércukorszintünket, amit az inzulin nevezetű hormon igyekszik kontrollálni és visszavinni a normális szintre, azonban ennek az egyik következménye lehet a hirtelen jelentkező fáradtság.
2. Állandó szomjúság
Amennyiben folyamatosan szomjasnak érzed magad a nap folyamán annak ellenére is, hogy rengeteg folyadékot fogyasztasz, úgy nagy valószínűséggel túl sok cukrot viszel be a testedbe. A szomjúsághoz társulhatnak még olyan tünetek, mint a száraz száj, illetve a rendszeres vizelési inger, ami különösen az éjszakai órákban jelentkezik.
A tünetek hátterében a megnövekedett vese munka áll, ami a vizelet hajtás segítségével igyekszik megszabadulni a testünkben felgyülemlett túl sok cukortól.
3. Kollagénvesztés
Ha azt veszed észre a bőrödön, hogy hirtelen jobban megereszkedett, illetve egyre több ráncot fedezel fel rajta, úgy akár ez a túl sok cukorfogyasztás egyik árulkodó jele is lehet. A testünkben felgyülemlett túl sok cukor hozzákötődik a bőrünkben megtalálható fehérjékhez, aminek következtében az ráncosabbá és kevésbé rugalmassá válhat.
Sőt, a rendszeres cukorfogyasztás még a testünk C-vitamin készleteit is felemésztheti, ami drasztikusan felgyorsíthatja a kollagénvesztés folyamatát.
4. Homályos látás
Lehet már Te is észrevetted, hogy ha túl sok cukrot fogyasztasz, úgy látásod elhomályosodhat egy idő után egyik vagy mindkét szemedben. Ez a tünet azért alakulhat ki, mert a túl sok cukor a vérünkben kiszivároghat a szemlencsék irányába, aminek követeztében az ott felgyülemlett cukor vizet von magához, így módosítva a retinába érkező fényt. Végső soron ez olyan problémákat okozhat, mint a homályos látás vagy a nehezebb fókuszálás.
5. Vörös és vérző íny
Amikor cukros vagy finomított szénhidrátokban gazdag élelmiszereket fogyasztunk, úgy a testünkben megemelkedik az inzulinszint, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a cukor közvetlenül a sejtjeinkbe jusson. Sajnos ennek a folyamatnak az egyik következménye az, hogy az extra cukor blokkolni fogja a C-vitamin felszívódását a sejtekben, ami végső soron elgyengíti az ínyünket.
Nem utolsósorban a tartós C-vitamin hiány vörös és vérző ínyeket eredményezhet, ami fogmosáskor még erőteljesebbé válhat.
6. Étkezések közötti éhség
Amikor a testünk sejtjeit túl sok cukorral és keményítővel bombázzuk az étkezéseink során, úgy egy idő után a sejtek nem lesznek képesek több energiát befogadni, aminek következtében a testünk blokkolni fogja a folyamatot. Mivel ez a típusú energia nem gazdag tápanyagokban, így a sejtjeink továbbra is hiányolni fogják az értékes energiákat, ami tartós étvágyat eredményezhet.
Ebben az esetben könnyedén előfordulhat, hogy akkor is éhesnek fogod érezni magad, ha a gyomrod tele van és épphogy elfogyasztottál egy kiadós étkezést. Testünk ezt a típusú blokkolási folyamatát nevezettük inzulin rezisztenciának, ami az egyik leggyakoribb tünete a túl sok cukor fogyasztásának.
7. Édesség utáni sóvárgás
Néhányan tapasztalhatnak erőteljes édesség utáni sóvárgást, különösen étkezések után. Ez hasonlóan az étkezések közötti éhséghez az inzulinrezisztencia eredménye. A probléma az, hogy bármilyen édesség elfogyasztása csak tovább fokozza az éhségérzetet, így előidézve a szűnni nem akaró ételek utáni sóvárgást.
8. Puffadt arc
A túl sok cukorfogyasztás következtében a vérünk több vizet és nátriumot fog szállítani, ami extra nyomást helyezhet a vérerekre. A nyomás következtében az extra vízmennyiség a sejtek közé szivároghat, ami leginkább az arc és a szem környékén okozhat puffadást.
9. Orrmelléküreg gyulladás
Rengetegen érintettek a rendszeresen visszatérő orrmelléküreg gyulladásban, amelynek során az orr bedugulhat, és nyomást érezhetünk a szem és homlok környékén. Azonban azt már kevesen tudják, hogy a fertőzés hátterében a túl sok cukor fogyasztás is állhat, mivel a testünkben felgyülemlett cukor táplálja azokat a mikrobákat, amelyek az orrmelléküreg gyulladásért is felelősek.
Végső soron ezek a mikrobák szűnni nem akaró gyulladást eredményezhetnek, aminek során az immunrendszerünk nem lesz képes legyőzni a fertőzést.
10. Folyamatos fáradtság
Ha Te is rendszeresen fáradtnak érzed magad a nap minden szakaszában, úgy nagy valószínűéggel túl sok cukros élelmiszert fogyasztasz. Ebben a helyzetben könnyedén azt érezheted, hogy nem számít mennyit alszol az éjszaka folyamán, valahogy mégis mindig fáradt maradsz.
A probléma hátterében az áll, hogy a túl sok cukor képes gyorsabb ütemben felemészteni a testünk elektrolit és B1-vitamin raktárait, aminek következtében a testünk sejtjei nem lesznek képesek elengedő energiát előállítani a megfelelő működéshez, energia hiányában pedig folyamatosan fáradtak leszünk.
11. Fehér nyelv
Ha Te is egy furcsa, fehér rétegre leszel figyelme a nyelveden, úgy akár ez a túl sok cukorfogyasztás egyik intő jele is lehet. A fehér nyelv kialakulásának hátterében a kandida nevezetű gombás fertőzés áll, ami alapvetően a cukorból nyeri energiáját. Minél több cukrot eszünk, annál jobban tápláljuk a fertőzést és annak terjedését.
12. Hirtelen jelentkező szívdobbanások
Egyeseknél előfordulhat, hogy szívük hevesebben kezd verni miután elfogyasztottak egy jó nagy adag süteményt vagy valamilyen más, magas cukortartalmú élelmiszert. Ez a tünet azért jelentkezhet, mert a májunk igyekszik felhasználni ebben az esetben a testünkben rendelkezésre álló kálium-magnézium készleteket, annak érdekében, hogy gyorsabban tudja feldolgozni a nagy mennyiségű cukrot.
Azonban a kálium és a magnézium a szívverésünk szabályozásában is fontos szerepet játszik, így amikor a májunk felhasználja az összes rendelkezésre álló mennyiséget, úgy a szívünk hiányukban rendszertelenül verhet, így okozva hirtelen jelentkező szívdobbanásokat.
Most, hogy bemutattuk a 12 figyelmeztető tünetet, ami a túl sok cukorfogyasztást jelezheti, íme végezetül néhány további jó tanács, ami segíthet új szintre emelni az egészségedet és normalizálni a vércukorszinted.
- Indítsd a reggeled citromos vízzel. Facsarj egy egész citromot 3.5 dl vízbe és adj hozzá 1/8 teáskanálnyi kelta só. Ez a csodálatos ital képes javítani a májad cukorfeldolgozását, javítja az inzulin szenzitivitást és még a sejtjeink hidratációjában is a segítségünkre lehet.
- Fogyassz 2-3 tojást minden nap. A rendszeres tojásfogyasztás javíthatja az éhségérzetünket, stabilizálja a vércukorszintet és még az inzulinrezisztenciát is mérsékelheti. Sőt, a tojás még gazdag kolinban is, ami javítja az agyi funkciókat és az éhségérzetet.
- Használj valamilyen cukormentes almaecet kapszulát étkezéseid előtt. Az almaecetben megtalálható ecetsav képes lelassítani a cukorkibocsátást a véráramba, így hozzájárulva az állandó éhségérzet elkerüléséhez.
- Próbáld ki az időszakos böjtöt. Az időszakos böjtnek több formája létezik, érdemes először kisebb periódusokban nem étkezni, majd ahogy egyre jobban megszokod, úgy növelni ezt az étkezés nélküli időablakot. Az időszakos böjt többek között képes normalizálni a vércukoszintünket és javítani az éhségérzetünket is.
- Fogyassz minél több zöldleveles zöldségeket. A zöldségekben megtalálható tápanyagok javíthatják a vércukorszabályozást és hosszabb ideig tartó jóllakottság érzetet biztosíthatnak.