10 gyakori tünet, ami a B1-vitamin hiányát jelezheti

Világszerte több millió ember érintett a B1-vitamin hiányában, aminek tartós megléte akár komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint az idegek sérülése, szorongás vagy a krónikus fáradtság. A B1-vitamin egy létfontosságú vitamin, amit rendszeresen pótolni kell a szervezetünk számára bizonyos élelmiszerek fogyasztásával. Nagyjából 1.2 mg mennyiségre van szükségünk belőle naponta, ami nem hangzik túl soknak, azonban ennek a kis mennyiségnek a hiánya a már említett egészségügyi állapotok megjelenéséhez vezethet.

A B1-vitamin feladatai közé tartozik többek között a myelin nevű védőburok kialakítása, ami az idegeket veszi körül és célja, hogy megvédje őket a lehetséges sérülésektől. Továbbá a B1-vitamin részt vesz az energiatermelésben, illetve az izmok mozgatásában és koordinálásában, valamint fontos szerepet tölt be a normális szív és emésztőrendszeri működésben.

Általában a B1-vitamin hiányának tünetei akkor jelentkeznek, amikor túl sok mesterséges és feldolgozott élelmiszert fogyasztunk. Az említett élelmiszerek jóval magasabb arányban használják fel a testünkben rendelkezésre álló B1-vitamin mennyiséget, aminek következtében hamarabb kiürülhet a szervezetünkből. További problémát okozhat a túl sok koffein tartalmú ital fogyasztása is, mint a kávé, energia ital vagy a koffein tartalmú teák.

Cikkünkben most a B1-vitamin hiány 10 gyakori tünetét gyűjtöttük össze, ami akár neked is segítségedre lehet a probléma azonosításában, amennyiben Te is érintett vagy benne.

1. Láb és kézzsibbadás

Ahogyan már korábban említettük a testünk a B1-vitamin használja az idegeket körülvevő védőréteg előállításához, amit myelinnek nevezünk. Amennyiben a testünkben nem áll rendelkezésre elegendő B1-vitamin úgy ez a védőréteg megsérülhet, aminek következtében az idegek fájdalom üzeneteket küldhetnek az agyunkba. Ez végső soron olyan tüneteket okozhat a kezekben és a lábakban, mint a szúró, viszkető és égető fájdalom és a zsibbadás.

Jellemzően ezek a tünetek azért a kezekben és a lábakban jelennek meg először, mivel ezek a testrészek vannak a legtávolabb a szívünktől, így esetükben nagyobb lehet a sérülés kockázata. Továbbá a cukorbetegség, illetve a magas vércukorszint tovább növelheti az említett tünetek kialakulásának a kockázatát.

2. Szorongás és stressz

Amennyiben rendszeresen tapasztalsz szorongást és állandó stresszt, úgy a tested nagy valószínűséggel az „üss vagy fuss” félelem állapotában ragadt, ami a B1-vitamin hiányának egyik legjellemzőbb tünete. Ez az „üss vagy fuss” állapot rengeteg B1-vitamint emészt fel a testünkben, mivel folyamatosan azt üzeni az agyuknak, hogy készen kell állnunk egy lehetséges veszélyre. Sőt, ez az állapot akár alvászavarokat is okozhat, ami még inkább felerősítheti a szorongás és a stressz érzését, ami végső soron depresszióhoz vezethet.

Röviden, ha életed szerves részét képezi a stressz és a szorongás, úgy mindenképpen javasoljuk, hogy vizsgáltasd ki szervezeted B1-vitamin szintjét.

3. Szapora szívverés

A B1-vitamin fontos szerepet tölt be az energiatermelésben, ami különösen fontos a szívünk számára. Amennyiben testünkben nem áll rendelkezésre elengedő B1-vitamin, úgy a szívünk elkezd szaporábban verni, annak érdekében, hogy kompenzálja a B1-vitamin hiánya miatt fennálló energiahiányt. Amennyiben a B1-vitamin tartós hiánya megmarad, úgy akár magas vérnyomás vagy szívmegnagyobbodás is kialakulhat.

4. Gyenge vérkeringés

A testünk nem csupán az idegek védelmére használja fel a B1-vitamint, de a véredények esetében is. Amennyiben a B1-vitamin hiányában vagyunk érintettek, úgy a a véredények nagyobb eséllyel sérülhetnek meg a vércukorral és a szabad gyökökkel szemben, ami akár gyenge vérkeringéshez is vezethet. A gyengült vérkeringés olyan problémákat okozhat, mint a duzzanatok, végtagok dagadása és az ödéma.

Jellemzően a tünetekhez társulhat még az alacsonyabb káliumszint is, ami a B1-vitamin hiányából adódóan alakulhat ki.

5. Savas reflux

Ha rendszeresen tapasztalsz étkezéseid után égető érzését a mellkasodban, úgy nagy valószínűséggel savas refluxban lehetsz érintett. Ez a tünetet azért alakulhat ki, mert gyomrunkban megtalálható savak visszaáramlanak a torkunkba, ami égető fájdalmat okozhat. Jellemzően ez azért következik be, mert a nyelőcső alsó záróizma nem zár megfelelően.

Viszont, ha a testünkben elegendő B1-vitamin áll rendelkezésre, úgy az javíthatja a záróizom működését így biztosítva, hogy a sav ne távozzon a torokba.

6. Cukorbetegség

Amennyiben Te is cukorbetegségben vagy érintett, úgy nagy valószínűséggel nem áll rendelkezésre elegendő B1-vitamin a testedben, mivel a szervezeted jóval nagyobb arányban használja fel ezt a vitamint a magas vércukorszint kezelésére. Pontosan ezért a cukorbetegek számára mindenképpen ajánlott a B1-vitamin rendszeres pótlása táplálékkiegészítők vagy étkezési élesztő segítségével.

7. Izzadás

A B1-vitamin hiányában érintett személyek hirtelen azt tapasztalhatják, hogy nagyon elkezdenek izzadni vagy épp ellenkezőleg izzadásuk teljesen megszűnik. Ez a tünet azért jelentkezhet, mert a B1-vitamin a vegetatív idegrendszer működésében is szerepet játszik, aminek feladatai közé tartozik a különböző környezeti hőmérsékletekhez történő alkalmazkodás. Ha nem rendelkezünk elegendő B1-vitaminnal, úgy a testünk nem fog tudni megfelelően alkalmazkodni a különböző környezeti hatásokhoz, ami végső soron túlzott izzadást vagy az izzadás hiányát eredményezheti.

10 gyakori tünet, ami a B1-vitamin hiányát jelezheti
1. kép – 10 gyakori tünet, ami a B1-vitamin hiányát jelezheti

8. Tájékozódási problémák

A hippokampusz és a kisagy az agyunk olyan területei, amik különösen sok B1-vitamint igényelnek a normál működéshez. Ha testünkben hosszú ideig nem áll rendelkezésre ez a vitamin, úgy az agyunk ezen részei összezsugorodhatnak, amik tájékozódási problémákat okozhatnak. Sőt, rendelkezésre álló kutatások már azt is bebizonyították, hogy az alacsony B1-vitamin szint akár az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát is növelheti, illetve befolyással lehet a testtartásunkra és az egyensúlyérzésünkre is.

9. Hiperaktivitás

Gyerekek és felnőttek egyaránt érintettek lehetnek a hiperaktivitásban, ami akár olyan további problémákat is okozhat figyelemhiány, ingerlékenység vagy a Tourertte-szindróma. A B1-vitamin fontos szerepet játszik az idegrendszerünk megnyugtatásban azáltal, hogy segíti az energia áramlását a neuronok között. Ha ez az energiaáramlás felborul, úgy bizonyos területeken túl sok energia halmozódhat fel, ami végső soron a hiperaktivitás állapotához vezethet.

10. Vádlifájdalom

A vádli területén megjelenő izomfájdalom jellemzően a B1-vitamin hiány meglétét jelezheti. További problémaként megjelent a nehézláb érzése, illetve az izomgörcsök is. Ezek a tünetek azért alakulhatnak ki, mert a B1-vitami hatékonyan dolgozik együtt a magnéziummal az izmok kontrollálásában, illetve a tejsav szabályozásában. Amennyiben a testünkben nincs elegendő magnézium vagy B1-vitamin, úgy ez a hatékony folyamat felborulhat és megjelenhetnek a már említett izomfájdalmak.

Végezetül íme néhány lehetőség, ami garantáltan hatékonyan segíthet pótolni számodra is a szükséges napi B1-vitamin mennyiséget.

  • Fogyassz B1-vitaminban gazdag élelmiszereket. Ilyen ételek lehetnek például az étkezési élesztő, lazac, napraforgó mag, fokhagyma vagy a spárga. Vásárlásaid során törekedj arra, hogy kizárólag organikus élelmiszereket válassz.
  • Kerüld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mivel ezek bizonyítottan nagyobb arányban használhatják fel a testedben rendelkezésre álló B1-vitamint.
  • Igyekezz olyan probiotikumokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, mint a savanyúuborka, savanyúkáposzta és a kefír. Az ilyen probiotikumokban gazdag élelmiszerek bizonyítottan segíthetik a B1-vitamin termelését a vastagbélben.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Top 15 élelmiszer, ami serkenti a kollagéntermelést

csü jún 27 , 2024
A kollagén egy rendkívül fontos fehérje, ami az emberi test közel 30%-át alkotja. Leginkább bőrfeszesítő hatásával kapcsolatban vált igen népszerűvé az elmúlt években, azonban ennél sokkal fontosabb feladatokat is ellát, többek között építőanyagként szolgálat a fogakban, ízületekben vagy a hajban. […]
Top 15 élelmiszer, ami serkenti a kollagéntermelést

Ez is érdekelheti